Geluid in je Oor als je je Kaak Beweegt?

Sommige mensen die hun kaak bewegen horen geluiden in het oor. De kaakbewegingen kunnen het geluid ook nog eens harder maken. 

Wat ze precies horen hangt ook af van de onderliggende oorzaak. Dus waarom heb ik geluid in mijn oor bij het bewegen van de kaak?

Dit artikel vertelt je 4 mogelijke oorzaken.

vrouw houdt hand tegen oor

1. Oorsmeer

Bij het bewegen van de kaak kan te veel oorsmeer voor knetterende of krakende geluiden zorgen. Dit is de eenvoudigste verklaring voor geluid in het oor bij het bewegen van de kaak.

Hoewel dit op een natuurlijke wijze kan zijn ontstaan kan het ook gebeuren als je wattenstaafjes hebt gebruikt. Wattenstaafjes worden afgeraden.

2. Oorsuizen

Mogelijk is er sprake van tinnitus, oftewel oorsuizen. Hierbij hoor je storende tonen. Zo kan het klemmen van de kaken de toonhoogte en luidheid van deze oorsuizen veranderen. 

Dit blijkt uit een studie uit 2008. Van de mensen met somatosensorische tinnitus kon maar liefst 90% de toonhoogte of luidheid veranderen. Na deze oorzaken zullen we hier wat dieper op ingaan.

3. Gewrichtsaandoening

Als je bij het kauwen of openen van de mond een knallend of klikkend geluid hoort of voelt, is er mogelijk sprake van een temporomandibulaire gewrichtsaandoening. 

vrouw last van dichtzittend oorDeze geluiden hoor je heel dicht bij je oor. Andere mogeljke symptomen zijn onder andere stijve kaakspieren. Mogelijk voelen je kaakgewrichten ook gespannen aan.

Kaakaandoeningen kunnen gehoor beïnvloeden. Deze gewrichtsaandoening kan soms tot tinnitus leiden.

Een rinkelend geluid kan daarom ook een symptoom zijn van een temporomandibulaire gewrichtsaandoening. Houd hier rekening mee.

4. Botgeleiding

Als je je onderkaak in rondjes heen en weer beweegt hoor je mogelijk ook je gewrichten. Het geluid bereikt je oren niet alleen via de trillingen in de lucht, maar ook via je botten. 

Ook botgeleiding bereikt je gehoororgaan. Dit verklaart deels waarom je je zelf op een opname anders hoort, door de botgeleiding dempt het oor zichzelf waardoor je je zelf niet meer herkent op een geluidsopname.

Somatosensorische tinnitus

Een somatosensorische tinnitus verschilt van een gewone tinnitus. Het wordt namelijk veroorzaakt door gespannen nek- en gezichtsspieren, met name je sternocleidomastoideus, pterygoideus en masseter. 

Door hoofdletsel, nekletsel en stress kunnen deze spieren gespannen raken. De spiersamentrekkingen worden vervolgens als geluid geïnterpreteerd. 

Het samentrekken van de spieren zorgt voor extra signalen. Het kan zo ‘’neuroplasticiteit’’ overspraak in de hersenstam veroorzaken. 

Mogelijke behandelingen zijn massages en fysiotherapie om de spieren te ontspannen. Ook worden bepaalde medicijnen als spierverslapper gebruikt.

Kaakbewegingen oorsuizen

Tinnitus kan duiden op gehoorverlies, maar als kaakbewegingen je oorsuizen (tinnitus) kan veranderen is er mogelijk een effectieve behandeling.

Hiervoor moeten we terug naar onze evolutionaire voorouders. Onze oorbeentjes waren vroeger namelijk kaakbeenderen. De oude en nieuwe functies zijn dus complex met elkaar verweven. 

80% van de mensen met oorsuizen kunnen het geluid beïnvloeden met kaak, nek en hoofdbewegingen. Dit kunnen mensen door bijvoorbeeld de kaak aan één kant te klemmen. 

Kaakbewegingen zullen in 90% van de gevallen de tinnitus verergeren. Maar liefst 26% van de mensen geeft aan dat kaakbewegingen het geluid wel drie keer harder kan maken. 

TInnitus blijft een mysterieus symptoom.

Behandeling

Vaak gaan de geluiden vanzelf weg, het gekraak in de oren behoeft dus niet altijd een behandeling. Mogelijk kunnen huismiddeltjes helpen.

Als de knetterende geluiden dagelijks optreden of ernstig zijn moet je langs de arts. De arts kan een correcte diagnose stellen en een behandelplan voorstellen.

Take home message

Geluiden horen bij het bewegen van de kaak kan je erg afleiden en voor onrust zorgen. Sommige mensen ervaren ook een echo bij de geluiden.

Dus waarom heb ik bij bewegen van de kaak geluid in het oor?

Oorsmeer, oorsuizen en een temporomandibulaire gewrichtsaandoening kunnen bij het bewegen van de kaak geluiden in je oor veroorzaken.

De precieze oorzaak heeft ook invloed op de toonhoogte en luidheid van het geluid. Gelukkig gaat het gekraak in de oren vaak vanzelf weg. Dit hangt natuurlijk ook van de oorzaak af.

Ga daarom naar de arts voor een correcte diagnose zodat je zo goed mogelijk geholpen kunt worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Simmons, R., Dambra, C., Lobarinas, E., Stocking, C., & Salvi, R. (2008, November). Head, neck, and eye movements that modulate tinnitus. In Seminars in hearing (Vol. 29, No. 04, pp. 361-370). © Thieme Medical Publishers.