Donkere Urine Door Galstenen?

Galstenen zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Ongeveer 10-15% van de volwassenen in de VS heeft galstenen.

Galstenen zijn kleine, harde stukjes die zich kunnen vormen in de galblaas of de galwegen. 

Deze stenen kunnen ook naar andere delen van het lichaam, zoals de lever, de alvleesklier of de pancreas, reizen. 

Galstenen kunnen symptomen veroorzaken zoals pijn in de bovenrug of in de zijkant van de buik, misselijkheid en braken. 

Het is je misschien opgevallen dat de kleur van je urine is veranderd sinds je galstenen hebt. Dus kunnen galstenen donkere urine veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Galstenen kunnen leiden tot donkere urine. Dit gebeurt wanneer de galstenen de uitstroom van gal blokkeren, wat leidt tot een ophoping van gal in de galblaas. Dit opgehoopte gal kan dan in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot een donkere kleur van de urine. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling als je denkt dat je galstenen hebt.

Het is belangrijk om te weten dat donkere urine niet altijd een teken van galstenen is, er zijn veel andere oorzaken die donkere urine kunnen veroorzaken zoals de inname van bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen, of zelfs ziektes.

Dit artikel vertelt je hoe galstenen donkere urine kunnen veroorzaken, of het wel door galstenen komt en andere mogelijke oorzaken.

Hoe galstenen donkere urine kan veroorzaken

Donkere urine door galstenen kan als volgt ontstaan:

 1. Galstenen vormen zich in de galblaas of galwegen. Deze stenen zijn vaak gemaakt van cholesterol of bilirubine, wat afvalproducten zijn van rode bloedcellen die worden afgebroken.
 2. De galstenen blokkeren soms de uitstroom van gal uit de galblaas, dit kan leiden tot een ophoping van gal in de galblaas.
 3. Dit geaccumuleerde gal kan dan in de bloedbaan terechtkomen.
 4. De donkere kleur van de gal wordt veroorzaakt door bilirubine, een stof die wordt geproduceerd wanneer rode bloedcellen afbreken.
 5. Wanneer bilirubine in de bloedbaan terechtkomt, kan het urine donkerder kleuren.
 6. Dit kan leiden tot donkere urine, een symptoom van galstenen.

Komt het wel door galstenen?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of donkere urine veroorzaakt wordt door galstenen of door iets anders. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren:

 1. Medisch onderzoek: Een arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en bloed- en urineonderzoeken uitvoeren. Dit kan helpen om andere oorzaken van donkere urine uit te sluiten, zoals bloedarmoede of infecties.
 2. Beeldvormingstesten: Een echografie of CT-scan kan worden gebruikt om de aanwezigheid van galstenen in de galblaas of galwegen te bepalen.
 3. Pijnklachten: Galstenen kunnen pijn veroorzaken in de bovenrug of in de zijkant van de buik, misselijkheid en braken. Dit zijn symptomen die vaak geassocieerd worden met galstenen.
 4. Medische voorgeschiedenis: Je arts zal naar je medische geschiedenis kijken. Als je eerder galstenen hebt gehad, of als er in je familie een geschiedenis is van galstenen, is de kans groter dat je het ook hebt.
 5. Veranderingen in dieet: Als je dieet recentelijk veranderd is en je begon donkere urine te krijgen, kan dit wijzen op galstenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat donkere urine niet altijd een symptoom van galstenen is, en er zijn vele andere oorzaken die donkere urine kunnen veroorzaken. Het is daarom het beste om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Aandachtspunten

Er zijn nog een aantal dingen die je moet weten over donkere urine en galstenen:

Behandeling van galstenen kan variëren van het aanpassen van je dieet, het gebruik van medicijnen, tot chirurgie. 

Als je galstenen hebt, moet je ook alcohol vermijden, omdat alcohol de galblaas kan irriteren en pijn kan veroorzaken.

Er zijn bepaalde stappen die je kunt nemen om het ontstaan van galstenen te voorkomen. 

Dit omvat het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet, het vermijden van te veel vette of gefrituurde voedingsmiddelen, het regelmatig bewegen, het vermijden van alcohol en het verliezen van gewicht als je overgewicht hebt.

Als galstenen niet behandeld worden, kan dit leiden tot complicaties, zoals ontstekingen in de galblaas (cholecystitis), galwegen (cholangitis) of pancreas (pancreatitis). 

Deze complicaties kunnen ernstig zijn en zelfs levensbedreigend zijn als ze niet snel behandeld worden.

Als je galstenen hebt, heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen.

Het is belangrijk om op te merken dat het hebben van donkere urine niet altijd een symptoom is van galstenen. 

Er zijn vele andere oorzaken die donkere urine kunnen veroorzaken. Het is daarom het beste om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Andere mogelijke oorzaken

Naast galstenen, zijn er vele andere mogelijke oorzaken van donkere urine, hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Bloedarmoede: Wanneer je bloedarmoede hebt, kan dit leiden tot donkere urine omdat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zijn.
 2. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antibiotica, laxeermiddelen, kaliumsupplementen of koperhoudende geneesmiddelen kunnen donkere urine veroorzaken.
 3. Voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, zoals bieten, rabarber of rode kool, kunnen donkere urine veroorzaken.
 4. Uitdroging: Als je niet voldoende water drinkt, kan dit leiden tot donkere urine omdat de urine dan meer geconcentreerd is.
 5. Leverziekten: Leverziekten zoals hepatitis of cirrose kunnen leiden tot donkere urine door de accumulatie van bilirubine in het bloed.
 6. Urineweginfecties: Urineweginfecties zoals blaasontsteking of nierbekkenontsteking kunnen leiden tot donkere urine.
 7. Ziektes zoals sclerodermie, hemolytische anemie, porfyrie, en melanomen zijn ook bekend om donkere urine te veroorzaken.

Weet wel dat donkere urine niet altijd een symptoom is van een ernstige aandoening, maar als het blijft aanhouden of gepaard gaat met andere symptomen, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Take home message

Kunnen galstenen donkere urine veroorzaken?

Donkere urine kan een symptoom zijn van galstenen, maar er zijn veel andere oorzaken en het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen