Is Filet Americain Gezond? 3 Gezondheidsvoordelen

Filet American bevat een aantal natuurlijke voedzame bestanddelen zoals mager rundvlees, paprika en ei. Dan vraag je je al snel af of het goed voor je is. Dus is filet americain gezond?

KORT ANTWOORD

Filet americain bevat veel eiwitten (18.2 gram per 100 gram). Daarnaast is rauw rundvlees rijk aan vitamine B dat de vruchtbaarheid kan verbeteren. Dit blijkt uit studies.

Mogelijk kun je de voedingsstoffen in rauw rundvlees beter verteren en opnemen. Echter, het onderzoek naar deze hogere nutriëntenopname is schaars.

Dit artikel vertelt je of filet americain gezond is, de bestanddelen in filet americain en  de parasiet die het kan bevatten.

dokter en verpleegkundigen

Waarom filet americain gezond kan zijn

  1. Eiwitten: Filet Americain is rijk aan eiwitten, met ongeveer 18,2 gram eiwit per 100 gram. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de opbouw en reparatie van weefsels in het lichaam, waaronder spieren, botten, huid en haar.
  2. Vitamine B: Rauw rundvlees, dat een belangrijk ingrediënt is van Filet Americain, bevat verschillende B-vitaminen, zoals vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur. Deze vitamines spelen een cruciale rol bij het metabolisme, de energieproductie en de gezondheid van het zenuwstelsel. Er zijn studies die suggereren dat vitamine B12 uit rundvlees gunstig kan zijn voor de reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid, maar verdere onderzoeken zijn nodig om dit verband te bevestigen.
  3. Nutriëntenopname: Er wordt gesuggereerd dat de voedingsstoffen in rauw rundvlees mogelijk beter verteerd en opgenomen kunnen worden dan bij gekookt vlees. Dit komt doordat sommige voedingsstoffen gevoelig zijn voor warmte en verloren kunnen gaan tijdens het kookproces. Het onderzoek naar de hogere nutriëntenopname bij rauw vlees is echter beperkt.
  4. Voedselveiligheid: Een belangrijk punt om te overwegen bij het eten van Filet Americain is de voedselveiligheid. Omdat het rauw vlees betreft, is er een verhoogd risico op voedseloverdraagbare ziektes. Rauw vlees kan besmet zijn met bacteriën, parasieten of andere pathogenen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen.

Al met al is het eten van Filet Americain een persoonlijke keuze. Het bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine B, maar het brengt ook risico’s met zich mee vanwege de potentiële blootstelling aan voedselgerelateerde ziektes. 

Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s en om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het consumeren van rauw vlees, zoals Filet Americain.

Voedingswaarde filet americain

Als je wilt weten of filet americain gezond is zul je moeten weten wat er allemaal in zit en wat de voedingswaarde precies is.

Filet americain bestaat uit fijngemalen rauw mager rundvlees. Het bevat ook een aantal toevoegingen zoals paprika en ei.

Voedingswaarde filet americain (100 gram):

  • koolhydraten: 1.8 gram
  • vetten: 7.4 gram 
  • waarvan verzadigde vetten: 1.8 gram
  • waarvan onverzadigde vetten: 5 gram
  • eiwitten: 18.2
  • vezels: 0

Vermijd filet americain 

Aangezien filet americain uit rauw mager rundvlees bestaat kunnen een aantal groepen het maar beter niet eten.

Het gaat hier om verschillende groepen, waaronder ouderen, jonge kinderen, zwangeren en mensen met een mindere weerstand zoals kankerpatienten. 

Zo moet je  extra rekening houden met de houdbaarheid als je in een van deze groepen valt.

Wist je dat filet americain bij zwangeren kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten, en aangeboren hersen- en oogafwijkingen?

De Filet Americain parasiet

Met filet americain moet je extra voorzichtig zijn. Het is namelijk rauw vlees.

En als je rauw vlees eet kun je een toxoplasmaparasiet binnenkrijgen. Zo worden 50% van alle toxoplasma infecties veroorzaakt door eten van rauw vlees.

Voor het oplopen van toxoplasmose is het eten van filet americain een van de belangrijkste risicofactoren.

Door filet americain in te vriezen kun je het risico op ziekten en hersenaandoeningen verlagen.

Door het in te vriezen kun je het risico op ziekten zoals hersenaandoeningen helpen voorkomen.

Filet americain invriezen 

Aangezien filet americain rauw vlees is, ben je natuurlijk extra voorzichtig met de houdbaarheid. Vandaar dat mensen het in de vriezer willen doen.

Bevroren filet americain kun je maximaal een maand bewaren. 

Je moet het wel snel invriezen, want als het al lang op kamertemperatuur is gebleven of alleen was gekoeld, dan neemt de veiligheid van het invriezen af.

Filet americain kun je in twee stappen invriezen.

Doe het in een luchtdichte plastic verpakking en plaats het achter in de vriezer. De temperatuur moet -18°C graden of lager zijn

Of het nou een kant-en-klare of zelfgemaakte filet américain is maakt niet uit zolang het maar in een luchtdichte plastic verpakking wordt gedaan.

Zoals eerder besproken kun je het maximaal een maand bewaren.

Take home message

Filet americain bestaat uit gemalen rauw mager rundvlees en staat ook wel bekend als steak tartare. 

Is het goed voor je gezondheid? Dus is filet americain gezond?

Filet American bevat veel eiwitten. Door rauw rundvlees te eten krijg je ook een grote hoeveelheid vitamine B binnen die de vruchtbaarheid kan verbeteren.

De houdbaarheid is extra belangrijk want het eten van bedorven of geïnfecteerd vlees kan vervelende ziektes veroorzaken.

Je kunt filet americain invriezen en maximaal een maand bewaren. Doe de filet americain in een luchtdichte plastic verpakking en plaats het achter in de vriezer.

De temperatuur moet -18°C graden of lager zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen