Droge Handen Tijdens Zwangerschap: 3 Oorzaken

Een droge huid tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Er vinden namelijk verschillende hormonale en lichamelijke veranderingen plaats.

Vandaar dat je tijdens de zwangerschap en in specifieke periodes van de zwangerschap last kunt krijgen van droge jeukende handen.

Dus waarom heb ik droge handen tijdens zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Door de hormoonveranderingen verliest je huid vocht en wordt de huid ook minder elastisch. Ook moet je huid de groeiende buik opvangen waardoor de huid uit zal rekken en strakker wordt. Hierdoor kan je huid schilferig worden en gaan jeuken.

Droge en jeukende handen kunnen veroorzaakt zijn door intrahepatische cholestase van de zwangerschap die tijdens het derde trimester (late zwangerschap) op kan treden. Het is een leveraandoening die een hevige jeuk veroorzaakt. Meestal wordt deze jeuk op de handen en voeten gevoeld maar het kan ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Het kan ook te wijten zijn aan obstetrische cholestase.

Dit artikel vertelt je waarom je droge handen tijdens zwangerschap hebt, andere mogelijke oorzaken en hoe je de droge handen kunt hydrateren en verzachten.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

Waarom je tijdens de zwangerschap droge handen kunt hebben

Hier zijn nog een aantal mogelijke redenen waarom je droge handen kunt ervaren tijdens de zwangerschap:

 1. vrouw zwanger zwangerschapVeranderingen in de hormoonspiegels: Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de talgproductie beïnvloeden, wat kan leiden tot droge huid, inclusief droge handen.
 2. Veranderingen in de bloedcirculatie: Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe om de behoeften van de groeiende foetus te ondersteunen. Deze toename kan de bloedtoevoer naar de huid verminderen, inclusief de handen, waardoor ze droog kunnen aanvoelen.
 3. Overmatig handen wassen: Tijdens de zwangerschap ben je misschien voorzichtiger met betrekking tot hygiëne, waardoor je vaker je handen wast. Overmatig wassen met zeep en warm water kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen en de handen uitdrogen.
 4. Weersomstandigheden: Afhankelijk van het seizoen en de omgeving waarin je je bevindt, kunnen koude temperaturen, lage luchtvochtigheid of blootstelling aan droge lucht (bijvoorbeeld door airconditioning of verwarming) ervoor zorgen dat je handen droger worden.

Andere mogelijke Oorzaken

Omgevingsfactoren. Droge handen worden meestal door omgevingsfactoren veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn warm of koud weer, koude winderige omstandigheden en een lage luchtvochtigheid.

Heet water. Droge handen kunnen ook veroorzaakt worden door heet water zoals hete douches, te veel baden, en weken in heet water. Veelvuldig handen wassen is ook een mogelijke oorzaak.

Andere mogelijke oorzaken zijn te veel scrubben, blootstelling aan chemicaliën en bepaalde gezondheidsproblemen. 

De volgende gezondheidsproblemen kunnen droge handen veroorzaken:

 1. huidproblemen zoals eczeem, psoriasis
 2. contactallergie
 3. traag werkende schildklier
 4. suikerziekte
 5. ondervoeding
 6. syndroom van Sjögren en nierfalen.

Wat je er allemaal tegen kunt doen

Droge huid verzachten:

 1. lotion, vochtinbrengende crème, vaseline
 2. na het insmeren handschoenen aandoen
 3. water drinken
 4. oliën zoals amandelolie of kokosolie
 5. voldoende water drinken

Preventie:

 1. vermijd hete douches en baden 
 2. vochtinbrengende crèmes
 3. geurvrije en zachte verzorgingsproducten
 4. vermijd uitdrogende agressieve zepen
 5. handschoenen
 6. vermijd niet-irriterende kleding

Vervelende jeuk verminderen

Droogheid is een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk. Deze vervelende jeuk kun je met een aantal manieren helpen verminderen:

 1. natte en koude doek
 2. huid bevochtigen
 3. ijspack
 4. havermoutbad
 5. uitwendige verdovingsmiddelen met pramoxine
 6. verkoelend middel zoals calamine, menthol

Hoe kloven ontstaan

Een zeer droge huid kan tot pijnlijke kloven leiden. Dit komt doordat een droge en ruwe huid minder elasticiteit heeft waardoor er dus sneller scheuren ontstaan.

Een droge huid zal de natuurlijke oliën en vocht minder goed vasthouden waardoor de elasticiteit en stevigheid verloren gaat.

Een droge huid kan naast kloven ook nog andere vervelende klachten met zich meebrengen zoals jeuk, schilfering, verslapte huid, fijne lijntjes en rimpels.

Take home message

Een droge huid komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Ook kun je op specifieke momenten in de zwangerschap last krijgen van jeukende en droge handen.

Dus waarom heb ik droge handen tijdens de zwangerschap?

Door de hormonale veranderingen zal de huid vocht en elasticiteit verliezen. Ook zal je huid door de groeiende buik uitrekken en strakker worden waardoor je last kunt krijgen van schilferigheid en jeuk.

Tijdens het derde trimester kunnen droge en jeukende handen te wijten zijn aan intrahepatische cholestase van de zwangerschap. 

Hier hebben 1-2 op de 1000 zwangeren vrouwen last van. Een andere mogelijke oorzaak is obstetrische cholestase.

Droge handen zijn in het algemeen ook vaak aan omgevingsfactoren te wijten zoals warm of koud weer, koude winderige omstandigheden en een lage luchtvochtigheid.

Het hete water kan ook een rol spelen zoals weken in heet water, hete douches, te veel baden.

Het kan ook te wijten zijn aan overmatig scrubben, vaak de handen wassen, bepaalde aandoeningen en blootstelling aan chemicaliën.

Een droge huid kan ook nog eens jeuk, schilfering en pijnlijke kloven veroorzaken. Zo ontstaan er nou eenmaal sneller kloven als je huid door de droogheid minder elastisch is.

De droge huid bevat minder natuurlijke oliën en vocht waardoor het dus makkelijker kan scheuren.

Gelukkig kun je de droogheid en eventueel bijkomende jeuk helpen verlichten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Spencer, T. S. (1988). Dry skin and skin moisturizers. Clinics in Dermatology, 6(3), 24-28.