8 Essentiële Oliën voor Baby’s

Gewone huidverzorgingsproducten kunnen nog wel eens agressieve en synthetische ingrediënten bevatten. Je wilt natuurlijk niet dat de kwetsbare huid van je baby geïrriteerd raakt. 

Nu zijn er natuurlijk verzachtende alternatieven beschikbaar zoals essentiële oliën die ook nog eens over ontstekingsremmende eigenschappen beschikken. 

Mensen met verschillende huidklachten kunnen hier baat bij hebben. Echter kunnen essentiële oliën ook voor irritatie zorgen. Dus is er ook een essentiële baby olie?

KORT ANTWOORD

Essentiële oliën kunnen veilig voor baby’s gebruikt worden mits je met een paar dingen rekening houdt. Overleg van tevoren altijd met je dokter, de essentiële olie moet sterk verdund worden, begin langzaam en gebruik een testpleister om een negatieve reactie uit te sluiten. Baby’s mogen uiteraard geen oliën innemen.

Dit artikel vertelt je of er essentiële baby olie is, welke olie het beste is en een aantal dingen waar je voor op moet passen.

slapende baby

Veilige essentiële olie baby

Er zijn tal van essentiële oliën beschikbaar maar ze zijn niet allemaal even geschikt. De essentiële oliën die voor babys heel geschikt zijn omvatten jojobaolie of kokosolie.

Een van de meest zachte oliën voor de baby is lavendelolie, dat ontspannende eigenschappen heeft. Maar er zijn nog meer opties.

Voor in de babykamer zijn er een aantal geliefde essentiële oliën die goed door de babyhuid verdragen worden. Uiteraard moet je de oliën wel verdunnen. 

Een aantal veilige essentiële oliën: 

 1. lavendel (beschikt over slaapverwekkende eigenschappen)
 2. roomse Kamille (beschikt over kalmerende en slaapbevorderende eigenschappen)
 3. cederhout
 4. ylang Ylang
 5. copaiba 
 6. gentle Baby: bestaat uit zoetgeurende essentiële oliën zoals lavendel, roomse kamille, koriander, palmarosa, ylang ylang, geranium
 7. vrede en kalmte (populair mengsel van Sinaasappel, Mandarijn, Ylang Ylang, Blauwe Tansy en Patchouli)
 8. witte engelwortel (mengsel van Melisse, Geranium, Ylang Ylang, Roos, Mirre, Northern Lights Black Spruce, Bergamot, Sacred Sandalwood en Hyssop.

De volgende essentiële oliën mogen nooit in de buurt van baby’s gebruikt worden:

 1. eucalyptus
 2. pepermunt
 3. venkel
 4. wintergroen
 5. verbena
 6. rozemarijn

3 aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten.

 1. Overleg met je dokter. De huid van zuigelingen is dunner en het immuunsysteem en lever is minder ontwikkeld waardoor ze kwetsbaarder zijn voor toxiciteit. Bovendien zijn de longen en sinussen nog in ontwikkeling, dus gebruik nooit een diffuser met essentiële olie in de buurt van je baby. Het is altijd goed om je zorgverlener te raadplegen voordat je iets nieuws met je baby onderneemt. Niet iedereen is op de hoogte van essentiële oliën, dus het kan goed zijn om iemand te hebben die bijvoorbeeld ervaring heeft met aromatherapie.
 2. Olie verdunnen. Essentiële oliën zijn super geconcentreerd, daarom is het voor elke leeftijd aan te raden om de essentiële oliën sterk te verdunnen. De essentiële olie voor baby moet nog meer verdund worden. Op internet zijn er verdunningsrichtlijnen beschikbaar. Zo zou je voor de leeftijd van 0-1 jaar 1 druppel essentiële olie met 8 druppels draagolie kunnen verdunnen. Controleer het altijd zelf goed en kijk of de essentiële olie wel geschikt is.
 3. Langzaam beginnen. Bij je baby is het verstandig om rustig te beginnen. Om er zeker van te zijn dat de baby geen negatieve huidreactie op de essentiële olie heeft is het verstandig om een testpleister op de been aan te brengen. Daarnaast is het ook verstandig om de olie eerst te verstuiven voordat je de olie plaatselijk aanbrengt.

Take home message

Babys hebben een gevoelige en kwetsbare huid, daarom denk je overal wel twee keer over na. 

Met je pasgeboren baby ben je natuurlijk extra voorzichtig. En essentiële olie kan voor irritatie zorgen. Dan vraag je je al snel af welke je veilig kunt gebruiken. 

Aan de hand van een aantal tips en richtlijnen kun je essentiële olie met een gerust hart gaan gebruiken. 

Kun je essentiële baby olie gebruiken?

Ook voor baby’s kun je essentiële oliën veilig gebruiken mits je een paar dingen in gedachten houdt. 

De essentiële olie dient sterk verdund te worden, overleg van tevoren met je dokter, gebruik een testpleister om negatieve huidreacties op de olie uit te sluiten en begin langzaam.

Fabrikanten hebben bepaalde mengsels samengesteld zodat jij er minder over na hoeft te denken.

Voorbeelden van veilige essentiële oliën zijn Lavendel, Cederhout, Ylang Ylang, Roomse Kamille, Copaiba, Gentle Baby, Vrede & Kalmte en Witte Engelwortel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen