Werkt Essentiële Olie voor Verkoudheid? En Welke Oliën?

Jaarlijks lopen volwassen zo’n 2-3 keer een verkoudheid op. Hoewel je een verkoudheid niet kunt genezen, zijn er wel manieren om de vervelende symptomen te verlichten.

Essentiële oliën beschikken over heilzame eigenschappen zoals ontstekingsremming en pijnstilling.

Ze schijnen ook verstopping en andere verkoudheid symptomen te kunnen verminderen. Dus is er ook een essentiële olie voor verkoudheid?

KORT ANTWOORD

Sommige  essentiële oliën kunnen verschillende veelvoorkomende verkoudheid symptomen verlichten waaronder loopneus, neusverstopping, hoesten, keelpijn, ontsteking en vermoeidheid.

Bovendien kunnen bepaalde essentiële oliën spierspanning en pijn verminderen. Pijnverlichtende effecten zijn te danken aan onder andere pijnstilling, ontstekingsremmend, stressvermindering en een andere pijnervaring.

Specifieke onderzoeken naar essentiële oliën  voor verkoudheid zijn echter beperkt.

Dit artikel vertelt je welke essentiële olie voor verkoudheid is, de therapeutische eigenschappen per olie inclusief de eventuele neveneffecten.

etherische oliën

Welke essentiële olie voor verkoudheid?

Er zijn verschillende essentiële oliën die gebruikt kunnen worden om verkoudheidssymptomen te verlichten. Hier is een lijst met enkele van de oliën die vaak worden aanbevolen:

 1. Eucalyptusolie: Eucalyptusolie staat bekend om zijn antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Het inhaleren van eucalyptusolie kan helpen bij het openen van verstopte luchtwegen en het verminderen van hoesten.
 2. Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een verkoelend effect en kan helpen bij het verlichten van neusverstopping en het vrijmaken van de luchtwegen. Het kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn, die vaak gepaard gaat met verkoudheid.
 3. tea tree olieTea tree olie: Tea tree olie heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van infecties die verkoudheid veroorzaken. Het kan ook helpen bij het verlichten van een zere keel.
 4. Kamilleolie: Kamilleolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van ontsteking en irritatie in de neus en keel.
 5. Lavendelolie: Lavendelolie heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en bevorderen van een goede nachtrust. Dit kan vooral nuttig zijn wanneer je verkouden bent en moeite hebt met slapen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel essentiële oliën soms kunnen helpen bij het verlichten van symptomen, er beperkt wetenschappelijk onderzoek is naar hun effectiviteit bij verkoudheid. 

Heilzame eigenschappen essentiële oliën

Bepaalde essentiële oliën kunnen bacteriële en virale infecties bestrijden, koorts verminderen, de neusholtes vrijmaken en symptomen van verkoudheid van verkoudheid en griep verlichten. 

De heilzame eigenschappen voor verschillende essentiële oliën:

 1. Pepermunt olie (bevat pijnstillend menthol, minder keelinfecties, hoest en sinusitis)
 2. Tea tree olie (antibacterieel en antiviraal) 
 3. Tijm (antibacteriële werking tegen luchtweginfecties)
 4. Eucalyptus olie (eucalyptus minder koorts, antiviraal, pijnstillende en ontstekingsremmende effecten)
 5. Lavendelolie (vermindert spierpijn en hoofdpijn, verlicht stress depressie en vermoeidheid)
 6. Kruidnagel (antivirale eigenschappen)
 7. Citroengrasolie (citroen: ontstopt de neusholtes, ontstekingsremmende eigenschappen)
 8. Kamille (kan symptomen van verkoudheid en griep verminderen)
 9. Wintergroen olie (bevat methylsalicylaat dat op aspirine lijkt)
 10. Gemberolie (ontstekingsremmend)
 11. Rozemarijn olie (ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen)
 12. Eucalyptus, Kamille, en citroen: verlichting van pijn en spierspanning en algemene verkoudheid symptomen
 13. Roomse en Duitse kamille oliën (rustgevende, kalmerende, ontstekingsremmende eigenschappen, kan zelfs spierspasmen verminderen)

Er bestaat dus als het ware een essentiële olie voor verkoudheid. Pepermuntolie kan bijvoorbeeld verstopping verminderen en koorts verlagen. Dit is te danken aan het ingrediënt menthol.

Hoestbonbons bevatten vaak menthol voor de verlichting van keelpijn en hoest. 

Hoofdpijn

Tot wel drie kwart van de bevolking heeft het afgelopen jaar hoofdpijn gehad. 

Misschien ben je op zoek naar een alternatief medicijn. Je zit misschien niet zo te wachten op hoofdpijn- en migraine medicijnen omdat ze met een lange lijst aan bijwerkingen kunnen komen. 

Essentiële oliën kunnen voordelig zijn voor mensen met hoofdpijn en migraine.

Sommige mensen met hoofdpijn kunnen bij het inhaleren baat hebben van essentiële oliën. Anderzijds kun je juist last krijgen van hoofdpijn als je te veel inhaleert.

Het kan namelijk hoofdpijn dankzij de pijnstillende effecten verminderen. Daarnaast kan het voor een andere pijnervaring zorgen en voor ontstekingsremming zorgen.

Wist je dat er essentiële oliën zijn die methylsalicylaat bevatten? Deze stof is vergelijkbaar met aspirine, dat mensen wel eens voor hoofdpijn nemen.

Sommige oliën kunnen zelfs spanningshoofdpijn verlichten. 

Vervelende neveneffecten

Sommige essentiële oliën kunnen droogheid en irritatie veroorzaken, met name als je een gevoelige huid hebt. 

Ook kunnen sommige oliën zoals oregano, pepermunt en salie ontstekingen en roodheid doen verergeren. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld als rosacea hebt.

Take home message

Essentiële oliën hebben verschillende therapeutische werkingen.

Werkt een essentiële olie voor verkoudheid?

Bepaalde essentiële oliën beschikken over antivirale en antibacteriële eigenschappen waarmee een verkoudheid bestreden kan worden.

Bepaalde oliën kunnen ook de neusholtes vrijmaken, koorts verminderen, en symptomen van verkoudheid en griep verlichten. 

Sommige kunnen zelfs spierspanning en pijn verlichten.

Zo werken bepaalde essentiële oliën als een natuurlijk decongestivum.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen