Het onbijt is volgens veel mensen de belangrijkste maaltijd van de dag. Het wordt echter een uitdaging als je geen honger in de ochtend hebt.
Je bent zeker niet de enige. Veel mensen hebben ‘s ochtends meer behoefte aan een warme douche dan aan een gevuld bord. Hier komen zowel fysieke als psychologische factoren bij kijken.
Kortom, waarom heb ik geen honger in de ochtend?
KORT ANTWOORD
In de meeste gevallen is een gebrek aan honger ‘s morgens volkomen normaal. Adrenaline is ‘s ochtends hoger terwijl het hongerhormoon ghreline juist lager is. Ook kan het verzadigingshormoon leptine hoger zijn. Geen eetlust in de ochtend wordt vaak veroorzaakt door een te grote vetrijke of eiwitrijke maaltijd vlak voor het slapen. Dit zorgt voor een vol gevoel, trage maaglediging en spijsverteringssappen die misselijkheid kunnen veroorzaken. Ook kunnen angst en depressie de stresshormonen verhogen waardoor de eetlust vermindert.
Dit artikel vertelt je alle lichamelijke en geestelijke factoren waardoor je geen honger in de ochtend hebt en handige tips om je honger terug te krijgen.
1. Hormonen onderdrukken je eetlust
Tijdens je slaap fluctueren bepaalde hormonen. Uit studies blijkt dat ‘s ochtends je adrenaline (epinefrine) hoger is.
Adrenaline onderdrukt de eetlust door de maaglediging te vertragen en juist de afbraak van brandstof te verhogen. Het hongerhormoon ghreline is ‘s ochtends lager dan ‘s avonds. Dit blijkt uit een studie en verklaart waarom sommigen geen honger in de ochtend hebben.
2. Verteringsproces is nog bezig
In eerste instantie denk je misschien dat je lichaam ‘s nachts alle tijd heeft om het voedsel te verteren.
Echter, tijdens je slaap richt het lichaam zich op meerdere dingen waaronder het herstellen van organen, weefsels en cellen. Dit gaat ten kosten van een efficiënte vertering.
Als gevolg kan je met een vol gevoel wakker worden waardoor je geen honger in de ochtend hebt. Het wordt daarom aangeraden om tussen 17.00 en 19.00 uur te eten.
Probeer in ieder geval twee uur voor het slapengaan niets meer te eten waardoor het verteringsproces alvast begint voordat je gaat slapen.
3. Je ervaart stress
Als je in de natuur gevaar loopt zal je lichaam stresshormonen aanmaken waarna je in een ‘’fight or flight’’ modus komt. Het hongergevoel heeft dus even geen prioriteit.
Het is vervelend als je door stress of angst geen honger in de ochtend hebt. Gelukkig zijn er een aantal effectieve stappen.
Zorg voor voldoende slaap, breng je stressoren in kaart, ga voor voedsel dat je lekker vindt en volg eventueel een eetschema.
4. Maagzuur doordat je te laat hebt gegeten
Als je de vorige avond te laat hebt gegeten is het voedsel mogelijk nog niet volledig verteert, het lichaam heeft simpelweg te weinig tijd gehad om alles te verwerken.
Hierdoor kan er de volgende morgen nog maagzuur overblijven. Dit maagzuur leidt tot misselijkheid waardoor je geen honger in de ochtend hebt.
5. Trage stoelgang door ongevarieerd voedingspatroon
Normaal gesproken zal de stoelgang van je dikke darm rond 6:00 uur beginnen, maar dit is niet altijd het geval.
Door een slecht dieet zal je stoelgang niet zo soepeltjes op gang komen, bijvoorbeeld als je lichaam nog steeds bezig is met het afval en gifstoffen die je vlak voor het slapengaan hebt gegeten.
Dit is vaak het geval na vetrijke maaltijden waardoor je geen honger in de ochtend hebt. Eet dus niet teveel vet en zorg voor een gevarieerd voedingspatroon.
6. Spijsverteringssappen
Je spijsverteringssappen bestaan uit enzymen en zoutzuur. Wat veel mensen niet weten is dat deze sappen niet alleen je voedsel verteren maar ook je eetlust stimuleren.
Mogelijk is er iets met je spijsvertering. Warm citroenwater kan de zoutzuurproductie stimuleren waardoor je spijsvertering en eetlust bevorderd kunnen worden.
7. Haast
De meeste haast vindt plaats in de ochtend. ‘s Ochtends zijn veel mensen in de weer om op tijd ergens aanwezig te zijn.
Al het gehaast zorgt voor stress en gaat ten koste van een goede eetlust. Als dit de reden is waarom je geen honger in de ochtend hebt is het verstandig om bijvoorbeeld een half uurtje eerder op te staan.
8. Gewenning
Het lichaam houdt van voorspelbaarheid. Als je regelmatig het ontbijt overslaat, zal je lichaam zich hierop aanpassen.
Veel mensen beseffen niet dat honger voor een groot gedeelte door het aantal eetmomenten wordt bepaald.
Als je vijf keer op een dag eet heb je vijf keer honger, als je drie keer op een dag eet heb je drie keer honger.
Als je een lange periode in de ochtend niet onbijt zal het hongersignaal dus verminderen. Iedereen herkent het knorrende gevoel wel dat optreedt net voordat je lunch begint.
De lunch break begint altijd op hetzelfde moment, dit weet het lichaam.
9. Misselijkheid
Sterke spijsverteringssappen kunnen misselijkheid veroorzaken. Het kan dus zijn dat wanneer je je wat eet en je je sappen aan het werk zet je misselijkheid verlicht wordt.
Overige redenen
Overige oorzaken van geen honger in de ochtend:
- medicijnen: plaspillen (diuretica) en antibiotica
- traag werkende schildklier
- chronische aandoening
- ouderdom
- zwangerschap
- ziekte
- ovulatie
Hongergevoel terugkrijgen
Eetlust kan je met de volgende handige tips terugkrijgen:
- eet meerdere kleine maaltijden
- verhoog de hoeveelheid calorieën per maaltijd
- plan je eten op bepaalde tijdstippen
- bespeel je hersenen met een andere bordgrootte
- neem meer voedzame tussendoortjes
- verlaag de vezelinname
- probeer elke ochtend te eten
- drink calorierijke dranken
- voeg specerijen en kruiden toe
- eet je lievelingsmaaltijden
- tijdens de maaltijd minder drinken
- meer lichaamsbeweging
- eet vaker voedingsrijke voedingsmiddelen
- voedingsdagboek
- voedingssupplementen
Geen honger is met behulp van deze tips mogelijk verleden tijd.
Kan je ook het ontbijt overslaan?
Voor degenen die ’s ochtends honger hebben en van een ontbijtje houden moeten gewoon hun gang gaan. Een ontbijt met veel eiwitten is het verstandigst.
Wanneer je geen honger in de ochtend hebt of er geen behoefte aan hebt mag je het ontbijt ook overslaan. Hier is niets mis mee zolang je je voedingsstoffen later op de dag binnenkrijgt.
Veel mensen die aan intermittent fasting doen slaan het ontbijt vaak over. Dit kan zelfs meerdere gezondheidsvoordelen opleveren.
Als je na het wakker worden niet direct honger hebt is het verstandig om halverwege de ochtend wat voedzaams te eten of een snack te nemen.
Zo krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen en voorkom je dat je voortijdig honger krijgt en niet voor de lunchtijd uitgehongerd bent.
Blijf voedzaam eten
Consumeer voedsel met een hoog eiwit- en caloriegehalte. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn pindakaas, noten, eieren, kip, cornflakes, biefstuk, vlees.
Calorierijke voedingsmiddelen zijn kaas, pindakaas, ijs, yoghurt. Calorierijke dranken zijn melk, smoothies en instant breakfast.
Dwing jezelf niet om een volledige maaltijd te eten, je kan hier ziek van worden en het kan zelfs schadelijk zijn. Probeer een klein schaaltje muesli, een stuk fruit of een lichte snack.
Take home message
Een gebrek aan eetlust in de ochtend kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan geestelijke en lichamelijke factoren.
De meest voorkomende redenen waarom mensen in de ochtend niet eten zijn een vol gevoel, tijdgebrek, stress en misselijk. Met behulp van onze bovenstaande tips kan je het hongergevoel terug krijgen.
Luister wel goed naar je lichaam als je geen honger in de ochtend hebt. Al veel mensen slaan hun ontbijt jaren over.
Zo lang je de rest van de dag genoeg voedingsstoffen binnen krijgt en genoeg water drinkt mag je je ontbijt overslaan.
Over Diederik
Bronnen
Scheer, F. A., Morris, C. J., & Shea, S. A. (2013). The internal circadian clock increases hunger and appetite in the evening independent of food intake and other behaviors. Obesity, 21(3), 421-423.
Rodin, J. (1985). Insulin levels, hunger, and food intake: an example of feedback loops in body weight regulation. Health Psychology, 4(1), 1.
Cummings, D. E., Frayo, R. S., Marmonier, C., Aubert, R., & Chapelot, D. (2004). Plasma ghrelin levels and hunger scores in humans initiating meals voluntarily without time-and food-related cues. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 287(2), E297-E304.
Reichenberger, J., Richard, A., Smyth, J. M., Fischer, D., Pollatos, O., & Blechert, J. (2018). It’s craving time: time of day effects on momentary hunger and food craving in daily life. Nutrition, 55, 15-20.