Is Dyslexie Erfelijk?

Dyslexie is een leerstoornis die problemen veroorzaakt bij vaardigheden zoals lezen, schrijven en spellen. Dyslexie lijkt vaak in families voor te komen, is dat toeval of is dyslexie erfelijk?

KORT ANTWOORD

Dyslexie heeft een genetische oorsprong en is dus erfelijk. Als een ouder dyslexie heeft is de kans dat een kind dyslexie ontwikkelt tussen de 40 en 60 procent. Als andere familieleden dyslexie hebben, zal deze kans groter worden.

Dit artikel vertelt je wat dyslexie is, de oorzaak en andere weetjes zoals hoe groot de kans is dat je dyslexie van je ouders krijgt.

moeder bewondert kind

Wat is dyslexie

Dyslexie is een leerstoornis die problemen veroorzaakt bij vaardigheden zoals lezen, schrijven en spellen. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt bij het leren. 

Zo kunnen letters van een woord door elkaar gehaald worden, woorden kunnen in elkaar overlopen, spaties die verloren gaan of wat je gelezen hebt kun je misschien moeilijker onthouden.

Daarnaast kan ook het spreken aangetast zijn. Zo hebben kinderen met dyslexie moeite om de letters die ze zien met de klanken van die letters te verbinden.

De symptomen variëren van mild tot ernstig.

Bij dyslexie is de intelligentie niet aangetast. Je kunt met dyslexie slim en hardwerkend zijn maar op bepaalde vlakken dus moeite hebben.

Oorzaak dyslexie

zenuwschadeDyslexie wordt veroorzaakt door problemen in hersengebieden die taal verwerken.

De genen die je van je ouders hebt overgeërfd beïnvloeden hoe je hersenen zich in het vroege leven ontwikkelen.

De oorsprong van dyslexie ligt in de hersengebieden die taal verwerken. 

Dyslexie is een neurobiologische aandoening dat met name de hersendelen aantast die verantwoordelijk zijn voor het leren lezen. 

De precieze oorzaak is echter onbekend. Het wordt ook nog niet goed begrepen hoe de genetica uiteindelijk dyslexie veroorzaakt.

Weetje

Wist je dat dyslectische lezers vaker hun rechterhersenhelft gebruiken terwijl gewone lezers vaker hun linkerhersenhelft gebruiken?

Hoeveel mensen hebben dyslexie?

Tussen de 5 en 10 procent van de bevolking heeft dyslexie. Het kan zelfs oplopen tot 17% van de bevolking. Kortom, ongeveer 1 op de 10 mensen heeft dyslexie. Het is dus een veel voorkomende leerstoornis.

Erf je dyslexie van de moeder of vader?

dnaJe kunt dyslexie van zowel je moeder als vader overerven. Als een van je ouders leesproblemen heeft is de kans dat jij dat ook krijgt dus groter. Dyslexie kan een generatie overslaan. 

Sommige mensen concluderen dat dyslexie niet in de familie voorkomt, maar dit kan een te snelle conclusie zijn. Zo zijn er veel mensen die hun zwakke leesvaardigheid verbergen.

Hoe groot is de kans dat je dyslexie erft?

Als een van beide ouders dyslexie heeft zal de kans op dyslexie ongeveer 40-60% zijn.

Hebben mannen of vrouwen vaker dyslexie?

Dyslexie wordt vaker bij mannen vastgesteld. Een verklaring is de grotere variatie in leesprestaties bij mannen.

Take home message

Ongeveer 5-10% van de bevolking heeft dyslexie. Dyslexie is een leerstoornis dat vaardigheden zoals lezen, schrijven en spellen bemoeilijkt. Bij dyslexie is de intelligentie overigens niet aangetast.

Bij dyslexie is er een verband met de genen en het komt in families dus vaker voor. Wanneer een van je ouders dyslexie heeft is de kans om dyslexie te ontwikkelen 40-60%.

De kans op dyslexie is dus hoger als je ouders, zussen, broers of andere familieleden dyslexie hebben.

Je kunt het van een of beide ouders krijgen. Moeders en vaders kunnen dus de genen van dyslexie doorgeven.

Dyslexie beïnvloedt het neurologische systeem, met name het gedeelte dat betrokken is bij het leren lezen.

De precieze oorzaak is dus nog onbekend en hoe de genen die je hebt overgeërfd precies tot dyslexie leiden, is nog niet goed begrepen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Francks, C., MacPhie, I. L., & Monaco, A. P. (2002). The genetic basis of dyslexia. The Lancet Neurology, 1(8), 483-490.