9 Gele Koorts Symptomen en De 3 Fasen

Gele koorts is een ernstige en soms fatale ziekte die door het gele koortsvirus wordt veroorzaakt. 

Het wordt overgebracht door de stekende mug Aedes aegypti en komt voor in gebieden van Afrika en Zuid-Amerika. 

Hoewel gele koorts voor sommige mensen asymptomatisch kan zijn, kunnen anderen ernstige symptomen ervaren, waaronder hoge koorts, rillingen, hoofdpijn, spierpijn en gele verkleuring van de huid en ogen. 

Het is belangrijk om gele koorts te voorkomen, vooral als je naar een gebied reist waar gele koorts endemisch is. 

Dit artikel vertelt je meer over de gele koorts symptomen en de fases ervan.

man-met-koorts-op-bed-kijkt-naar-thermometer

3 fases van gele koorts symptomen

Gele koorts is een ernstige, besmettelijke virale ziekte die wordt overgebracht door muggen. 

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen in drie fasen verdeeld worden. de incubatieperiode, de acute fase en de herstelfase.

De incubatieperiode duurt meestal tussen 2 tot 6 dagen na infectie en er zijn geen specifieke symptomen die op gele koorts wijzen.

De acute fase begint plotseling en de volgende symptomen kunnen optreden.

 • Hoge koorts (temperatuur van meer dan 39°C)
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies van eetlust
 • Overgeven
 • Diarree
 • Keelpijn

Deze symptomen duren meestal ongeveer 3 tot 4 dagen en verdwijnen dan plotseling, maar bij sommige mensen kunnen ze nog enkele dagen aanhouden.

In ernstige gevallen, meestal na ongeveer de derde dag van de symptomen, kan de volgende fase beginnen.

 • Gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen (geelzucht)
 • Lever- en nierfunctiestoornissen, die kunnen leiden tot bloedingen, bloeduitstortingen, verminderde urineproductie en verhoogde niveaus van bilirubine en ureum in het bloed.

Deze ernstige symptomen kunnen tot de dood leiden bij ongeveer 15 tot 50% van de mensen die ermee worden gediagnosticeerd.

In de herstelfase beginnen de symptomen geleidelijk te verbeteren en kunnen sommige mensen nog maanden of zelfs jaren last hebben van vermoeidheid en spier- of gewrichtspijn.

Houd er rekening mee dat gele koorts een potentieel fatale ziekte is en dat het belangrijk is om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij het optreden van symptomen, vooral bij reizen naar gebieden waar de ziekte endemisch is. 

Er zijn vaccins beschikbaar om gele koorts te voorkomen en de beste manier om gele koorts te voorkomen is door muggenbeten te voorkomen door het dragen van bedekkende kleding, het gebruik van muggenwerende middelen en het slapen onder een muskietennet.

Aandachtspunten

Er zijn nog een aantal belangrijke aspecten van gele koorts symptomen die je moet weten.

Verwarring. Gele koorts kan gemakkelijk worden verward met andere virale infecties, zoals malaria of dengue, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten dat gele koorts alleen door een bloedtest kan worden bevestigd.

Gele koorts kan zich stilletjes verspreiden. Veel mensen met gele koorts hebben geen symptomen en zijn zich niet bewust van hun infectie. Dit betekent dat ze geen medische hulp zoeken en onbewust anderen kunnen besmetten.

Gele koorts is besmettelijk. Gele koorts wordt overgedragen door de stekende mug Aedes aegypti, die zich overdag verspreidt. Mensen kunnen ook besmet raken door bloedtransfusies, het delen van naalden of seksueel contact met een besmette persoon.

Gele koorts komt voor in bepaalde gebieden. Gele koorts komt voor in gebieden van Afrika en Zuid-Amerika. Het is belangrijk om te weten of je naar een gebied gaat waar gele koorts endemisch is en om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om infectie te voorkomen.

Er is geen specifieke behandeling voor gele koorts. Gele koorts is een virale infectie en er is geen specifieke behandeling voor de ziekte. Behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van complicaties.

Preventie is belangrijk. Het beste wat je kunt doen om gele koorts te voorkomen is door je te beschermen tegen muggenbeten, vooral wanneer je naar gebieden afreist waar gele koorts endemisch is. Het is ook belangrijk om te weten dat er een vaccin beschikbaar is om gele koorts te voorkomen.

In het algemeen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van gele koorts en om medische hulp te zoeken als je een recente reis hebt gemaakt naar een gebied waar gele koorts endemisch is en symptomen hebt die verdacht zijn voor gele koorts. 

Als je specifieke vragen hebt over gele koorts symptomen of preventie, raadpleeg dan altijd een arts.

Take home message

Gele koorts symptomen variëren van mild tot ernstig, maar kunnen beangstigend zijn en leiden tot complicaties. 

Als je symptomen ontwikkelt die lijken op gele koorts, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. 

Door voorzorgsmaatregelen te nemen en de symptomen van de ziekte te herkennen, kun je voorkomen dat gele koorts invloed heeft op jou of je geliefden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen