Zijn Eieren nog Goed? Herken het Hieraan

Hoe weet je of eieren nog goed zijn? Je kan van de buitenkant immers niet zien wat er zich allemaal aan de binnenkant afspeelt.

Er zijn gelukkig een aantal manieren om erachter te komen of je eieren nog veilig zijn om te eten. Je zult snel zien of een ei nog vers is of niet.

Dit artikel vertelt je hoe je erachter kunt komen of je eieren nog goed zijn, wanneer ze bedorven zijn inclusief de houdbaarheid van eieren.

serotonine in eieren

Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Er zijn een aantal manieren om te controleren of eieren nog goed zijn. Hieronder een lijst van een aantal methodes die je kunt gebruiken:

 1. De drukproef. Leg een ei op een vlakke ondergrond en druk er zachtjes op. Als het ei flexibel is en meegeeft, is het waarschijnlijk niet vers meer. Als het ei hard is en niet meegeeft, dan is het waarschijnlijk nog goed.
 2. Waterproef. Leg een ei in een glas met koud water. Als het ei op de bodem blijft liggen, is het waarschijnlijk nog vers. Als het ei naar boven drijft, is het waarschijnlijk niet meer vers.
 3. Luisteren. Houd een ei dicht bij je oor en klop er zachtjes op. Als je een zachte klank hoort, is het ei waarschijnlijk nog goed. Als je een holle klank hoort, is het ei waarschijnlijk niet meer vers.
 4. De datum. Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking van het ei. Als de datum verstreken is, dan is het ei waarschijnlijk niet meer goed.

Houd er wel rekening mee dat deze methodes niet altijd 100% betrouwbaar zijn, en dat als er al schimmel of geur aanwezig is, je het ei niet meer moet eten.

Hoe weet je of eieren bedorven zijn?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of eieren bedorven zijn:

 1. Geur: Als een ei een vieze geur heeft, is het waarschijnlijk bedorven.
 2. Schimmel: Als er zichtbare schimmel op een ei zit, is het bedorven en moet je het weggooien.
 3. Barsten of scheuren: Als een ei barsten of scheuren heeft, kan dit betekenen dat er bacteriën in het ei zijn gekomen en het bedorven is.
 4. Textuur: Als je een ei kookt en het wit van het ei waterig of stroperig is, is het ei waarschijnlijk bedorven.
 5. Uiterlijk: Als het dooier van een ei vochtig of zelfs gescheurd is, is het waarschijnlijk bedorven.

Een bedorven ei kan ziekmakende bacteriën bevatten. Daarom is het het beste om een bedorven ei direct weg te gooien en je handen goed te wassen na het aanraken van het ei.

Wat is de houdbaarheid van eieren?

De houdbaarheid van eieren varieert gemiddeld tussen de 3 en 5 weken na de datum van productie. 

De houdbaarheid van eieren is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder lijst van een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van eieren:

 1. Soort ei: Eieren van kippen die vrij rondlopen hebben vaak een langere houdbaarheid dan eieren van kippen die in kooien gehouden worden.
 2. Opslag: Eieren moeten altijd in de koelkast opgeslagen worden, dit helpt om de houdbaarheid te verlengen.
 3. Consumptiedatum: De houdbaarheidsdatum op de verpakking van eieren geeft aan hoe lang eieren houdbaar zijn.
 4. Reinheid: Eieren moeten altijd schoon zijn en vrij van scheuren of barsten voordat je ze koopt, dit helpt om de houdbaarheid te verlengen.
 5. Hygiëne: Eieren moeten altijd op een schone ondergrond worden opgeslagen en handen moeten worden gewassen voordat je eieren aanraakt, dit helpt om de houdbaarheid te verlengen.

Als je twijfelt over de houdbaarheid van een ei, raden we aan om het ei niet te eten en te controleren of het ei bedorven is met een van de eerder genoemde methodes.

Houdbaarheid van eieren verlengen

Er zijn verschillende manieren om de houdbaarheid van eieren te verlengen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 1. Bewaar eieren op een koele, droge plaats, zoals de koelkast. Eieren kunnen het best worden bewaard op een temperatuur tussen de 0 en 4 graden Celsius.
 2. Zorg dat de eieren schoon zijn voordat je ze bewaart. Dit helpt om de kans op bacteriële besmetting te verminderen.
 3. Vermijd het bewaren van eieren in de deur van de koelkast, omdat deze zich op een warmer plaats bevinden dan de rest van de koelkast.
 4. Gebruik eieren binnen 3 tot 5 weken na aankoop. Als je weet dat je eieren niet snel zult gebruiken, kun je ze bevriezen.
 5. Controleer de eieren regelmatig voor tekenen van bederf, zoals scheuren of geur.
 6. Eieren met een onbeschadigd eierschaal zijn het veiligst om te eten, als je eieren met beschadigde eierschalen of eieren met oneffenheden ziet, gooi ze weg.

Take home message

Zijn eieren nog goed? 

Er zijn verschillende manieren om te controleren of eieren nog goed zijn. Een eenvoudige manier is om ze in een glas met water te leggen. 

Als het ei op de bodem blijft liggen, is het nog vers. Als het ei drijft, is het waarschijnlijk bedorven. 

Een andere manier is om op de eierschaal te drukken, als de schaal stijf is, is het ei vers, als de schaal flexibel is, is het ei waarschijnlijk bedorven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen