Gele Tanden Bleken: 4 Manieren

Door gele tanden kan het lijken alsof je niet goed voor je tanden en mond zorgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tanden weer mooi wit te maken, zoals bleken. 

Bleken is een populaire methode om gele tanden te verwijderen en kan een snelle en effectieve manier zijn om je glimlach te verbeteren. 

Er zijn zowel professionele bleekbehandelingen als thuisbleekproducten beschikbaar, dus er is vast wel een optie die bij jou past. Dus hoe kun je gele tanden bleken?

vrouw bleekt tanden bij tandarts

Hoe kun je gele tanden bleken

Er zijn verschillende manieren om gele tanden te bleken:

 1. Professionele bleekbehandelingen bij de tandarts. Dit is de meest effectieve manier om je tanden te bleken, maar het is ook de duurste optie. De tandarts gebruikt een sterke bleekgel in combinatie met een speciale lamp om het bleekproces te versnellen. Dit kan enkele sessies duren en het resultaat kan wel een jaar aanhouden.
 2. Thuisbleeksets. Deze sets bevatten bleekgel en een op maat gemaakte beugel om de gel op je tanden aan te brengen. Deze sets zijn minder krachtig dan professionele behandelingen, maar ze zijn wel een goedkopere optie en je kunt ze zelf thuis gebruiken.
 3. Blekende tandpasta. Er zijn tandpasta’s verkrijgbaar met blekende ingrediënten die helpen om gele tanden te verwijderen. Hoewel deze tandpasta’s minder effectief zijn dan andere bleekmethoden, kunnen ze wel bijdragen aan het verwijderen van oppervlakkige verkleuringen.
 4. Blekende mondspoelingen en strips. Deze producten bevatten blekende ingrediënten die helpen om gele tanden te verwijderen. Net als blekende tandpasta’s zijn ze minder effectief dan andere methoden, maar ze kunnen wel bijdragen aan het verwijderen van oppervlakkige verkleuringen.

Onthoud dat bleken niet voor iedereen geschikt is en dat het bleekproces tijdelijke gevoeligheid voor tanden en tandvlees kan veroorzaken. 

Hoe snel werkt het bleken van gele tanden?

Hoe snel het bleken van gele tanden werkt en hoe effectief het is, hangt af van de gekozen methode. 

Hieronder een overzicht van de verschillende bleekmethoden en hoe snel ze werken:

 1. Professionele bleekbehandelingen bij de tandarts: Dit is de meest effectieve manier om je tanden te bleken en het resultaat kan wel een jaar aanhouden. De behandelingen zijn vaak in één of twee sessies afgerond.
 2. Thuisbleeksets: Deze sets geven meestal binnen een week resultaat, maar het resultaat is niet zo langdurig als bij professionele behandelingen.
 3. Blekende tandpasta: Deze tandpasta’s geven meestal binnen een paar dagen resultaat, maar het resultaat is vaak minder opvallend dan bij andere methoden.
 4. Blekende mondspoelingen en strips: Deze producten geven meestal binnen een paar dagen resultaat, maar net als blekende tandpasta’s zijn ze minder effectief dan andere methoden.

Professionele bleekbehandelingen bij de tandarts

De professionele bleekbehandeling bij de tandarts stap-voor-stap:

 1. Voorspoeling: Voordat de behandeling begint, zal de tandarts je mond spoelen met een speciaal middel om de tanden te reinigen en de bleekgel beter te laten hechten.
 2. Aanbrengen van de bleekgel: De tandarts zal vervolgens een bleekgel op je tanden aanbrengen. Deze gel bevat peroxide, wat helpt om de gele verkleuring te verwijderen.
 3. Plaatsen van de beugel: Vervolgens zal de tandarts een op maat gemaakte beugel op je tanden plaatsen. Deze beugel houdt de bleekgel op de tanden en voorkomt dat de gel in je mond terechtkomt.
 4. Uitlijnen van de beugel: Nadat de beugel is geplaatst, zal de tandarts deze uitlijnen zodat hij goed op je tanden aansluit.
 5. Gebruik van een bleeklamp: Ten slotte zal de tandarts een speciale lamp gebruiken om het bleekproces te versnellen. De lamp zendt licht uit dat reageert met de bleekgel, wat helpt om de gele verkleuring te verwijderen.
 6. Verwijderen van de bleekgel: Nadat de behandeling is afgerond, zal de tandarts de bleekgel van je tanden verwijderen en je tanden spoelen met water.

Het bleekproces kan enkele behandelingen duren en het resultaat kan wel een jaar aanhouden.

Is gele tanden bleken veilig?

Het bleken van gele tanden is over het algemeen niet gevaarlijk, maar er zijn wel enkele bijwerkingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Tijdelijke gevoeligheid voor tanden en tandvlees: Bleken kan tijdelijke gevoeligheid voor tanden en tandvlees veroorzaken, vooral als je gevoelige tanden of tandvlees hebt. Deze gevoeligheid kan pijn, tintelingen of een branderig gevoel veroorzaken en kan enkele dagen aanhouden.
 2. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bleekmiddelen of andere stoffen in bleekproducten. Als je denkt dat je een allergische reactie hebt, stop dan meteen met het gebruik van het product en raadpleeg een arts.
 3. Schade aan tandglazuur: Bleekmiddelen kunnen het tandglazuur aantasten als ze te vaak of te lang worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen op het product te volgen en om je tanden te poetsen met een tandpasta die het tandglazuur beschermt.

Gele tanden voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om gele tanden te voorkomen:

 1. Poets je tanden twee keer per dag met fluoride-tandpasta. Fluoride helpt om het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen aantasting door suiker en bacteriën. Door je tanden tweemaal per dag te poetsen, verwijder je de bacteriën en suiker die ervoor kunnen zorgen dat je tanden geel worden.
 2. Gebruik mondwater. Mondwater kan helpen om bacteriën te verwijderen en het tandvlees te versterken, wat kan helpen om gele tanden te voorkomen. Kies wel voor een mondwater dat alcoholvrij is, aangezien alcohol het tandvlees kan uitdrogen en de kans op tandbederf kan verhogen.
 3. Eet gezonde tussendoortjes. Vermijd tussendoortjes die rijk zijn aan suiker, zoals snoep, koekjes en gebak, aangezien deze tussendoortjes de kans op tandbederf en gele tanden verhogen. Kies in plaats daarvan voor gezonde tussendoortjes, zoals groente, fruit, noten en magere kaas.
 4. Gebruik een rietje. Door een rietje te gebruiken, kun je helpen om vlekken op je tanden te voorkomen die veroorzaakt worden door koffie, thee, wijn en andere gekleurde dranken.
 5. Bezoek regelmatig de tandarts. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je tandbederf en andere problemen op tijd opmerken en behandelen, wat kan helpen om gele tanden te voorkomen. Bovendien kan de tandarts je advies geven over hoe je je tanden het beste kunt verzorgen en hoe je gele tanden kunt voorkomen.

Take home message

Gele tanden bleken kan een snelle en effectieve manier zijn om je glimlach te verbeteren. 

Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals professionele bleekbehandelingen bij de tandarts, thuisbleeksets, blekende tandpasta’s, mondspoelingen en strips. 

Hoewel bleken over het algemeen niet gevaarlijk is, kunnen sommige mensen tijdelijke gevoeligheid voor tanden en tandvlees ervaren of een allergische reactie krijgen op bleekmiddelen. 

Het is daarom belangrijk om altijd eerst een tandarts te raadplegen voordat je begint met bleken en om alleen producten te gebruiken die zijn goedgekeurd door een tandarts of mondhygiënist.

Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om gele tanden te voorkomen, zoals het poetsen van je tanden twee keer per dag met fluoride-tandpasta, het gebruik van mondwater, het eten van gezonde tussendoortjes en het bezoeken van de tandarts regelmatig. 

Door deze simpele stappen te volgen, kun je de kans op gele tanden verkleinen en je tanden en mondgezondheid op peil houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen