6 Eetlust Pillen: Effectiviteit en Veiligheid

Als een dieet en lichaamsbeweging maar niet willen helpen ga je al snel op zoek naar eetlust pillen.

Eetlust pillen worden ook wel eetlustremmers genoemd en behoren tot een van de meest voorgeschreven afslankmiddelen. 

Naast medicijnen zijn er verschillende eetlustremmende supplementen verkrijgbaar, maar betrouwbaar wetenschappelijk bewijs ontbreekt vaak.

Het is ook belangrijk om te weten dat dieetsupplementen schadelijke stoffen kunnen bevatten en niet altijd goed gereguleerd zijn.

Dit artikel vertelt je meer over de verschillende eetlust pillen, een van de populairste en wanneer je in aanmerking komt, en natuurlijke manieren om de eetlust te onderdrukken.

apotheker pakt medicijn

6 Geneesmiddelen

Er zijn verschillende voorgeschreven eetlustremmers verkrijgbaar die door de Amerikaanse FDA zijn goedgekeurd.

Deze eetlust pillen zijn Phentermine, Diethylpropion, Naltrexon-bupropion, Phentermine/topiramaat, Liraglutide en Phendimetrazine.

We zullen wat meer vertellen over een van de meest voorgeschreven eetlust pillen.

Phentermine

Als je met dieet en lichaamsbeweging niet kan afvallen, kom je misschien in aanmerking voor een medicijn.

Er is een receptgeneesmiddel dat de eetlust kan verminderen, namelijk phentermine. Phentermine kan je minder hongerig maken en je een langer vol gevoel geven.

Vandaar dat het bij gewichtsverlies kan helpen. Voor gewichtsverlies kan het in combinatie met topiramaat gegeven worden.

Het is voor langdurig gebruik goedgekeurd en kan tot 12 weken gebruikt worden. Zorgverleners bestellen het soms voor langer gebruik omdat gewichtsbeheersing nou eenmaal langer kan duren.

Dit geneesmiddel kan met een gezond dieet en lichaamsbeweging gecombineerd worden. Daarnaast speelt gedragsverandering ook een belangrijke rol. 

Wees je ervan bewust dat phentermine bijwerkingen kan veroorzaken. De veel voorkomende bijwerkingen zijn snellere hartslag, zenuwachtigheid, slapeloosheid en constipatie.

Het is ook niet voor iedereen geschikt. Twee van de bekendste alternatieven voor phentermine zijn Lomaira en Adipex. 

Je kunt phentermine niet online kopen omdat het een gecontroleerde stof is. Meestal kom je pas in aanmerking als je door een dieet en lichaamsbeweging niet kon afvallen.

Voor eetlustremmers zijn er verschillende criteria.

Wanneer kom je in aanmerking voor eetlust pillen?

Er zijn verschillende criteria waaraan je moet voldoen voordat een eetlust aanbevolen kan worden.

Een van de criteria is een body mass index (BMI) van 27 of hoger. Daarnaast moet je minstens een aandoening hebben die te wijten kan zijn aan je lichaamsgewicht.

Dergelijke gewichtsgerelateerde aandoeningen zijn onder andere diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

Natuurlijke eetlustremmers

Je buikvet zal door eetlust pillen niet magisch gaan wegsmelten. Met alleen pillen kom je er dus niet. 

Eetgedrag is complexer dan veel mensen denken en naast eetlust komt er dus nog veel meer bij kijken.

Met een aantal ingrediënten, voedingsmiddelen en handige tips kun je de eetlust remmen.

Voor de maaltijd. Ga voor de maaltijd even sporten en neem voor het eten wat water in. Door deze simpele dingen kun je al op een natuurlijke manier minder gaan eten.

Maaltijd zelf. Eet een eiwitrijke maaltijd met gezonde vetten die je vol en verzadigd gevoel zullen geven. Er zijn ook voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je minder gaat eten zoals donkere chocolade en gember.

Andere dingen die de eetlust kunnen verminderen:

Minder eetmomenten

  1. alleen koken
  2. niet te veel vezels
  3. vermijd je favoriete maaltijden 
  4. stress en emoties
  5. minder kruiden en specerijen
  6. op kantoor werken in plaats van thuis

Take home message

Eetlust pillen remmen je eetlust waardoor je minder gaat eten en dus zult afvallen. Ze worden daarom ook wel eetlustremmers genoemd.

Er zijn verschillende voorgeschreven eetlustremmers zoals Phentermine, Diethylpropion, Naltrexon-bupropion, Phentermine/topiramaat, Liraglutide en Phendimetrazine

Phentermine is een op recept verkrijgbaar medicijn dat de eetlust kan verminderen en ervoor zorgt dat je langer vol zit. 

Eetlustremmers kunnen bijwerkingen met zich meebrengen zoals duizeligheid en zenuwachtigheid. 

Het is daarom goed om met een maag-darm-leverarts samen te werken. De dokter kan je ook helpen om op schema te blijven met het afslankplan.

Je eetlust kan ook op een natuurlijke manier geremd worden door bijvoorbeeld voor de maaltijd te sporten en water te drinken.

De maaltijd zelf is natuurlijk ook belangrijk. Ga voor een volumineuze caloriearme maaltijd en voeg er voldoende eiwitten en gezonde vetten aan toe. 

Vermijd juist te veel vezels, want vezels geven je een vol gevoel. Tot slot zijn er nog een aantal handige praktijktips.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tian, J., Venn, A., Otahal, P., & Gall, S. (2015). The association between quitting smoking and weight gain: a systemic review and meta‐analysis of prospective cohort studies. Obesity reviews, 16(10), 883-901.

Ans, A. H., Anjum, I., Satija, V., Inayat, A., Asghar, Z., Akram, I., & Shrestha, B. (2018). Neurohormonal regulation of appetite and its relationship with stress: a mini literature review. Cureus, 10(7).