Fillers of Botox? De Voors en Tegens op een Rijtje.

Fillers of botox worden gebruikt om rimpels en andere tekenen van huidveroudering te verminderen. 

Fillers, zoals hyaluronzuur, worden geïnjecteerd in de huid om volume toe te voegen en rimpels op te vullen. 

Botox, een merknaam voor botulinetoxine, wordt gebruikt om spieren te verlammen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rimpels. 

Beide methoden worden veel gebruikt in cosmetische medische praktijken. Maar wat is nou beter, fillers of botox?

Dit artikel vertelt je de voor en nadelen van fillers en botox zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken, inclusief voorbeeldsituaties.

vrouw krijgt botox toegediend

Voor en nadelen van fillers

Hier zijn een aantal voordelen van fillers:

 • Ze zijn relatief veilig en goed verdragen.
 • Ze kunnen snel resultaten geven, soms binnen enkele dagen na de behandeling.
 • Ze zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals het opvullen van lippen, het verbeteren van jukbeenderen, het verminderen van neus-aangenaamheidsrimpels, etc.
 • Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van de patiënt.

Er zijn echter ook enkele nadelen waar je op moet letten:

 • Sommige patiënten kunnen een allergische reactie krijgen op de filler of het verdovingsmiddel.
 • Fillers zijn tijdelijk en moeten om de paar maanden of paar jaar worden bijgevuld.
 • Er zijn soms onbedoelde effecten zoals zwelling, roodheid of blauwe plekken na de injectie.
 • Fillers zijn een medische behandeling en moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde arts, een foutieve injectie kan leiden tot ongewenste resultaten.

Voor en nadelen van botox

Botox, of botulinetoxine, is een van de meest populaire methoden voor het verminderen van rimpels en verjongen van de huid. Hier zijn een aantal voordelen van Botox:

 • Botox werkt snel en kan resultaten geven binnen enkele dagen na de behandeling.
 • Botox kan worden gebruikt om specifieke rimpels, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en neus-aangenaamheidsrimpels te behandelen.
 • Botox kan ook worden gebruikt voor medische doeleinden, zoals het verminderen van spierspasmen en hyperhidrose (overmatig zweten).

Maar zoals elke medische behandeling, heeft ook Botox zijn eigen nadelen zoals:

 • Botox is een tijdelijke behandeling en moet regelmatig worden herhaald.
 • Botox kan leiden tot onbedoelde effecten zoals droogheid van de ogen, hoofdpijn of een tijdelijke verlamming van de behandelde spieren
 • Botox moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde arts, een foutieve injectie kan leiden tot ongewenste resultaten.
 • Botox is een medische behandeling en kan geld kosten

Net zoals bij fillers is het belangrijk dat je vooraf goed overlegt met de arts die de behandeling gaat uitvoeren, om te bespreken welke verwachtingen realistisch zijn en welke risico’s er zijn.

Wat is beter, fillers of botox?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of fillers of botox beter is, omdat het afhangt van de specifieke situatie en de persoonlijke voorkeur van de patiënt. 

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen, en kunnen effectief zijn bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidstructuur.

Fillers worden vaak gebruikt om volume toe te voegen aan specifieke delen van het gezicht, zoals de lippen, jukbeenderen, en neus-aangenaamheidsrimpels. 

Ze kunnen ook worden gebruikt om rimpels op te vullen en de huid te verstrakken. Fillers zijn relatief veilig en kunnen snel resultaten geven.

Botox wordt meestal gebruikt om specifieke rimpels te behandelen, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en neus-aangenaamheidsrimpels. 

Botox kan ook worden gebruikt voor medische doeleinden, zoals het verminderen van spierspasmen en hyperhidrose (overmatig zweten).

Wanneer Fillers en wanneer Botox? Voorbeeldsituaties

Er zijn bepaalde situaties waarin fillers een beter optie zijn en andere situaties waarin botox een beter optie is.

Situaties waarin fillers een beter optie zijn:

 • Als je op zoek bent naar volume-toevoeging aan specifieke delen van het gezicht, zoals de lippen, jukbeenderen, en neus-aangenaamheidsrimpels.
 • Als je op zoek bent naar een snelle en directe verbetering van de huidstructuur, zoals het verminderen van rimpels en het verstrakken van de huid.
 • Als je op zoek bent naar een tijdelijke oplossing, omdat fillers vaak om de paar maanden of paar jaar moeten worden bijgevuld.
 • Als je op zoek bent naar een behandeling die kan worden aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van de patiënt.

Situaties waarin botox een beter optie zijn:

 • Als je op zoek bent naar een behandeling voor specifieke rimpels, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en neus-aangenaamheidsrimpels.
 • Als je op zoek bent naar een behandeling die kan worden gebruikt voor medische doeleinden, zoals het verminderen van spierspasmen en hyperhidrose (overmatig zweten).
 • Als je op zoek bent naar een tijdelijke oplossing, omdat botox om de paar maanden moet worden herhaald.
 • Als je op zoek bent naar een behandeling die snel resultaten geeft, soms binnen enkele dagen na de behandeling.

Onthoud dat de keuze tussen fillers en botox afhangt van de specifieke wensen van de patiënt, de aanbevelingen van de arts en de mogelijke risico’s en bijwerkingen van beide behandelingen.

Het is aan te raden om een gekwalificeerde arts te raadplegen voor een persoonlijk advies.

Take home message

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen, en kunnen effectief zijn bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidstructuur.

Fillers, zoals hyaluronzuur, worden veel gebruikt om volume toe te voegen aan specifieke delen van het gezicht, zoals de lippen, jukbeenderen, en neus-aangenaamheidsrimpels, en om rimpels op te vullen en de huid te verstrakken. 

Botox, of botulinetoxine, wordt meestal gebruikt om specifieke rimpels te behandelen, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en neus-aangenaamheidsrimpels.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen fillers en botox afhangt van de specifieke wensen van de patiënt, de aanbevelingen van de arts en de mogelijke risico’s en bijwerkingen van beide behandelingen. 

Het is ook belangrijk te benadrukken dat beide methoden veilig zijn en vaak goed worden verdragen en dat de resultaten van de behandelingen tijdelijk zijn.

Een goed overleg met een gekwalificeerde arts helpt je een weloverwogen beslissing te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen