Hoe Werkt een Frozen Shoulder Injectie?

Een frozen shoulder leidt tot hevige pijn in je schouder dat vaak in je arm naar je bovenarm en elleboog uitstraalt.

Door de pijn en stijfheid wordt het bewegen van de schouder moeilijk of zelfs onmogelijk.

Hier wil je natuurlijk wat aan laten doen, maar vaak werken de traditionele methoden (rust en pijnstillers) niet zo goed. Anderzijds lijkt een frozen shoulder injectie soms wel te werken. 

Dit artikel vertelt je meer over frozen shoulder injecties en andere behandelingsmogelijkheden.

Hoe goed werkt een frozen shoulder injectie?

Dankzij een corticosteroïdeninjectie kan de pijn minder worden en beweeglijkheid van je schouder verbeteren, met name in een vroeg stadia.

dokter houdt vitamine b12-injectie vast naast vrouwelijke patientUit een analyse van 65 studies blijkt dat een steroïdeinjectie eerstelijnstherapie zou moeten zijn om de ontsteking te verminderen. Het zorgde namelijk voor vermindering van de pijn en het snelste herstel.

Een frozen shoulder injectie kan de pijn tot wel 4 maanden verbeteren. Dit blijkt uit een recent onderzoek.

Soorten injecties

 1. Steroïdeninjecties. De meest effectieve behandeling lijkt een echogeleide steroïdeninjectie te zijn. Hierbij worden er corticosteroïden direct in de schouder geïnjecteerd die de ontstekingen verminderen.  
 2. Hydrodistensie. Bij deze procedure wordt water met cortisone gecombineerd. Het doel is het oprekken van het strakke gewrichtskapsel om zo beweging weer mogelijk te maken. In sommige gevallen is dit effectief. Het kan zelfs voor een snellere verbetering zorgen. Deze behandeling wordt ook wel hydrodilatatie genoemd.

Hoe lang het duurt voordat een injectie werkt

Het duurt ongeveer 2-3 dagen voordat ze gaan werken. In de eerste dagen na de injectie zullen de symptomen geleidelijk minder worden.

Frozen shoulder symptomen

Bij een pijnlijke schouder vraag je je al snel af of het door een frozen shoulder komt. De symptomen en tekenen van een frozen shoulder:

 1. pijn, doffe pijn
 2. stijfheid
 3. beperkt bewegingsbereik
 4. uitstraling naar de bovenarm

Aanhoudende en geleidelijk ontwikkelende pijn en stijfheid in het schoudergewricht zijn de belangrijkste symptomen van een frozen shoulder.

Het is een doffe pijn in één schouder en de kleinste bewegingen kunnen de pijn uitlokken

Het kan ook in de schouderspieren gevoeld worden die om de bovenkant van je arm gewikkeld zijn. 

In de loop van maanden of jaren zullen de symptomen geleidelijk erger worden. Meestal ervaar je de eerste 2-9 maanden ernstige schouderpijn. Dit wordt gevolgd door een toename in stijfheid.

Hoe de diagnose gesteld wordt

Meestal wordt de diagnose op basis van de tekenen en symptomen gesteld. Om andere oorzaken uit te sluiten kan beeldvormend onderzoek zoals röntgenfoto’s of MRI worden aangevraagd.

In sommige gevallen injecteert de dokter een verdovend middel om jouw passieve en actieve bewegingsbereik in kaart te brengen. 

Behandelingsopties

De behandeling van een frozen shoulder bestaat uit:

 1. het vermijden van pijnlijke bewegingen
 2. schouder voorzichtig bewegen
 3. pijnstillers
 4. steroïde injecties: om de zwelling te verminderen
 5. schouderoefeningen om je beweging weer terug te krijgen als je eenmaal minder last hebt van pijn

De meeste frozen shoulders zullen binnen 12-18 maanden vanzelf overgaan. Als de klachten aanhouden kunnen er steroïdeninjecties overwogen worden.

Wees je ervan bewust dat rust de genezing van de schouder niet ten goede zal komen en het zelfs kan verergeren. Door rust kunnen er immers meer verklevingen rond het schouderkapsel ontstaan.

Tekenen van vooruitgang zijn minder stijfheid, terugkrijgen van verloren beweging en een toegenomen bewegingsbereik.

Take home message 

Frozen shoulder veroorzaakt hevige aanhoudende pijn en stijfheid in je schouder waardoor je je schouder moeilijker, of zelfs onmogelijk kunt bewegen.

Op basis van de de tekenen en symptomen kan de diagnose meestal gesteld worden. Er kan ook beeldvormend onderzoek aangevraagd worden om andere oorzaken uit te sluiten.

Met een frozer shoulder wil je natuurlijk niet te lang rondlopen. Echter, een conservatieve behandeling werkt vaak niet goed tegen een frozen shoulder. Daarentegen lijkt een injectie het meest effectief te zijn.

Dit is een echogeleide steroïdeninjectie dat de ontstekingen zal verminderen waardoor de pijn afneemt. Bovendien lijkt het ook voor het snelste herstel te zorgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Yoon, J. P., Chung, S. W., Kim, J. E., Kim, H. S., Lee, H. J., Jeong, W. J., … & Kim, Y. (2016). Intra-articular injection, subacromial injection, and hydrodilatation for primary frozen shoulder: a randomized clinical trial. Journal of shoulder and elbow surgery, 25(3), 376-383.

Sun, Y., Zhang, P., Liu, S., Li, H., Jiang, J., Chen, S., & Chen, J. (2017). Intra-articular steroid injection for frozen shoulder: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials with trial sequential analysis. The American journal of sports medicine, 45(9), 2171-2179.