Is Flessenwater Gezonder dan Kraanwater

Veel mensen gaan voor flessenwater in de veronderstelling dat het gezonder of veiliger is.  Maar is dat wel zo? Is flessenwater gezonder dan kraanwater?

KORT ANTWOORD

Kraanwater bevat onzuiverheden. Daarentegen kan flessenwater plastic gifstoffen bevatten. Zo komen beide watersoorten met zijn voor- en nadelen. Gelukkig worden er strenge regels gehandhaafd waardoor flessenwater even veilig is als kraanwater. Waar je precies voor kiest, is een een kwestie van persoonlijke voorkeur. Echter, kraanwater heeft een veel kleinere impact op het milieu en de portemonnee.

Dit artikel vertelt je gezondheidsvoordelen van flessenwater ten opzichte van kraantjeswater en de nadelen.

fles water glas flessenwater

Flessenwater gezonder dan kraanwater

Het is niet gek dat mensen denken dat flessenwater gezonder is dan kraanwater. Op veel plaatsen in de wereld kan het drinken van ongefilterd kraanwater, inderdaad slecht zijn voor je gezondheid. Hier zijn een aantal redenen voor:

  1. pesticiden
  2. lood
  3. grotere hoeveelheid bacteriën
  4. hoge plasticgehaltes
  5. minder goed voor huid en haar
  6. ongefilterde smaak

Er zitten een aantal verschillen en overeenkomsten tussen flessenwater en kraanwater waar je bewust van moet zijn.

Chemicaliën. Om ziektekiemen te doden wordt er aan de watervoorziening opzettelijk chloor toegevoegd. Echter, wanneer dit chloor zich met andere organische verbindingen mengt kunnen er een aantal schadelijke bijproducten gecreëerd worden. Een daarvan zijn trihalomethanen, een groep chemicaliën die in verband gebracht wordt met een hogere kans op kanker en nierproblemen.

Plastic. Flessenwater wordt jammer genoeg aan plastic blootgesteld. Dit plastic kan schadelijke gifstoffen zoals BPA bevatten. Dit kan vervolgens in je bloedbaan terechtkomen en de gezondheid negatief beïnvloeden. Zo kunne plastic gifstoffen de nieren en lever beschadigen en verschillende vormen van kanker veroorzaken. Gelukkig worden er strikte regels gehandhaafd met betrekking tot de plasticconcentraties.

Impact op het milieu. In tegenstelling tot kraantjeswater heeft flessenwater een grote impact op het milieu. Als je voor flessenwater kiest, ga dan voor een herbruikbare waterfles. 

Hydratatie. Zowel flessenwater als kraanwater zijn goede manieren om je dagelijkse vochtbehoefte binnen te krijgen. Mensen zullen het smaakverschil meestal niet eens opmerken. 

Fosfor. Gearomatiseerde flessenwater is mogelijk niet zo veilig als je denkt.  Integendeel, mensen zijn zich er niet van bewust dat deze watersoorten veel fosfor kunnen bevatten. Deze waters bevatten vaak cafeïne, suiker, kunstmatige smaakstoffen en suikervervangers. Een onderzoek in the American Journal of Kidney Diseases suggereert dat een vermindering van de fosforinname de kans op nierziekten kan verlagen. 

Kortom, kraanwater is nagenoeg gratis, erg handig en bovendien minder belastend voor het milieu.

Mensen vragen zich vaak af wat flessenwater precies is. Gezuiverd water is in principe gefilterd leidingwater. 

De meerderheid van het flessenwater is relatief zuiver en schoon. Echter, niet elke fles water is gelijk. 

Weetje

Wist je dat 25% van het flessenwater niets anders dan kraanwater in een fles is? Niet elk flessenwater ondergaat dus verdere behandeling. 

Situaties waarin flessenwater mogelijk gezonder is

Met betrekking tot verontreinigende stoffen in drinkwater zijn sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen. Een aantal risicogroepen zijn:

  1. ondergaan van chemotherapie
  2. transplantatie
  3. HIV/AIDS patiënten
  4. zwangeren
  5. kinderen 
  6. oudere volwassenen

In deze gevallen kan flessenwater of het koken van kraanwater verstandig zijn. Overleg hiervoor met een arts.

Veiligheid Flessenwater en kraantjeswater

De EPA controleert de veiligheid van het kraanwater terwijl de FDA de over de veiligheid van flessenwater gaat. 

Gelukkig worden er vergelijkbare veiligheidsnormen gehanteerd waardoor er uitspraken gedaan kunnen worden. Zowel flessenwater als kraanwater zijn veilig. 

Jaarlijks ontvangen de waterbedrijven een kwaliteitsrapport van de EPA. Hierin worden de mogelijke gezondheidseffecten en verontreinigingsniveaus vermeldt. Echter, particuliere waterbronnen worden niet door de EPA getest. 

De FDA eist het volgende van waterflesproducten: 

  1. garantie chemische en bacteriologische veiligheid
  2. bescherming tegen verontreinigende stoffen, chemicaliën en bacteriën 
  3. hygiënische omstandigheden tijdens het maken, bottelen, bewaren en tijdens het vervoer
  4. testen van het eindproduct

Houdbaarheid flessenwater

Hoewel flessenwater volgens de FDA geen houdbaarheidsdatum heeft wordt vaak geadviseerd het niet meer langer dan twee jaar te bewaren, en bruisend water niet langer dan één jaar te bewaren.

Take home message 

Mensen gaan er vaak van uit dat flessenwater gezonder is dan water uit de kraan. Maar klopt dit wel? Is flessenwater gezonder dan kraanwater?

Wat betreft de veiligheid zijn flessenwater en kraanwater vergelijkbaar. Dankzij kwaliteitscontroleprocessen kan zowel de chemische als bacteriologische veiligheid van het water gegarandeerd worden. 

In sommige gevallen is flessenwater juist verstandiger. Bijvoorbeeld in het buitenland. Dan is flessenwater vaak gemakkelijker verkrijgbaar.

Ga voor het type water dat jij het lekkerst vindt, maar denk wel aan het milieu. Er bestaat een handige combinatie tussen flessenwater en kraanwater. 

Installeer een waterfilter en gebruik een herbruikbare fles. Zo krijg je gefilterd water binnen zonder dat je de natuur extra belast.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Doria, M. F. (2006). Bottled water versus tap water: understanding consumers’ preferences. Journal of water and health, 4(2), 271-276.

Saylor, A., Prokopy, L. S., & Amberg, S. (2011). What’s wrong with the tap? Examining perceptions of tap water and bottled water at Purdue University. Environmental management, 48(3), 588-601.