5 Episiotomie Complicaties

Een episiotomie is een chirurgische incisie die wordt uitgevoerd tijdens een bevalling om de opening van de vagina te vergroten, waardoor het gemakkelijker wordt voor het kind om te worden geboren. 

Hoewel een episiotomie vaak wordt uitgevoerd om complicaties tijdens de bevalling te verminderen, kunnen er ook complicaties optreden na de procedure. 

Deze episiotomie complicaties kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de moeder. 

Als je zwanger bent of pas bevallen, is het belangrijk om de mogelijke complicaties van een episiotomie te begrijpen en hoe deze kunnen worden behandeld.

Dit artikel vertelt je 5 episiotomie complicaties die op kunnen treden.

dramatische man bij bevalling

Episiotomie complicaties

Er zijn een aantal mogelijke complicaties van een episiotomie. We zullen elk van hen afzonderlijk bespreken.

  1. Pijn en zwelling in de vulva en vagina. Dit is een van de meest voorkomende complicaties na een episiotomie. Het kan gepaard gaan met roodheid en warmte in het gebied. Deze symptomen kunnen enkele dagen tot weken aanhouden, afhankelijk van de ernst van de episiotomie.
  2. Bloeden. Soms kan er een bloeding optreden na een episiotomie, hoewel dit meestal matig is en snel stopt. In sommige gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn.
  3. Infectie. Er kan een infectie optreden in het gebied waar de episiotomie is uitgevoerd. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals koorts, roodheid, pijn, zwelling en afscheiding.
  4. Scheuren in de huid en spieren rond de vagina. Een episiotomie kan leiden tot scheuren in de huid en spieren rond de vagina, wat kan leiden tot extra pijn en ongemak.
  5. Pijn tijdens seks. Pijn tijdens seks kan voorkomen na een episiotomie, omdat het gebied waar de episiotomie is uitgevoerd nog steeds herstellend is. Dit kan enkele weken tot maanden aanhouden.
  6. Littekenweefsel. Een episiotomie kan voor littekenweefsel zorgen, wat kan leiden tot vermindering van elasticiteit en gevoeligheid in het gebied.
  7. Incontinentie van urine of ontlasting. Soms kan een episiotomie leiden tot incontinentie van urine of ontlasting, vooral bij vrouwen die al aanhoudende problemen hadden met de bekkenbodemspieren.
  8. Vermindering van gevoel in het gebied rond de vagina. Soms kan een episiotomie leiden tot een vermindering van gevoel in het gebied rond de vagina, wat kan leiden tot vermindering van seksueel plezier.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vrouwen die een episiotomie ondergaan, deze complicaties zullen ervaren. 

Veel van deze complicaties zijn tijdelijk en zullen na verloop van tijd verdwijnen. 

Houd je arts op de hoogte van elke pijn of ongemak die je ervaart na een episiotomie, zodat deze snel behandeld kan worden.

Take home message

Episiotomie complicaties kunnen variëren van mild tot ernstig. Maar wat zijn episiotomie complicaties?

Veel voorkomende complicaties zijn bloedingen, infecties, pijn en hechtingen die loskomen. 

Er kan ook beschadiging optreden aan het weefsel rond de anus, wat kan leiden tot incontinentie van urine of ontlasting. 

In zeldzame gevallen kan er zelfs beschadiging optreden aan de zenuwen, wat kan leiden tot verlies van gevoel of verminderde controle over de bekkenbodemspieren.

Er zijn ook emotionele complicaties die kunnen optreden na een episiotomie, zoals angst, depressie en een gevoel van verlies van controle over het eigen lichaam.

De meeste episiotomie complicaties zijn tijdelijk en zullen na verloop van tijd verdwijnen. 

Bovendien zijn er vele manieren om deze complicaties te behandelen of te voorkomen, zoals fysiotherapie, bekkenbodemoefeningen, en medicijnen tegen pijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen