Gehoor Verbeteren? 3 Manieren

Je oren behoren horen samen met de ogen tot de meest gewaardeerde zintuigen. 

Belangrijk dus om ze extra aandacht te geven, maar hoe kan je je gehoor verbeteren?

KORT ANTWOORD

Het daadwerkelijke gehoor kan helaas niet op een natuurlijke wijze verbeterd worden en leeftijdsgerelateerd gehoorverlies kunnen ook niet worden terugdraaid. Wat je wel kunt doen is verergering voorkomen door luide omgevingen te vermijden, voeding te eten dat rijk is aan vitamine C, magnesium en bètacaroteen, en voldoende te bewegen. Tot slot kan het verwijderen van overtollig oorsmeer het gehoor op de korte termijn verbeteren. Met hoortoestellen en cochleaire implantaten kan je gehoorverlies wel effectief verhelpen. 

Dit artikel vertelt je hoe je het gehoor kan verbeteren, hoe je gehoorverlies kan voorkomen en hoe onderliggende oorzaken aangepakt kunnen worden.

oudere vrouw kan moeilijk horen

Het gehoor verbeteren

Met behulp van hoortoestellen en Cochleaire implantaten kan het gehoor verbeterd worden. Er zitten grote verschillen tussen deze hulpmiddelen. 

Hoortoestellen. Met hoortoestellen kan je algehele geluiden of specifieke frequenties versterken waardoor je algehele gehoor zal verbeteren. 

Cochleaire implantaten. Een cochleair implantaat zet akoestisch geluid om in elektrische signalen wat vervolgens naar de gehoorzenuw en hersenen doorgestuurd wordt. Er zit dus een wezenlijk verschil tussen tussen hoortoestellen en cochleaire implantaten. Hoewel cochleaire implantaten erg veilig zijn brengt elke medische interventie risico’s met zich mee. Enkele gezondheidsrisico’s van cochleaire implantaten zijn duizeligheid, evenwichtsproblemen, tinnitus (oorsuizen), vocht lekkage rond de hersenen, gehoorverlies, zenuwbeschadiging en meningitis (hersenvliesontsteking).

Combinatie. Het is ook mogelijk om een hoortoestel met cochleair implantaat te combineren. Deze combinatie kan het vermogen om geluiden te lokaliseren effectief verbeteren. Dit blijkt uit meerdere studies.

Eenzijdig gehoorverlies. Afhankelijk van de oorzaak kan gehoorverlies aan één oor behandeld worden met antibiotica (infectie), steroïden om de zwelling en ontsteking te verminderen, door te stoppen met ototoxische geneesmiddelen die gehoorverlies veroorzaken of met behulp van een operatie (herstel van het oor of verwijderen van een tumor.

Gehoorverlies voorkomen 

Harde geluiden kunnen je gehoor aantasten. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Vermijd blootstelling aan harde geluiden of neem om de 15 minuten een pauze
  2. laat je gehoor na harde geluiden ongeveer 18 uur herstellen
  3. overweeg oordopjes

Dieet. Uit onderzoeken blijkt dat je met je dieet gehoorverlies kan voorkomen. Zo kan een dieet rijk aan vitamine C, magnesium en bètacaroteen de kans op gehoorverlies verlagen. Bescherm je oren tegen gehoorverlies door de inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen te verhogen.

Deze voedingsmiddelen zitten boordevol magnesium: 

  1. pompoenpitten
  2. pure chocolade
  3. noten: met name paranoten, cashewnoten en amandelen
  4. lijnzaad
  5. avocado’s
  6. volle granen
  7. zalm
  8. peulvruchten
  9. boerenkool
  10. bananen
  11. spinazie

Lichaamsbeweging. Met behulp van lichaamsbewegingen zal je cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Dit is niet alleen goed voor de bloedcirculatie van de oren, het beschermt je ook tegen leeftijdsgerelateerde ontstekingen. Door elke dag te bewegen kan je je oorgezondheid verbeteren wat bescherming biedt tegen leeftijdsgerelateerd gehoorverlies.

Onderliggende oorzaken van gehoorverlies

Een aantal oorzaken van gehoorverlies kunnen aangepakt worden.

Oorontsteking. Een ontstoken oor gaat opzwellen. Het vocht kan vervolgens de buis van Eustachius blokkeren waardoor gehoorverlies en pijn kan optreden. Als er bij deze oorontsteking een ziekteverwekker aan ten grondslag ligt, wordt er van een infectie gesproken. Hiervoor kan antibiotica voorgeschreven worden. Zodra de ooronsteking of oorinfectie genezen is kan het gehoor terugkeren. 

Oorsmeer. Er kan ook tijdelijk gehoorverlies ontstaan door een ophoping van teveel oorsmeer. Dit treedt met name bij ouderen op. Hierbij kan hardnekkig oorsmeer opstapelen, beter bekend als cerumenimpacti. Wanneer het dieper in je oor komt kan er gehoorverlies aan 1 oor optreden. Dit verklaart waarom het gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden. Door wattenstaafjes kan zelfs je trommelvlies geperforeerd worden. 

Ziekte van Ménière. Als het gehoorverlies komt en gaat en je aanvallen van plotselinge duizeligheid en tinnitus hebt, is er mogelijk sprake van de ziekte van Ménière. Bij deze aandoening kan ook een drukkend of vol gevoel in het oor ervaren worden. Tinnitus is een piepend geluid in het oor. 

Onbekende oorzaak. In de praktijk wordt de oorzaak niet vaak gevonden. In maar liefst 90% van de gevallen is de oorzaak van plotseling gehoorverlies onbekend. Het is dus vaak helemaal niet duidelijk waarom iemand bijvoorbeeld aan één oor minder hoort. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is belangrijk dat je goed voor je oren zorgt zodat je een goed gehoor kan behouden. 

Take home message 

Veel mensen willen het horen verbeteren, maar is dat wel mogelijk, kan je je gehoor verbeteren? 

Op het moment kan je je gehoor niet op een natuurlijke manier verbeteren. Daarnaast is het ook niet mogelijk om leeftijdsgerelateerd gehoorverlies terug te draaien.

Je kan wel een aantal oorzaken van gehoorverlies zoals geïmpacteerd oorsmeer en oorontsteking aanpakken. 

Met behulp van hoortoestellen en cochleaire implantaten kan je gehoorverlies effectief verhelpen. 

Stel je oren niet bloot aan harde geluiden om gehoorschade te voorkomen en houd de oren gezond met voldoende lichaamsbeweging en een voedingsrijk dieet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wilson, B. S., & Dorman, M. F. (2008). Cochlear implants: a remarkable past and a brilliant future. Hearing research, 242(1-2), 3-21.

Edwards, B. (2007). The future of hearing aid technology. Trends in amplification, 11(1), 31-45.

Vestergaard Knudsen, L., Öberg, M., Nielsen, C., Naylor, G., & Kramer, S. E. (2010). Factors influencing help seeking, hearing aid uptake, hearing aid use and satisfaction with hearing aids: A review of the literature. Trends in amplification, 14(3), 127-154.

Walden, B. E., Surr, R. K., Cord, M. T., Edwards, B., & Olson, L. (2000). Comparison of benefits provided by different hearing aid technologies. Journal of the American Academy of Audiology, 11(10), 540-560.

Clark, G. (2004). Cochlear implants. In Speech processing in the auditory system (pp. 422-462). Springer, New York, NY.