Tanden spalkjes, ook wel beugels genoemd, zijn apparaatjes die worden gebruikt om de positie van tanden te corrigeren.
Ze zijn ontworpen om de tanden en het gebit in de juiste positie te duwen en te houden, zodat het gebit recht en gezond blijft.
Maar kun je dan wel flossen met spalkje?
KORT ANTWOORD
Het is mogelijk om te flossen met spalkjes. Het is wel belangrijk om extra voorzichtig te zijn om beschadiging aan de spalkjes te voorkomen. Het is raadzaam om een speciale flosdraad voor spalkjes te gebruiken. Deze flosdraad is meestal dunner en soepeler dan gewone flosdraad, wat het gemakkelijker maakt om tussen de tanden en spalkjes te komen.
Je kunt ook een ragersetje gebruiken om tussen de tanden en spalkjes te reinigen. Dit zijn kleine plastic of metalen instrumenten met een haak of kam aan het einde, die zijn ontworpen om plaque en voedselresten te verwijderen uit moeilijk bereikbare gebieden.
Als je moeite hebt met het flossen met spalkjes, of als je bang bent om de spalkjes te beschadigen, kun je ook een waterflosser overwegen. Dit is een apparaat dat een stroom van water gebruikt om tussen de tanden en spalkjes te reinigen. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om tussen de tanden te reinigen, zonder het risico om de spalkjes te beschadigen.
Dit artikel vertelt je meer over flossen met spalkje, waar je voor op moet passen en wat er allemaal mis kan gaan.
Waar je voor op moet passen
Er zijn een aantal dingen die kunnen gebeuren als je probeert te flossen met spalkjes:
- Je kunt de spalkjes beschadigen. Als je te hard trekt of duwt met de flosdraad, of als je te veel kracht gebruikt bij het reinigen van tussen de tanden en spalkjes, kun je de spalkjes beschadigen of verbuigen. Dit kan leiden tot problemen met het functioneren van de spalkjes en kan leiden tot langere behandeltijden en hogere kosten.
- Je kunt de tanden of het tandvlees beschadigen. Als je te hard trekt of duwt met de flosdraad, of als je te veel kracht gebruikt, kun je ook de tanden of het tandvlees beschadigen. Dit kan leiden tot pijn, bloeden of ontstekingen.
- Je kunt de flosdraad breken. Als je te hard trekt of duwt met de flosdraad, of als je te veel kracht gebruikt, kun je de flosdraad breken. Dit kan leiden tot problemen met het verwijderen van plaque en voedselresten tussen de tanden en spalkjes.
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het flossen met spalkjes en om te gebruiken wat aanbevolen is door je tandarts of orthodontist.
De beste manier om te flossen
De beste manier om te flossen is door de volgende stappen te volgen:
- Knip ongeveer 45 centimeter flosdraad af en wind een einde om elke duim. Houd het andere einde van de flosdraad met je andere hand vast.
- Gebruik je duimen om de flosdraad tussen je tanden te duwen, met de curve van de flosdraad gericht naar de tandvleesrand.
- Beweeg de flosdraad op en neer tegen de tanden en het tandvlees, en gebruik een frictiebeweging om plaque en voedselresten te verwijderen.
- Gebruik een schone sectie van de flosdraad voor elke tand.
- Spoel je mond met water om eventuele resten te verwijderen.
Een aantal tips om te flossen:
- Gebruik een soepele, dunne flosdraad om te voorkomen dat je de tanden of het tandvlees beschadigt.
- Zorg ervoor dat je voldoende flosdraad gebruikt om de hele lengte van de tanden te bereiken.
- Gebruik een ragersetje als je moeite hebt om tussen sommige tanden te komen.
- Gebruik een waterflosser als je moeite hebt met het gebruik van flosdraad.
- Flos elke dag om je tanden en tandvlees gezond te houden.
- Volg de aanwijzingen van je tandarts of hygiënist voor het juiste flosgedrag.
Take home message
Spalkjes worden voornamelijk gebruikt bij kinderen en tieners om de groei van de tanden en het gebit te beïnvloeden en te corrigeren.
Tanden spalkjes bestaan uit een aantal metalen of kunststof beugels die op de tanden en het gebit worden geplaatst en met elkaar worden verbonden met behulp van metalen draadjes en elastische bandjes.
Ze zijn ontworpen om de tanden en het gebit in de juiste positie te duwen en te houden, zodat het gebit recht en gezond blijft.
We hebben geleerd dat het mogelijk is om te flossen met spalkjes, maar dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn om beschadiging aan de spalkjes te voorkomen.
Daarnaast heb je geleerd dat er een aantal dingen kunnen gebeuren als je probeert te flossen met spalkjes, zoals het beschadigen van de spalkjes, de tanden of het tandvlees, of het breken van de flosdraad.
Gelukkig zijn er manieren om deze problemen te voorkomen, zoals het gebruik van een speciale flosdraad of ragersetje, of het gebruik van een waterflosser.
Als je voldoet aan de aanbevelingen van je tandarts of orthodontist en regelmatig je tanden flost, kun je ervoor zorgen dat je tanden en gebit gezond blijven, zelfs als je een spalkje hebt.