Geelgroene Afscheiding in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

Je kunt tijdens de overgang geelgroene afscheiding krijgen. Dit kan normaal zijn door de hormonale veranderingen die in deze fase van het leven plaatsvinden. 

Het kan echter ook een teken zijn van een infectie of andere aandoening. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als je geelgroene afscheiding opmerkt, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals jeuk, pijn of een onaangename geur.

De afscheiding kan variëren in kleur, geur en textuur en dat is normaal. Maar een verandering in deze kenmerken kan wijzen op een infectie of andere aandoening. 

Een geelgroene kleur kan wijzen op een infectie zoals een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose. 

Beide infecties kunnen behandeld worden met antibiotica of antischimmel medicijnen.

Het is goed om te weten dat de overgang geen directe invloed heeft op de afscheiding. 

Hormonale veranderingen in de overgang kunnen wel leiden tot veranderingen in de afscheiding, zoals minder afscheiding of drogere vagina. Maar dit zijn geen symptomen die specifiek zijn voor de overgang.

Als je een verandering in afscheiding opmerkt, raadpleeg dan een arts. Zij kunnen je onderzoeken en bepalen of er een aandoening is die behandeld moet worden.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van geelgroene afscheiding in de overgang en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Waarom heb je in de overgang geelgroene afscheiding?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor geelgroene afscheiding kan ontstaan tijdens de overgang. Hieronder een aantal van de meest voorkomende:

  1. Infecties. Een van de meest voorkomende oorzaken van geelgroene afscheiding is een infectie, zoals een schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Deze infecties kunnen ontstaan door een overgroei van normale vaginale bacteriën of schimmels.
  2. Hormonale veranderingen. Veranderingen in hormonen tijdens de overgang, zoals een afname van oestrogeen, kunnen leiden tot een vermindering van de afscheiding en drogere vagina.
  3. Menopauze. Menopauze kan leiden tot hormonale veranderingen die invloed hebben op de afscheiding.
  4. Overgang van de anticonceptie pil. Een verandering in anticonceptie kan ook invloed hebben op de afscheiding.
  5. Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Sommige SOA’s kunnen geelgroene afscheiding veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat geelgroene afscheiding tijdens de overgang niet altijd een teken is van een aandoening. 

Veel vrouwen in de overgang krijgen te maken met veranderingen in de afscheiding, zoals minder afscheiding of drogere vagina. 

Als je echter geelgroene afscheiding opmerkt, gepaard gaand met andere symptomen zoals jeuk, pijn of een onaangename geur, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Zij kunnen onderzoeken en bepalen of er een aandoening aan de hand is die behandeld moet worden.

Behandelingsopties

Er zijn verschillende manieren om geelgroene afscheiding tijdens de overgang te behandelen:

  1. Behandeling van infecties. Als een infectie de oorzaak is van geelgroene afscheiding, kan een arts antibiotica of antischimmel medicijnen voorschrijven om de infectie te behandelen.
  2. Hormonale behandelingen. Hormonale behandelingen, zoals vaginale oestrogeengel of -tabletten, kunnen helpen om droge vagina en vermindering van afscheiding te verminderen.
  3. Vermindering van irritatie. Vermijd irriterende producten zoals zeep, talcum poeder, parfum of lotions die de vaginale omgeving kunnen irriteren.
  4. Vermindering van stress. Stress kan invloed hebben op de afscheiding, dus het verminderen van stress kan ook helpen om afscheiding te verminderen.
  5. Kegel oefeningen. Oefeningen zoals knibbeloefeningen (Kegel oefeningen) kunnen helpen om de spieren in de bekkenbodem te versterken en de bloedtoevoer naar de vagina te verhogen.

Hoeveel mensen hebben er last van?

Geelgroene afscheiding kan een normaal onderdeel zijn van hormonale veranderingen die in deze fase van het leven plaatsvinden, maar het kan ook een teken zijn van een infectie of andere aandoening. 

Het is moeilijk om een precieze cijfer te geven voor hoeveel vrouwen tijdens de overgang geelgroene afscheiding hebben, omdat de symptomen van de overgang varieren van vrouw tot vrouw en niet iedereen heeft symptomen die specifiek zijn voor de overgang.

Take home message

Geelgroene afscheiding is niet altijd een teken van een aandoening en veel vrouwen in de overgang krijgen te maken met veranderingen in de afscheiding.

Als je echter geelgroene afscheiding opmerkt, gepaard gaand met andere symptomen zoals jeuk, pijn of een onaangename geur, is het raadzaam om een arts te raadplegen. 

Zij kunnen onderzoeken en bepalen of er een aandoening aan de hand is die behandeld moet worden.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor geelgroene afscheiding tijdens de overgang, zoals behandeling van infecties, hormonale behandelingen, vermindering van irritatie, vermindering van stress en specifieke oefeningen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl, zoals een gezonde voeding, voldoende beweging en het verminderen van stress, kan helpen bij het verminderen van symptomen van de overgang en geelgroene afscheiding.

Het is ook belangrijk om te weten dat elke vrouw anders is en dat behandelingsopties die voor de ene vrouw werken, niet noodzakelijk voor een andere vrouw zullen werken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen