Is Gangreen Dodelijk? 5 Bepalende Factoren.

Gangreen is een infectie van weefsel. Het kan ontstaan door een infectie, beschadiging van bloedvaten of een afname van bloedstroom naar een bepaald gebied van het lichaam.

Bij gangreen kan weefsel afsterven, wat zonder behandeling snel kan uitbreiden. Maar is gangreen dodelijk?

KORT ANTWOORD

Gangreen kan dodelijk zijn als het niet tijdig wordt behandeld. De infectie kan leiden tot ernstige complicaties zoals bloedvergiftiging en orgaanschade.

Dit artikel vertelt je wanneer gangreen dodelijk is, aan welke tekenen je het kunt herkennen en de complicaties van gangreen.

man vermoeid in ziekenhuisbed

Wanneer is gangreen dodelijk en wanneer niet?

Gangreen kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood als het niet tijdig wordt behandeld. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen hoe ernstig de infectie is en groot de kans is op complicaties of de dood. 

Hieronder een lijst met enkele van de belangrijkste factoren die de ernst van gangreen kunnen beïnvloeden.

 1. Het type gangreen. Er zijn verschillende soorten gangreen, waaronder droge gangreen, vochtige gangreen en gasgangreen. Sommige soorten zijn ernstiger dan andere en vereisen meer behandeling.
 2. De locatie van de infectie. Gangreen kan zich in verschillende delen van het lichaam voordoen, zoals in een been, een vinger of een teen. Hoe dicht de infectie bij belangrijke organen of bloedvaten is, kan bepalen hoe ernstig de infectie is.
 3. De algehele gezondheid. Mensen met een sterk immuunsysteem of geen andere gezondheidsproblemen hebben waarschijnlijk een beter herstel dan mensen die al andere gezondheidsproblemen hebben.
 4. Hoe snel de behandeling begint. Hoe sneller gangreen wordt behandeld, hoe beter de kans op een succesvolle behandeling en herstel.
 5. Hoe goed de behandeling werkt. De behandeling van gangreen kan bestaan uit verschillende behandelingen, zoals medicijnen, chirurgie en fysiotherapie. Hoe goed de behandeling werkt, kan bepalen hoe ernstig de infectie is en hoeveel kans er is op complicaties of de dood.

Complicaties van gangreen

Zonder behandeling kan gangreen dus leiden tot ernstige complicaties. Hieronder een lijst met enkele van de mogelijke complicaties van gangreen:

 1. Bloedvergiftiging (sepsis). Gangreen kan leiden tot een infectie van het bloed, wat kan leiden tot sepsis. Sepsis is een ernstige aandoening die kan leiden tot orgaanschade en zelfs de dood als het niet tijdig wordt behandeld.
 2. Bloedverlies. Als er weefsel afsterft door gangreen, kan dit leiden tot bloedverlies. Dit kan leiden tot een afname van de bloeddruk en het risico op shock.
 3. Huidzweren. Gangreen kan leiden tot huidzweren, die moeilijk te behandelen kunnen zijn en een lange behandeling vereisen.
 4. Amputatie. In sommige gevallen kan amputatie nodig zijn om de infectie te behandelen. Dit kan gebeuren als het aangetaste weefsel te ver is gevorderd of als er geen bloedstroom naar het aangetaste gebied is.
 5. Ademhalingsproblemen. Als gangreen zich in de longen of in de buurt van de luchtwegen voordoet, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen.
 6. Orgaanschade. Als gangreen zich in de buurt van belangrijke organen voordoet, kan dit leiden tot orgaanschade.

Aan welke tekenen of symptomen kun je herkennen of het dodelijk is?

Hieronder een lijst met enkele van de tekenen en symptomen die kunnen wijzen op gangreen en hoe ernstig de infectie kan zijn:

 • Koorts en rillingen: Koorts en rillingen kunnen wijzen op een infectie, wat kan duiden op gangreen. Hoe hoger de koorts en hoe heviger de rillingen, hoe ernstiger de infectie waarschijnlijk is.
 • Pijn: Pijn kan een teken zijn van gangreen, vooral als het aanwezig is in het gebied waar de infectie zich voordoet. Hoe ernstiger de pijn, hoe ernstiger de infectie waarschijnlijk is.
 • Verkleuring van de huid: Verkleuring van de huid, zoals blauw of zwart, kan wijzen op gangreen. Hoe donkerder de verkleuring, hoe ernstiger de infectie waarschijnlijk is.
 • Zwelling: Zwelling kan wijzen op gangreen, vooral als het aanwezig is in het gebied waar de infectie zich voordoet.
 • Bloederige of vieze wonden: Bloederige of vieze wonden kunnen wijzen op gangreen. Hoe ernstiger de wond, hoe ernstiger de infectie waarschijnlijk is.
 • Ademhalingsproblemen: Als gangreen zich in de longen of in de buurt van de luchtwegen voordoet, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen.
 • Huidzweren: Gangreen kan leiden tot huidzweren, die moeilijk te behandelen kunnen zijn en een lange behandeling vereisen.

Gangreen en Diabetes

Gangreen en diabetes zijn twee aandoeningen die soms samen voorkomen. Hieronder belangrijke informatie over hoe gangreen en diabetes samenhangen:

 1. Diabetes kan het risico op gangreen verhogen. Diabetes kan leiden tot een afname van de bloedstroom naar bepaalde delen van het lichaam, wat het risico op gangreen kan verhogen. Dit geldt vooral als de bloedsuikerspiegel niet goed onder controle is.
 2. Gangreen kan diabetes verergeren. Als gangreen niet tijdig wordt behandeld, kan de infectie leiden tot orgaanschade en bloedvergiftiging, wat kan leiden tot een afname van de bloedsuikerspiegel. Dit kan de diabetes verergeren en leiden tot ernstige complicaties.
 3. Behandeling van gangreen bij mensen met diabetes. De behandeling van gangreen bij mensen met diabetes kan complexer zijn dan bij mensen zonder diabetes, omdat de bloedsuikerspiegel goed onder controle moet worden gehouden tijdens de behandeling. Dit kan extra medicijnen of insuline vereisen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
 4. Voorkomen van gangreen bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes kunnen het risico op gangreen verminderen door hun bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden, regelmatig te bewegen en goede voetverzorging te doen om wonden te voorkomen.

Als je diabetes hebt, is het extra belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden om het risico op gangreen te verminderen. 

Gangreen Behandelingen

De behandeling van gangreen kan bestaan uit verschillende behandelingen, afhankelijk van de ernst van de infectie en de locatie van de infectie. Hieronder enkele van de belangrijkste behandelingen voor gangreen: 

 1. Antibiotica. Antibiotica kunnen worden gebruikt om de infectie te bestrijden en te voorkomen dat het zich verder uitbreidt. Chirurgie: 
 2. Chirurgie. Chirurgie kan nodig zijn om aangetast weefsel te verwijderen en te voorkomen dat de infectie zich verder uitbreidt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van amputatie van een vinger, een teen of een been. 
 3. Fysiotherapie. Fysiotherapie kan nodig zijn om de bloedcirculatie te verbeteren en het herstel te bevorderen na chirurgie.
 4. Zuurstoftherapie. Bij deze behandeling krijgt de patiënt hoge concentraties zuurstof toegediend om de bloedcirculatie te verbeteren en het herstel te bevorderen.
 5. Shockwave-therapie. Bij deze behandeling worden hoge-energie geluidsgolven gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren en het herstel te bevorderen.
 6. Fotodynamische therapie. Bij deze behandeling worden licht en medicijnen gebruikt om de infectie te bestrijden.
 7. Plaatselijke huidvervanging. Bij deze behandeling worden stukjes gezonde huid gebruikt om de infectie te bedekken en te voorkomen dat de infectie zich verder uitbreidt.

Take home message

Is gangreen dodelijk?

Gangreen kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood als het niet tijdig wordt behandeld.

Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je vermoedt dat je gangreen hebt, omdat de infectie kan leiden tot ernstige complicaties als het niet tijdig wordt behandeld. 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de infectie en de locatie van de infectie. 

Deze behandelingen kunnen bestaan uit antibiotica, chirurgie, fysiotherapie, hyperbare zuurstoftherapie, shockwave-therapie, fotodynamische therapie en plaatselijke huidvervanging. 

Het is ook belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen om het risico op gangreen te verminderen. 

Als je diabetes hebt, is het extra belangrijk om je bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden om het risico op gangreen te verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen