Toegenomen Eetlust Tijdens Menstruatie: De Oorzaak

Het is je vast wel opgevallen dat als je ongesteld bent, je super hongerig kan zijn en hunkert naar voedsel. Maar hoe kan dat? Wat gebeurt er allemaal met de eetlust tijdens menstruatie?

KORT ANTWOORD

Tijdens de menstruatie is het heel normaal dat je eetlust toeneemt. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen tijdens je menstruatiecyclus. Zo kan het verlangen naar koolhydraten en suiker toenemen. Dit heeft te maken met verschillende hormonen zoals progesteron.

Dit artikel vertelt je meer over de eetlust tijdens menstruatie.

vrouw met heel veel eten

Hoe de menstruatie eetlust beïnvloedt

Tijdens de menstruatie kun je naast stemmingsveranderingen ook veranderingen in de eetlust ervaren.

De hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus beïnvloeden namelijk je eetlustcontrole en je eetgedrag. 

Het is dus normaal dat je tijdens de menstruatie meer naar voedsel gaat hunkeren dat koolhydraten en suiker bevat. Dit worden ook wel pre-period munchies (hapjes) genoemd.

Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen, want een week voordat de menstruatie begint zal het geslachtshormoon progesteron (een progestageen) een piek bereiken.

Uit goede aanwijzingen blijkt de toegenomen eetlust tijdens menstruatie aan progesteron te wijten zijn.

Tijdens de verschillende voortplantingscyclus zal de inname van voedsel dus variëren. En er zijn verschillende fases.

De energieinname is rondom de ovulatie het laagst en tijdens de luteale fase juist het hoogste.

Kortom, vlak voor de menstruatie is het progesteron hormoon het hoogst dat in verband is gebracht met een toegenomen eetlust.

Houd een voedseldagboek bij

Tijdens de menstruatie kun je dus hongeriger zijn en meer eetbuien hebben. Door alles bij te houden kun je inzicht krijgen in je eetgewoonten rondom de menstruatie.

Zo kun je zien hoeveel calorieën je precies binnenkrijgt en naar welke voedingsmiddelen je het meest verlangt. Zo kan het zijn dat je opeens dus meer naar suikers en koolhydraten gaat hunkeren.

Een voedseldagboek geeft inzicht, helpt je een cyclus van eetbuien tijdig op te sporen en in toom te houden. Hierdoor wordt het makkelijker om gezond te blijven eten.

Door bijvoorbeeld meer vezelrijk voedsel te eten kun je je langer vol voelen, maar er zijn nog meer manieren om de eetlust te temmen.

Eetlust tijdens de Pil

Het is dus duidelijk dat je eetlust tijdens menstruatie anders kan zijn. Hetzelfde geldt ook voor de eetlust als je de pil neemt.

Zoals je weet bevat de pil krachtige hormonen die de eetlust kunnen beïnvloeden. Zo ken je vast wel een vriendin die door de pil flink is aangekomen. 

In je hersenen zitten er namelijk eetlustcentra die door oestrogeen gereguleerd worden. En aangezien de pil oestrogeen bevat kan het dus ook je eetlust beïnvloeden.

Vandaar dat sommige vrouwen door de pil te veel of te vaak gaan eten. 

Daarnaast kan je door hoge oestrogeenspiegels meer vocht gaan vasthouden waardoor je dus ook aankomt.

Er zijn vrouwen die in een korte periode wel 10 kilo aankomen. 10 kilo is wel wat extreem, maar gemiddeld kom je door de pil met alleen progestageen minder dan twee kilo aan.

Take home message

Het is je vast wel opgevallen dat je tijdens de menstruatie meer eet. Tijdens of na je menstruatie is het namelijk normaal dat je meer trek hebt.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met de eetlust tijdens menstruatie?

Het is heel normaal dat je eetlust tijdens de menstruatie toeneemt, met name het verlangen naar koolhydraten en suiker.

Deze toename aan eetlust komt door veranderingen in verschillende hormonen zoals progesteron.

Een week voordat je begint te menstrueren zal dit progesteron namelijk een piek bereiken.

Daarnaast kun je ook een verandering opmerken van je eetlust als je de pil gebruikt.

De pil kan dan wel je menstruatie verlichten en menstruatiekrampen verminderen, maar het kan ook de kans op eetbuien verhogen. 

Hierdoor kunnen sommige vrouwen te veel of te vaak gaan eten. De eetlustcentra in je hersenen worden namelijk door oestrogeen gereguleerd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cooper, D. B., & Mahdy, H. (2021). Oral contraceptive pills. StatPearls [Internet].