Eiwitten na Operatie: Uitleg en Hoeveelheid

Na een operatie is spierweefsel beschadigd, gemanipuleerd of verplaatst. Deze schade moet natuurlijk hersteld worden waarvoor grote hoeveelheden eiwitten nodig zijn, de bouwstenen van je lichaam.

Echter, het herstellen van beschadigd weefsel is nog maar het topje van de ijsberg. Dus hoe zit het met eiwitten na een operatie?

KORT ANTWOORD

Na een operatie zijn eiwitten erg belangrijk. Naast het herstel van beschadigd lichaamsweefsel heb je eiwitten ook nodig voor de aanmaak van antilichamen tegen infecties, voor het vertragen van de spierafbraak en voor het verminderen van de ontstekingsfase. Bovendien heb je eiwitten nodig voor de aanmaak van collageen waarmee littekens worden gevormd.

Dit artikel vertelt je hoeveel eiwitten je na een operatie nodig hebt, wat er kan gebeuren als je er te weinig van binnenkrijgt inclusief tips om sneller te herstellen.

man bij dokter

Hoeveel eiwitten na operatie?

Na operatie varieert de eiwitbehoefte tussen de 1,5 – 2 gram eiwit voor elke kilogram aan lichaamsgewicht.

Hoeveel eiwitten na operatie je precies nodig hebt zul je aan je arts moeten vragen. De precieze eiwitbehoefte is afhankelijk van onder andere:

  1. arts doet lasik oogoperatiesoort operatie
  2. fitnessniveau
  3. algemene voeding

Er zijn echter nog meer gezondheidsfactoren die de eiwitbehoefte kunnen beïnvloeden. Laat je dus goed informeren.

Spierafbraak 

Na operatie zijn eiwitten van vitaal belang. Als je lichaam deze eiwitten niet uit de voeding moet halen zal helaas de eigen voorraad aangesproken moeten worden, namelijk de spieren.

Je wilt natuurlijk niet je eigen spierweefsel af gaan breken, dus zorg ervoor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten kunnen het metabolisme (afbraak) van spieren vertragen.

Incisies. Om het beschadigde weefsel weder op te bouwen heb je eiwitten nodig die uit aminozuren bestaan. Dit zal de genezing van de snee (incisie) ook bevorderen.

Caloriebehoefte na operatie

Als je na een operatie aan het herstellen bent moet iedereen meer eten dan gewoonlijk.

De gemiddelde persoon die na een operatie herstelt heeft elke dag voor elke 0,45 kilogram lichaamsgewicht ongeveer 15-20 calorieën nodig.

Houd er rekening mee dat de caloriebehoefte onderling sterk uiteen loopt. Vraag aan je arts hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.

Weetje

Na een operatie kun je zo 5-10% van je totale lichaamsgewicht verliezen. Dit is niet ongebruikelijk.

Sneller genezen na operatie

Volg de adviezen van je arts goed op. Voordat je iets nieuws probeert moet je met je arts overleggen.

Na een operatie kun je het genezingsproces op meerdere manieren bevorderen:

  1. rust
  2. uit bed komen
  3. goede wondverzorging
  4. goed drinken
  5. instructies goed volgen

Eiwitrijke voedingsmiddelen na operatie

proteine eiwittenOm na een operatie optimaal te genezen heb je dus eiwitten (aminozuren) nodig. Goede eiwitbronnen zijn mager gevogelte, eieren en bonen.

Een andere uitstekende bron van eiwitten zijn zuivelproducten. Echter, bij sommige mensen kunnen zuivelproducten na een operatie voor maagklachten zorgen.

Na een operatie varieert de eiwitbehoefte dus tussen 1,5 tot 2 gram voor elke kilogram aan lichaamsgewicht. Dan vraag je je misschien af wat normaal gesproken de eiwitbehoefte is.

De normale eiwitbehoefte

Gemiddeld is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit 1 gram/kg lichaamsgewicht. Als je niet zo actief bent zul je ongeveer 0,8 gram eiwit/kg lichaamsgewicht nodig hebben.

Normaal gesproken zouden eiwitten 10%-35% van al je calorieën moeten uitmaken. Met een rekensommetje kunnen we het aantal gram uitrekenen.

Stel dat je elke dag 2000 calorieën consumeert dan zou je dus van al die calorieën 200 – 700 calorieën uit eiwitten moeten halen.

Omdat 1 gram eiwit 4 calorieën levert zou je dus 50-175 gram eiwitten moeten consumeren. 

Uiteraard gaat de eiwitbehoefte omhoog als je lichaam actief bent, een zwaar beroep hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft of bijvoorbeeld geopereerd bent.

Take home message

De bouwstenen van het menselijk lichaam zijn je eiwitten. Na een operatie zul je eiwitten nodig hebben om lichaamsweefsels te herstellen en op te bouwen. Maar eiwitten doen nog zoveel meer. Dus wat doen eiwitten na operatie?

Naast het herstel van beschadigd weefsel en het bestrijden van infecties helpt eiwit bij het in balans houden van het lichaamsvocht en het zuurstoftransport.

Eiwitten verminderen ook nog eens de ontstekingsfase en vertragen de afbraak van spieren.

Kortom, bij de wondgenezing is voedsel zeer belangrijk, een soort van medicijn.

Goede eiwitrijke bronnen zijn onder andere vis, mager gevogelte, zeevruchten, peulvruchten, noten, en zaden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen