Duidt een Verstopte Neus op Corona?

Als je een verstopte neus hebt ben je gelijk bang dat je corona hebt. Maar is dat wel zo, het kan toch ook gewoon een neus verkoudheid zijn? Kortom, heb je met een verstopte neus corona?

KORT ANTWOORD

In de top vijf symptomen van de deltavariant en omicronvariant staat ook een loopneus. Corona kan symptomen van een loopneus, keelpijn en hoofdpijn met zich meebrengen en dus als een zware verkoudheid ervaren worden. Maar het zijn echter niet de typische symptomen. De klassieke covid-symptomen zijn namelijk nieuw ontstane voortdurende hoestklachten, hoge temperatuur of koorts en verandering of verlies in smaak of reuk. Nieuwe data heeft gelukkig nieuwe inzichten gebracht. De waarschijnlijkheid wordt namelijk beïnvloed door het percentage van covid. Wanneer corona wijdverspreid voorkomt wordt de kans dat je loopneus door corona wordt veroorzaakt ook groter. Aan de andere kant, als corona juist minder vaak voorkomt wordt de kans juist groter dat de loopneus bijvoorbeeld door een verkoudheid of allergie wordt veroorzaakt.

Dit artikel vertelt je de meest voorkomende symptomen van corona, inclusief het belangrijkste aandachtspunt van een verstopte neus.

man last van verstopte neus

Symptomen corona

Volgens de WHO zijn de meest voorkomende symptomen van corona hoest, koorts, vermoeidheid en reukverlies (anosmie) of smaakverlies.

Symptomen van corona die iets minder vaak voorkomen zijn hoofdpijn, keelpijn, pijnen, huiduitslag, verkleurde tenen of vingers, diarree, geïrriteerde ogen of rode ogen.

Een andere studie heeft de symptomen van de nieuwe varianten bestudeerd. De meest voorkomende symptomen delta variant en omicron variant zijn een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en niezen.

Of je met een verstopte neus corona hebt moet je iets meer weten.

Loopneus corona

In de winter behoorde de loopneus na hoofdpijn tot de meest gemelde symptomen. Bovendien had 60% met een positieve coronatest en reukverlies ook last van een loopneus. 

Dit is dus anders dan in de begindagen van corona toen een loopneus voornamelijk met een verkoudheid was geassocieerd.

Hoewel een loopneus nu dus vaker bij corona wordt gezien betekent dat niet dat je met een loopneus direct corona hebt. In de winter is het ook lastiger van elkaar te onderscheiden.

Ook kwam niezen en een loopneus maar heel lichtjes voorbij mensen met een positieve test.

Heerst corona in de samenleving?

De studie kwam met nieuwe inzichten. Als je wilt weten of je verstopte neus door corona komt moet je kijken of corona op dat moment veel voorkomt. Dit lijkt nogal uit te maken.

Kortom, als het percentage corona in de samenleving hoog is is de kans dat je loopneus door corona wordt veroorzaakt ook groter.

Wanneer het percentage corona in de samenleving juist laag is, wordt de kans dat je loopneus door corona wordt veroorzaakt juist lager. In dat geval is de kans juist groter op een verkoudheid of allergie.

Deze data kun je op de website van de overheid terugvinden.

Take home message

Voorheen was een loopneus geen klassiek symptoom van corona, het was vaak een symptoom van een gewone verkoudheid. Uit nieuwe gegevens lijkt dat een loopneus nu wel een teken van corona kan zijn.

De kans dat je met een verstopte neus corona hebt wordt waarschijnlijk groter als corona op dat moment heerst en wordt juist lager als corona op dat moment niet heerst.

In het laatste geval wordt je verstopte neus mogelijk door een allergie of verkoudheid veroorzaakt. Of in ieder geval, daar wordt de kans dus hoger op.

Als je zeker wilt weten of je verstopte neus door corona wordt veroorzaakt zal je een test moeten doen. Maak een testafspraak of doe een zelftest (verkrijgbaar bij drogisten of supermarkten).

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.