Flesvoeding met Warm Water uit de Kraan.

Hete temperaturen zijn nodig om micro-organismen te doden. Kun je in plaats van gekookt water ook met warm water uit de kraan flesvoeding maken?

KORT ANTWOORD

Met kraanwater of flessenwater mag je vloeibare of poedervormige flesvoeding bereiden. De CDC beveelt aan om het water tot 70 graden te verwarmen, aan het formulepoeder toe te voegen en daarna af te laten koelen.

Echter, om voeding te maken gebruik je vers gekookt drinkwater. Laat het gekookte water in een waterkoker niet langer dan een half uur afkoelen. Gebruik geen water dat je eerder hebt gekookt en gebruik ook geen kunstmatig onthard water.

Om infectierisico’s te beperken is het het beste om per keer één voeding te maken wanneer je baby het nodig heeft.

Dit artikel vertelt je of je met warm water uit de kraan flesvoeding kunt maken en vertelt je meer over de ideale temperaturen van babyvoeding.

water uit de kraan

De optimale babyvoeding temperatuur

Als je baby rond 6 maanden voor het eerst babyvoeding krijgt, vraag je je al snel af hoe warm de babyvoeding moet zijn en of het opgewarmd moet worden.

Zo denken ouders dat het opwarmen het eten verteerbaarder maakt en eventuele micro-organismen kunnen doden.

Babyvoeding mag natuurlijk geen bacteriën bevatten en je wilt dat het lekker is voor je baby.

Op verschillende temperaturen kan babyvoeding geserveerd worden. Je kunt het licht opwarmen, maar het kan ook gewoon op kamertemperatuur of koud gegeten worden. 

Dit is te danken aan de huidige voedselveiligheidsnormen waardoor verpakte babyvoeding rechtstreeks aan de baby geserveerd kan worden. 

Als je het zelf maakt moet het natuurlijk wel eerst goed gekookt zijn en vervolgens op de juiste manier bewaard worden. 

Wat betreft zelfgemaakte babyvoeding, ingevroren babyvoeding of gekoelde babyvoeding, moet het voor het serveren eerst grondig opgewarmd worden tot minstens 74 graden.

Babypuree kan het beste op kamertemperatuur geserveerd worden, maar om de bacteriën te doden moet je de babypuree altijd gloeiend heet opwarmen.

Pas op met magnetron voedsel

Magnetron verhit voedsel is vaak slecht opgewarmd en ongelijkmatig verhit. Dit heeft onderzoek aangetoond.

Het bleek dat de zijkanten het koelste waren en het midden van het voedsel het heetst. Omdat je denkt dat het niet heet genoeg is, ga je het misschien weer verder opwarmen. 

Hopelijk kunnen deze tips je daarbij helpen:

  1. i.p.v. in een de pot plaats je de babyvoeding in een schaal zodat je kan roeren en testen;
  2. doe zo’n 113 gram vast voedsel op hoog vermogen gedurende 15 seconden in een schaaltjes (altijd roeren). Laat het vervolgens een halve minuut staan en test de smaak;
  3. gebruik een lagere wattage (300) voor 2 – 3 minuten.

Bewaar tips voor babyvoeding

Om voedselbederf en besmetting te voorkomen moet babyvoeding op de juiste manier bewaard worden. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  1. eerst volledig afkoelen voor het opbergen
  2. gebruik speciale schone glazen potten (dichte deksels) 
  3. goed afsluiten
  4. gebruik etiketten met naam van het voedsel en de datum

Take home message

Kun je ook met warm water uit de kraan flesvoeding maken?

Zuigelingenvoeding kan met gefluorideerd kraanwater bereid worden. De aanbeveling van de CDC is wel om het water eerst tot 70 graden op te warmen, dan aan het formulepoeder toe te voegen en vervolgens af te laten koelen.

Voor het bereiden van voeding moet je vers gekookt drinkwater gebruiken. Als het eenmaal gekookt is, moet je het niet langer dan een half uur laten afkoelen. Daarnaast dien je ook geen eerder gekookt water te gebruiken en ook geen kunstmatig onthard water te gebruiken.

Er zijn ook een aantal dingen die je moet weten over babyvoeding.

Er zijn verschillende temperaturen mogelijk van babyvoeding. Zo kan het opgewarmd, op kamertemperatuur of koud geserveerd worden.

Verpakte babyvoeding kan zelfs rechtstreeks aan de baby geserveerd worden. Dit is allemaal te danken aan de huidige voedselveiligheidsnormen.

Anderzijds moeten zelfgemaakte kant-en-klare voeding wel goed gekookt worden en natuurlijk ook op de juiste manier bewaard worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Costalos, C., Ross, I., Campbell, A. G., & Sofi, M. (1979). Is it necessary to warm infants’ feeds?. Archives of Disease in Childhood, 54(11), 899-901.