Chirurgie is bij ernstig overgewicht de meest effectieve behandeling. Er bestaat echter bezorgdheid over de gewichtstoename op lange termijn.
Jaren na gastric bypass behoud je dan wel aanzienlijk meer gewichtsverlies dan degenen die geen operatie hebben ondergaan, maar hoeveel precies? Is dat verlies er na jaren nog wel?
Kortom, wat is het gewichtsverlies na 10 jaar gastric bypass?
KORT ANTWOORD
Na 10 jaar behield 20% van de mensen het gewichtsverlies. Dit lijkt laag, maar van de mensen die andere vormen van gewichtsverlies ondergaan behoudt slechts 5% het gewichtsverlies. De beste operaties kunnen het lichaamsgewicht met maar liefst 35-40% verminderen. Hiervan blijft het grootste deel ook minstens 15 jaar behouden.
Dit artikel vertelt je hoeveel je na gastric bypass kunt aankomen, inclusief handige tips hoe sommige mensen gewichtsverlies hebben weten te behouden.
Aankomen na gastric bypass
TIjdens de eerste 12-18 maanden zal het meeste gewichtsverlies plaatsvinden door de voedselbeperkingen die worden opgelegd. Jammer genoeg kun je hierna weer aankomen.
Na een gastric bypass operatie is het normaal dat je een beetje aankomt, maar het is zeldzaam dat je gekeken naar de uitgangswaarde weer terugkomt bij minder dan 5% gewichtsverlies.
De typische gewichtstoename na de operatie ten opzichte van het oorspronkelijke gewicht bedraagt 15-25%.
Voor de patiënten kan dit zeer ontmoedigend zijn, de verwachtingen na de operatie moeten dus goed beheerst worden.
Gelukkig kun je het hef met een aantal tips in eigen handen nemen.
Hoe sommigen langetermijnsucces krijgen
Ongeveer 80% van de mensen zal op de lange termijn succes behalen en tevreden zijn met de het gewichtsverlies.
Het behouden van het gewichtsverlies bepaalt uiteindelijk het langetermijnsucces na 10 jaar gastric bypass. De volgende dieet- en leefstijlaanpassingen kunnen jou daarbij helpen:
- verander ongezonde eetpatronen
- regelmatige lichaamsbeweging
- vermijd suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen
- beperk vloeibare calorieën
- portiecontrole, kleinere maaltijden, langzaam eten
- steun: familie, vrienden, steungroepen
- veel groenten en fruit
- vervolgafspraken nakomen
- veel water
- minder koolhydraten en suiker, eiwitrijke voeding
- realistische doelen stellen
- regelmatig op de weegschaal
Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging helpen jou het gewichtsverlies behouden.
In de eerste 12-18 maanden na de gastric bypass zul je het meeste gewicht verliezen. Dit is te danken aan de voedselbeperkingen, dus helaas kan dit gewicht er na de beperkingen weer bijkomen.
Je dokter zal daarom aandacht besteden aan onder andere dieet- en levensstijlveranderingen.
Maar weinig mensen maken de stap
Mensen maken zich niet alleen zorgen over gewichtstoename op lange termijn, maar ook om de veiligheid en verzekering.
Als gevolg is het percentage mensen dat chirurgie ondergaat laag. Van alle mensen die in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie kiest elk jaar slechts 1 op de 100 mensen voor de ingreep.
Take home message
De gastric bypass wordt gezien als de gouden standaard van gewichtsverliesoperaties. Echter, ook na deze ingreep kun je weer aankomen.
Dus wat is het gewichtsverlies van gastric bypass na 10 jaar?
Na 10 jaar slaagt 20% van de mensen erin om het gewichtsverlies te behouden. Dit lijkt dan misschien wel laag, maar dit is stukken hoger in vergelijking met de mensen die de gebruikelijke medische zorg ondergaan (zij behalen slechts 5%).
Of je dit gewichtsverlies behoudt is afhankelijk van verschillende factoren. Als je na de gastric bypass weer terugvalt op de oude ongezonde eetpatronen en gewoonten zal het gewichtsverlies helaas grotendeels teniet gedaan worden.
Aankomen is erg ontmoedigend maar wees niet te hard voor jezelf en herpak jezelf zo snel mogelijk.
Voor langetermijnsucces is het belangrijk dat je gezonde dieet- en levensveranderingen in je leven doorvoert.
Beschouw de gastric bypass dus slechts als het begin van een gezonder leven. Om het gewichtsverlies te behouden zul je actief moeten blijven en een gezond dieet moeten volgen.
Over Diederik
Bronnen
Cummings, D. E., Overduin, J., & Foster-Schubert, K. E. (2004). Gastric bypass for obesity: mechanisms of weight loss and diabetes resolution. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 89(6), 2608-2615.
Campos, G. M., Rabl, C., Mulligan, K., Posselt, A., Rogers, S. J., Westphalen, A. C., … & Vittinghoff, E. (2008). Factors associated with weight loss after gastric bypass. Archives of Surgery, 143(9), 877-884.