Donkere Wrat: 8 Oorzaken en Behandelingen

Een donkere wrat wordt ook wel een melanocytische wrat genoemd. Dit komt doordat de wrat melanine bevat, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid, haar en ogen.

Donkere wratten komen vaak voor op de huid van mensen met een donkere huidskleur, maar kunnen ook voorkomen bij mensen met een lichte huidskleur.

Het is belangrijk om op te merken dat deze wratten kunnen worden verward met andere huidafwijkingen, zoals melanoom, dus het is aangeraden om een arts te raadplegen als je twijfelt over een wrat op je huid.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een donkere wrat en wat je er allemaal aan kunt doen.

man bij dokter

Oorzaken van een Donkere Wrat

  1. volle zonTe veel UV-straling: De huid kan beschadigd raken door blootstelling aan UV-straling, dit kan leiden tot huidveroudering, huidkanker en ook wratten. Dit kan gebeuren door veel in de zon te zijn zonder bescherming, of door het gebruiken van een zonnebank.
  2. Genetische aanleg: Sommige mensen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van wratten door genetische factoren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er iemand in de familie is die veel wratten heeft of heeft gehad.
  3. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen kunnen de productie van melanine beïnvloeden, wat kan leiden tot het ontstaan van donkere wratten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de zwangerschap of de puberteit.
  4. Veroudering: De huid wordt dunner en minder elastisch als we ouder worden, dit kan ook leiden tot het ontstaan van wratten.
  5. Verwondingen of irritatie van de huid. Verwondingen of irritaties van de huid kunnen leiden tot het ontstaan van wratten. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld krabben of knijpen in een wrat, of door het dragen van te strakke kleding.
  6. Verzwakte afweer. Een verminderd immuunsysteem kan het moeilijker maken om wratten te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mensen met HIV, of bij mensen die chemotherapie ondergaan.

Behandelingen van donkere wratten

Er zijn verschillende manieren om donkere wratten te behandelen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende behandelingsopties:

  1. Cryotherapie: Hierbij wordt de wrat bevroren met stikstof. De wrat zal dan afsterven en afvallen.
  2. Elektrocoagulatie: Hierbij wordt de wrat weggesneden met een elektrisch mes. Dit is een snelle en efficiënte behandeling, maar kan enige pijn veroorzaken.
  3. Curettage: Hierbij wordt de wrat weggeschraapt met een scherp instrument. Dit is een snelle en efficiënte behandeling, maar kan enige pijn veroorzaken.
  4. Verwijderen met lasertherapie: Hierbij wordt de wrat weggesneden met een laser. Dit is een snelle en efficiënte behandeling, maar kan ook enige pijn veroorzaken.
  5. Topische behandelingen: Hierbij worden medicijnen op de wrat aangebracht om deze te laten afsterven. Deze medicijnen kunnen bijvoorbeeld salicylzuur, diclofenac of imiquimod bevatten.

Het is belangrijk om op te merken dat de meeste van deze behandelingen enkel effectief zijn voor wratten die op of dicht bij het oppervlak van de huid zijn. 

Donkere wratten die dieper in de huid zitten, kunnen moeilijker te behandelen zijn en soms kan de huid geen kleur terug krijgen na behandeling. 

Weet ook dat sommige wratten terug kunnen komen na behandeling. Daarom wordt het aangeraden om een arts te raadplegen als je twijfelt over een wrat op je huid.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten over donkere wratten:

Donkere wratten kunnen verward worden met andere huidafwijkingen, zoals melanoom. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen als je twijfelt over een wrat op je huid.

Donkere wratten kunnen zich overal op het lichaam voorkomen, maar zijn vaak te vinden op gebieden die vaak blootgesteld worden aan de zon, zoals het gezicht, de armen en de benen.

Donkere wratten kunnen variëren in grootte en vorm, en kunnen van tijd tot tijd veranderen.

Donkere wratten kunnen geen kwaad, maar sommige mensen vinden ze cosmetisch storend of kan het irritatie veroorzaken. Daarom is het aangeraden om ze te verwijderen.

Donkere wratten komen vaak voor bij mensen met een verhoogde kans op huidkanker, zoals mensen met een familiegeschiedenis van huidkanker, mensen met veel moedervlekken of mensen met een verhoogde blootstelling aan de zon.

Bescherm je huid tegen UV-straling door het gebruik van zonbeschermingsmiddelen met een hoge SPF, dragen van beschermende kleding en vermijd het zijn in de zon tijdens de warmste uren van de dag.

Als je donkere wratten hebt, is het belangrijk om regelmatig een dermatoloog te raadplegen voor controle en verwijdering indien nodig.

Take home message

Dus waarom heb je een donkere wrat?

Er zijn verschillende redenen waarom je een donkere wrat zou kunnen hebben, zoals overmatige blootstelling aan UV-straling, genetische aanleg, hormonale veranderingen, veroudering, verwondingen of irritatie van de huid, of een verminderd immuunsysteem.

Het is belangrijk om te weten dat donkere wratten vaak voorkomen bij mensen met een verhoogde kans op huidkanker, zoals mensen met een familiegeschiedenis van huidkanker, mensen met veel moedervlekken of mensen met een verhoogde blootstelling aan de zon. 

Maar onthoud dat met de juiste zorg en preventie je je huid gezond kunt houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen