Frozen Shoulder Voorkomen: 4 Manieren

Een frozen shoulder ontstaat door ontstekingen waardoor het weefsel krimpt en strakker wordt. Dit leidt vervolgens tot de pijn en stijfheid, wat het bewegen zelfs onmogelijk kan maken. 

Mensen die het al eens hebben gehad, willen er natuurlijk alles aan doen om het in de toekomst te voorkomen. Dit kun je doen door de veelvoorkomende oorzaken aan te pakken.

Dit artikel vertelt je 4 manieren hoe je een frozen shoulder kunt voorkomen.

gespierde en sterke vrouw

1. Oefeningen 

Immobiliteit is een van de meest voorkomende oorzaken van een frozen shoulder. 

Oorzaken van onbeweeglijkheid omvatten herstel van een schouderblessure, letsel aan de rotator cuff (schouder), operatie, gebroken arm en een beroerte.

Als je geopereerd of geblesseerd bent is het dus goed om zo vroeg mogelijk oefeningen te gaan doen. Doe dit altijd in overleg met je zorgverlener.

Oefeningen omvatten:

  1. stretchenprogressieve zachte range-of-motion oefeningen
  2. schouder meer gebruiken 
  3. stretchen
  4. elke dag de schouderspieren en rugspieren rekken

Met behulp van oefeningen kun je het bewegingsbereik van je schouder helpen behouden en een frozen shoulder helpen voorkomen.

Andere manieren zijn een goede ergonomie wanneer je een computer gebruikt of aan een bureau zit.

2. Bloedsuikercontrole

Een frozen shoulder kan veroorzaakt worden door suikerziekte. Zo kan het collageen aangetast worden door een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel, en het collageen vormt je bindweefsel. 

geen suikerDe precieze oorzaak is echter nog onbekend. Door je bloedsuiker regelmatig te laten controleren kun je een frozen shoulder mogelijk helpen voorkomen. Houd je bloedsuiker dus nauwlettend in gaten.

3. Stress en angst verminderen

Spanning kan zich in je schouders gaan ophopen en voor een gespannen gevoel zorgen. Zo kan aanhoudende stress of angst tot een frozen shoulder leiden. 

stressDaarnaast kan langdurige, verhoogde stresslevels of angst nog op een andere manier tot een frozen shoulder leiden, omdat stress en angst een bron van ontstekingen zijn.

Met een gezond immuunsysteem kun je een frozen shoulder ook helpen voorkomen.

4. Schildklierproblemen aanpakken

Je zou het misschien niet verwachten maar schildklierafwijkingen zijn in verband gebracht met een frozen shoulder.

Zo kan een schildklieraandoening het risico op een frozen shoulder tot wel met een factor van 2,69 doen verhogen.

Dit geldt met name voor een traag werkende schildklier en de aanwezigheid van goedaardige schildklierknobbels. Dit blijkt uit een studie.

Risicofactoren

Naast schouderblessures, angst, stress, bloedsuiker en schildklierproblemen zijn er nog een aantal risicofactoren voor een frozen shoulder.

  1. vrouwelijk geslacht
  2. leeftijd: 40 jaar en ouder
  3. hartaandoeningen
  4. tuberculose

Vanzelfsprekend kun je alleen het risico op hartaandoeningen en tuberculose helpen verkleinen. Kortom, je kunt wel degelijk een frozen shoulder helpen voorkomen.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt meestal aan de hand van de de tekenen en symptomen gesteld. De meeste frozen shoulders zullen binnen 12-18 maanden vanzelf overgaan.

Bij aanhoudende klachten zijn er behandelingsmogelijkheden.

  1. pijnlijke bewegingen vermijden
  2. pijnstillers
  3. schouderoefeningen om zo je beweging weer terug te krijgen
  4. steroïdeninjecties die de zwelling verminderen

Geen rust. Geen rust nemen want dat kan de genezing van de schouder niet ten goede komen en het zelfs kan verergeren. Hierdoor kunnen er namelijk meer verklevingen rond het schouderkapsel ontstaan.

Vooruitgang. Aan een aantal tekenen kun je merken dat je vooruit gaat waaronder minder stijfheid, het terugkrijgen van verloren beweging en een toegenomen bewegingsbereik.

Take home message

Een frozen shoulder leidt tot (hevige) pijn en stijfheid wat je bewegingsbereik flink kan belemmeren. Het kan beweging zelfs onmogelijk maken. Maar hoe kan je een frozen shoulder voorkomen?

Je kunt een frozen shoulder helpen voorkomen door de veelvoorkomende oorzaken aan te pakken zoals immobiliteit schildklierproblemen (traagwerkende of overactieve schildklier) suikerziekte en stress of angst.

Omdat onbeweeglijkheid tot een frozen shoulder kan leiden is het goed om na een operatie of blessure zo vroeg mogelijk oefeningen te gaan doen. Uiteraard altijd in overleg met je zorgverlener.

Andere risicofactoren omvatten de ziekte van Parkinson en hartaandoeningen. Omdat de precieze oorzaak vaak onduidelijk is kun je het misschien niet altijd voorkomen.

Van een schouderblessure en een operatie tot angst en suikerziekte, een frozen shoulder kent meerdere oorzaken. 

Helaas is de oorzaak soms onbekend waardoor het misschien niet mogelijk is om een frozen shoulder te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Neviaser, R. J., & Neviaser, T. J. (1987). The frozen shoulder. Diagnosis and management. Clinical orthopaedics and related research, (223), 59-64.

Warner, J. J. (1997). Frozen shoulder: diagnosis and management. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 5(3), 130-140.