Filet Americain Invriezen: 3 Stappen

Filet americain is rauw vlees waar je extra voorzichtig mee moet zijn. Daardoor houd je natuurlijk extra rekening met de houdbaarheid. Dus kun je filet americain invriezen?

KORT ANTWOORD

In de vriezer kun je bevroren filet americain maximaal een maand bewaren. Door het in te vriezen kun je de kans op ziekten en hersenaandoeningen verlagen. Vries het snel in, want als rauw vlees al lang op kamertemperatuur is gebleven of alleen is gekoeld, dan zal de veiligheid van het invriezen afnemen.

Dit artikel vertelt je of hoe je filet americain moet invriezen, of de smaak behouden blijft en welke vervelende ziektes je ermee kunt voorkomen.

vrouw staat voor een lege open koelkast

Hoe moet je filet americain invriezen 

Filet americain bestaat uit fijngemalen rauw mager rundvlees. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen aan toegevoegd zoals paprika en ei. 

Door deze samenstelling komt er bij het invriezen iets meer bij kijken. Filet americain invriezen doe je als volgt:

  1. doe de filet americain in een luchtdichte plastic verpakking
  2. plaats het achter in de vriezer 
  3. temperatuur moet -18°C graden of lager zijn

Het maakt in principe niet uit of je kant-en-klare of zelfgemaakte filet américain hebt zolang je het maar in een luchtdichte plastic verpakking doet.

Je kunt het maximaal een maand bewaren.

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat de filet americain goed is afgekoeld voordat je het invriest. Laat het niet te lang op kamertemperatuur staan, omdat dit de groei van bacteriën kan bevorderen.

Het is raadzaam om de filet americain in kleine porties in te vriezen. Op deze manier kun je gemakkelijk de benodigde hoeveelheid ontdooien zonder de rest te ontdooien en opnieuw in te vriezen.

Label de verpakking met de datum waarop je de filet americain hebt ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheidsdatum en voorkomt dat je het te lang in de vriezer bewaart.

Wanneer je de filet americain wilt ontdooien, plaats je de verzegelde verpakking in de koelkast. Laat het langzaam ontdooien om de beste kwaliteit en smaak te behouden. Vermijd het ontdooien op kamertemperatuur, omdat dit de groei van bacteriën kan bevorderen.

Eenmaal ontdooid, consumeer de filet americain binnen 1 tot 2 dagen. Het is niet aanbevolen om het opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de smaak en textuur kan aantasten en de kans op bederf vergroot.

Blijft de smaak na het invriezen behouden?

Of de smaak behouden blijft is afhankelijk van de samenstelling en invriessnelheid. Als filet americain langzaam wordt ingevroren ontstaan er grotere kristallen en zal er bij het ontdooien sap verloren gaan.

Groepen die filet americain moeten vermijden 

Filet americain bestaat uit rauw mager rundvlees. Vandaar dat een aantal groepen het maar beter niet moet eten.

Het gaat hier om ouderen, jonge kinderen, zwangeren en mensen met een mindere weerstand zoals kankerpatiënten. Houd ook extra rekening met de houdbaarheid als je in een van deze groepen valt.

Bij zwangeren kan het miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen veroorzaken.

Toxoplasmose filet americain 

Filet american is rauw vlees. En door het eten van rauw vlees een toxoplasmaparasiet binnen krijgen.

50% van alle toxoplasma infecties worden veroorzaakt door eten van rauw vlees.

Het eten van filet americain is een van de belangrijkste risicofactoren voor het oplopen van toxoplasmose.

Door het in te vriezen kun je het risico op ziekten zoals hersenaandoeningen helpen voorkomen.

Take home message

Het eten van bedorven of geïnfecteerd vlees kan vervelende ziektes met zich meebrengen.

Filet americain wordt ook wel steak tartare genoemd. Om ziekteverwekkers tegen te gaan vragen veel mensen zich af of je het in de vriezer mag leggen.

Dus mag je filet americain invriezen?

Bevroren filet americain kun je in de vriezer maximaal een maand bewaren. Dit doe je door het in een luchtdichte plastic verpakking te doen en achter in de vriezer te plaatsen.

De temperatuur moet -18°C graden of lager zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen