Veel mensen met een krap budget zoals blutte studenten zijn op zoek naar goedkope fitness voedsel.
Dat is ook niet zo gek. Het prijskaartje van verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vissoorten en magere gevogelte loopt al snel op.
Fitnessvoedsel kan erg duur zijn. Je hebt natuurlijk krachtvoer en eiwitten nodig om achteraf te herstellen, maar maandelijks ben je daar al snel honderden euro’s aan kwijt.
Ook met een kleiner budget is spieropbouw mogelijk, maar dan zul je eerst precies moeten weten met welke voedingsmiddelen. Bovendien zijn er handige trucjes waar je je waarschijnlijk nog niet bewust van bent.
Dit artikel vertelt je het goedkope fitness voedsel per macro inclusief 9 tips om de kosten flink omlaag te schroeven.

1. Koolhydraten zijn je vriend
Goed krachtvoer omvat complexe langzaam verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken zodat je geleidelijk energie krijgt en niet direct na de maaltijd in slaap dondert.
Voorbeelden van betaalbare koolhydraten:
meergranen / volkoren pasta
- bruine rijst (en anders witte rijst)
- havermout
- volkorenbrood
- aardappelen
- verse spinazie
- pannenkoekenmix
2. Eiwitten
Ook op een budget kun je magere eiwitten verkrijgen. Waarschijnlijk neem je al een van de volgende voedingsmiddelen. Voorbeelden van betaalbare eiwitten:
eieren
- kip, kalkoen
- magere kwark naturel
- magere Griekse yoghurt
- mager vlees in de uitverkoop
- bonen
- magere zuivel
- wei eiwitten
3. Overige producten
Je hebt natuurlijk ook je vetten, vitamines en mineralen nodig. Overige betaalbare producten:
pindakaas
- seizoensgroenten en fruit
- kokosolie
- olijfolie
- diepgevroren of ingeblikte producten zoals diepvries groenten en ingeblikt tonijn. Deze producten worden echter geconserveerd, maar zorg ervoor dat er weinig tot geen natrium in zit.
4. Basisingrediënten
Het is zowel voedzamer als goedkoper als je alle basisingrediënten zelf inkoopt en zelf gaat koken. Begin dus vanaf nul en reserveer genoeg tijd om te koken.
Zorg ervoor dat je altijd een basisvoorraad hebt. Hoewel je alles dus vanaf nul bereidt is het verstandig om de maaltijd wel eenvoudig te houden en geen extra fancy ingrediënten koopt.
Het is in ieder geval al goed als je minder vaak de deur uitgaat en vaker voor jezelf kookt.
5. Voor jezelf koken
Uit eten gaan is een van de grootste kostenposten. Door voor jezelf te gaan koken kunnen je maandelijkse kosten flink omlaag gaan.
De tijd in de keuken loopt echter snel op. Dit brengt ons bij het volgende punt namelijk meal preppen.
6. Meal preppen
Bereid altijd twee maaltijden zodat je de volgende dag niet hoeft te koken en het goedkope fitnessvoedsel al klaar ligt.
Het hoeft alleen even opgewarmd te worden. Het gaat ook nog eens voedselverspilling tegen. Maak er bovendien een gewoonte van om restjes te eten.
7. Vooruit plannen
Maak een inschatting van je dagelijkse caloriebehoefte en plan vooruit zodat je niks tekort komt en geen impulsaankopen gaat doen.
Door een inventarisatie te maken en je behoeftes in kaart te brengen kun je toekomstige dure etentjes en vreetbuien helpen voorkomen.
8. Vermijd kruidenierswinkel
In een hongerige bui ben je sneller geneigd impulsaankopen te doen. Houd hier rekening mee zodat je je niet laat verleiden door deze dure voedingsmiddelen die vaak ook nog niet eens voedzaam zijn.
9. Algemene tips
Er zijn nog een aantal algemene tips waarmee je het kostenplaatje omlaag kunt halen:
- voedingsmiddelen in bulk kopen
- leren budgetteren
- supplementen op black friday inkopen
- supermarkt kortingen
- breng de goedkopere winkels in kaart
Take home message
Zoals je hebt gezien kun je met een aantal tips goedkope fitnessvoedsel bereiden. Je kan de kosten flink omlaag halen door de hierbovenstaande regels te implementeren.
Je krijgt nog steeds het krachtvoer dat je nodig hebt voor je workout en goede magere bronnen van eiwitten om het lichaamsweefsel na de training te herstellen en op te bouwen.
Hoewel je de maaltijden waarschijnlijk wat eenvoudiger houdt, moet je er wel voor zorgen dat je gevarieerd blijft eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Over Diederik
Bronnen
Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H., & Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of sports sciences, 29(sup1), S17-S27.
Lemon, P. W., & Proctor, D. N. (1991). Protein intake and athletic performance. Sports Medicine, 12(5), 313-325.