Eetlust Remmers: 5 Natuurlijke Middelen en Praktijktips

Eetlustremmers zijn een van de meest voorgeschreven afslankmiddelen. 

Phentermine is een van de op recept verkrijgbare medicijnen die de eetlust kan verminderen en je een langer vol gevoel kan geven.

Eetgedrag is echter nogal complex waar vele factoren bij komen kijken.

Hoewel er ook eetlustremmende supplementen verkrijgbaar zijn, ontbreekt er betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat ze echt werken.

Daarnaast kunnen dieetsupplementen schadelijke stoffen bevatten en zijn ze ook niet altijd gereglementeerd.

Eetlustremmers zullen je buikvet ook niet wegsmelten.

Er zijn een aantal natuurlijke eetlustremmers en handige praktijktips waardoor je automatisch minder zult gaan eten.

Dit artikel vertelt je 5 natuurlijke eetlustremmers.

eetlust foliumzuur

Natuurlijke eetlustremmers

Je kunt je eetlust op meerdere natuurlijke manieren remmen. 

Door simpelweg wat water voor de maaltijd te drinken zit je sneller vol. Een volumineus en caloriearme maaltijd kan natuurlijk ook helpen. Probeer ook langzaam te eten.

Daarnaast zijn er verschillende ingrediënten in je maaltijd die je een voldaan gevoel kunnen geven zoals eiwitten en gezonde vetten.

Verschillende voedingsmiddelen kunnen je eetlust helpen verminderen zoals donkere chocolade, gember en Yerba Maté thee.

Bovendien zijn er leefstijlveranderingen die de eetlust kunnen remmen zoals sporten voor het eten.

Eetlust Verminderen / Wanneer je eetlust minder is

Stress en ziekte kunnen de eetlust verminderen waardoor je afvalt, maar daarnaast zijn er nog een aantal factoren en omstandigheden waardoor je een lagere eetlust kunt hebben.

  1. Minder eetmomenten. Het aantal hongermomenten wordt voor een groot gedeelte bepaald wordt door het aantal eetmomenten. Vandaar dat je maag net voor het ontbijt, lunch en avondeten gaat knorren. Als je minder eetmomenten hebt zul je waarschijnlijk dus ook minder vaak honger hebben. Dit zie je vaak bij mensen die het eerste gedeelte van de dag niet eten (vasten).
  2. Alleen koken. Als je samen kookt zal de eetlust gek genoeg toenemen, dus als je alleen kookt zal de eetlust minder zijn.
  3. Vezels. Vezelrijke maaltijden geven je een vol gevoel waardoor je minder gaat eten. In dit artikel vertellen we hoe vezels dat precies doen. [blog]
  4. Maaltijd zelf. Laat je favoriete maaltijd links liggen en je zult waarschijnlijk minder eten. En als je de maaltijd zelf ook minder aantrekkelijk maakt en er minder kruiden en specerijen aan toevoegt, zul je ook minder honger hebben.
  5. Roken. Ga nooit roken, maar het is wel interessant hoe roken je lichaam beïnvloedt. Tabak beïnvloedt namelijk je metabolisme en daarmee dus je gewicht. Van de mensen die met roken stoppen, zal meer dan 70% een toegenomen eetlust krijgen. Dit is een ontwenningsverschijnsel van roken.
  6. Sporten. Als je niet sport, zul je minder energie verbruiken en hoeven je weefsels ook niet te herstellen. Hierdoor zul je waarschijnlijk minder trek krijgen.
  7. Stress. Stress zorgt ervoor dat je meer gaat eten want de stresshormonen verhogen je eetlust en motivatie om te eten. Stress is ook een copingsmechanisme dat mensen gebruiken om zich beter te voelen. Ook wel stress eten of emotioneel eten genoemd. 
  8. Emoties. Naast stress kunnen emoties zoals verdriet, woede, angst, verveling, en andere negatieve emoties vreetbuien uitlokken. Veel mensen met geestelijke gezondheidsproblemen hebben ook vaker vreetbuien.
  9. Op kantoor werken. Thuis is elk moment een potentieel eetmoment, dus thuiswerkers zullen meer moeite hebben met de verleiding van de koelkast en voorraadkast. Daarnaast mis je thuis de vaste etenstijden van de werkvloer. Er komt dus ook vastigheid en routine bij kijken. 
  10. Anticonceptiepil. De eetlustcentra in je hersenen worden door oestrogeen gereguleerd en oestrogeen zit in de pil. Door de krachtige oestrogenen gaan vrouwen soms te veel of te vaak eten en neemt de kans op vreetbuien toe.

Take home message

Er is een grote vraag naar eetlustremmers die ervoor zorgen dat je minder eet en daardoor dus afvalt. 

Zo zijn er medicijnen die de eetlust echt kunnen onderdrukken.

Je kunt je eetlust ook op een natuurlijke manier remmen door water voor de maaltijd te drinken, door te sporten voor de maaltijd of door een volumineuze caloriearme maaltijd te nemen.

Ook eiwitten en vetten in je maaltijd kunnen je eetlust verminderen. Daarnaast zijn er nog een aantal handige tips.

Je eetlust wordt door verschillende dingen beïnvloed zoals het aantal eetmomenten en energiebehoefte.

De maaltijd zelf heeft ook invloed. Zo kunnen de vezels in de maaltijd je een vol gevoel geven. Er zijn ook medicijnen voor andere kwalen die je eetlust kunnen beïnvloeden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Baum, J. I., Gray, M., & Binns, A. (2015). Breakfasts higher in protein increase postprandial energy expenditure, increase fat oxidation, and reduce hunger in overweight children from 8 to 12 years of age. The Journal of nutrition, 145(10), 2229-2235.

Nakamura, C., Ishii, A., Matsuo, T., Ishida, R., Yamaguchi, T., Takada, K., … & Yoshikawa, T. (2020). Neural effects of acute stress on appetite: a magnetoencephalography study. PloS one, 15(1), e0228039.

Filozof, C., Fernandez Pinilla, M. C., & Fernández‐Cruz, A. (2004). Smoking cessation and weight gain. Obesity reviews, 5(2), 95-103.