Wanneer je extreem jeukende of pijnlijke blaasjes over je romp of gezicht hebt, kan de diagnose gordelroos zijn. Het is belangrijk dat je met deze aandoening naar een dokter gaat.

Ongeveer 1 op de 3 mensen zal op enig moment in hun leven gordelroos ontwikkelen. In Nederland worden elk jaar 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis.

Het gordelroosvirus duurt meestal twee tot zes weken en is niet levensbedreigend, maar sommige mensen ervaren postherpetische neuralgie (zenuwpijn) die weken tot maanden duurt nadat de uitslag is verdwenen.

Misschien heb je heel veel last van symptomen als zenuwpijn en vraag je je af hoe je de pijn kan verlichten. In dit artikel bespreken we de werkzaamheid van natuurlijke geneesmiddelen tegen gordelroos.

9 Natuurlijke geneesmiddelen die pijn en jeuk door gordelroos kunnen verlichten

Er is geen genezing voor gordelroos, maar je huisarts kan antivirale medicijnen voorschrijven om zo de symptomen te verminderen en de duur van het virus te verkorten.

Hoewel antivirale medicijnen effectief zijn is het niet de enige optie. Er zijn verschillende natuurlijke manieren en middelen om de pijn en het ongemak te verlichten.

Let wel, dit zijn geen medische behandelingen. De volgende natuurlijke middelen kunnen de jeuk en pijn verlichten en soms de genezing voorspoedigen.

1. Koude kompressen

Koude kompressen of koele doeken kunnen de uitslag , de jeuk en de ontsteking verminderen.

Je hoeft alleen een katoenen doek of handdoek licht te doordrenken met koel water en uitwringen voordat je het op de pijnlijke en jeukende plekken plaatst. Herhaal dit proces meerdere keren gedurende de dag om de symptomen te verlichten.

Stel de huid niet bloot aan extreme temperaturen, dus vermijdt ijsbaden of zeer warm water. Warm water verhoogt namelijk de doorbloeding en kan daardoor mogelijk de genezing van pijnlijke plekken vertragen. Bovendien wordt de huid door het ijs gevoeliger.

2. Koel bad

koud bad tegen gordelroosDagelijkse koele baden of douches met zo min mogelijk scrubben, zullen de zweren en blaren schoon houden en het infectierisico verlagen.

Koel water verlicht daarnaast de pijn en vermindert de jeuk, waardoor je minder gaat krabben en littekens voorkomt.

Droog je lichaam volledig af en was als je klaar bent je handdoek om zo te voorkomen dat het virus zich naar anderen verspreidt.

3. Haverbad

Je kan colloïdaal havermout toevoegen aan een koel bad om zo de pijn en jeuk te verlichten.

Een aantal studies suggereren dat haverextract de droge huid bevochtigt en de gevoeligheid en ontstekingen verlicht. Dit komt door de actieve ingrediënten flavonoïden en saponinen.

Colloïdaal havermout is goedgekeurd en wordt daarmee beschouwd als een veilige en effectieve behandeling. 

Colloïdale havermout producten bevatten meestal geen haver-eiwit om allergische reacties te voorkomen.

3. Essentiële (etherische) oliën

essentiële-olie-tegen-gordelroosEtherische oliën kunnen de huidirritatie verminderen en de genezing bevorderen. Essentiële oliën worden al jaren vaak gebruikt voor huidaandoeningen.

Kamille-olie heeft ontstekingsremmende en anti microbiële eigenschappen. Het heeft een positief effect op zweren en drukzweren omdat het de regeneratie van huidcellen bevordert. 

Eucalyptusolie werkt ontstekingsremmend en kan de zweren van kankerpatiënten helpen bij de genezing. Tea tree olie werkt ontstekingsremmend en heeft antimicrobiële eigenschappen. 

Voordat je een van deze oliën wilt uitproberen moet je een huidtest doen want In sommige gevallen kunnen etherische oliën allergische reacties veroorzaken. 

Het wordt aangeraden om de oliën te verdunnen met een draagolie of het bij de apotheek als een veilige huidzalf te kopen. 

Het is belangrijk om van tevoren met een apotheker of arts te praten omdat veel oliën niet officieel goedgekeurd zijn. 

4. Herfst Gentiaan (Gentiana scabra) 

Herfstgentiaan, ook wel Japanse gentiaan genoemd, is een blauwe of paarse bloem die in heel Noord-Amerika voorkomt die de genezing van gordelroos kan bevorderen. 

Onderzoekers hebben ontdekt dat herfstgentiaan de pijn en ontstekingen bij gordelroos kan verminderen en de kans op postherpetische neuralgie kan verlagen.

Een vooraanstaande Chinese arts bereidt deze kruidenformule door de plant in water te koken. Je kan het middel vervolgens drinken.

5. Toverhazelaar

Voor sommigen is toverhazelaar effectiever dan kamille bij het verminderen van de ontsteking en jeuk door gordelroos.

Toverhazelaar is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder crèmes of toverhazelaar water.

Om de pijn en jeuk te verlichten breng je de toverhazelaar plaatselijk aan op geïrriteerde en ontstoken gebieden.

6. Gezond dieet

Versterk het immuunsysteem door bepaalde voedingsmiddelen te eten en andere juist te vermijden.

Een gezond dieet is van vitaal belang voor een goed functionerend immuunsysteem en voor het voorkomen en bestrijden van ziekten.

Het wordt aangeraden om een gevarieerd dieet te volgen bestaande uit veel groenten, fruit, volkoren, peulvruchten, noten en mager vlees.

Probeer daarnaast voldoende oranje, rood en groen voedsel binnen te krijgen. Dit bevat namelijk de carotenoïden lycopeen, luteïne, zeaxanthine en provitamine A. 

Carotenoïden spelen een belangrijke rol voor de immuunfunctie, wat kan helpen gordelroospijn te verlichten.

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan carotenoïden: 

  1. wortel
  2. pompoen
  3. abrikoos
  4. watermeloen
  5. rode peper
  6. grapefruit
  7. kersen
  8. boerenkool
  9. peterselie

Beperk verzadigde en transvetten, vermijd toegevoegde suikers en zout waar mogelijk. Dit kan ook de immuunfunctie verbeteren en de ontsteking verminderen.

7. Vitamine supplementen

Gezonde mensen hebben over het algemeen geen supplementen nodig. Echter, mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben en ouder zijn dan 50 jaar kunnen supplementen overwegen om zo een goede gezondheid en een sterke immuunfunctie te behouden.

Vitamine D is belangrijk voor de immuunfunctie. Veel ouderen komen helaas minder buiten en lopen daarmee het risico op een laag vitamine D-gehalte. 

Om het immuunsysteem sterk te houden moet je voldoende blootgesteld worden aan de zon of supplementen nemen. 

Daarnaast kunnen vitamine C, zink en selenium supplementen ook de immuunfunctie van oudere volwassenen verbeteren.

Vermijd hoge doses vitaminen en mineralen, want dit kan meer kwaad dan goed doen. Dit geldt met name voor vetoplosbare vitaminen omdat je een overschot niet via de urine kan uitplassen. 

Multivitaminen kunnen om die reden een betere optie zijn, omdat ze een lager en veiliger gehalte aan veel vitaminen en mineralen bevatten.

8. Natriumcarbonaat en maïszetmeel pasta

Maak een pasta mix van maïzena of bakpoeder en water om de jeuk op een natuurlijke wijze te verlichten.

Voeg twee delen maizena of zuiveringszout in een glas of beker en voeg vervolgens een deel water toe om de gewenste pasta samenstelling te krijgen. 

Breng tot slot het mengsel aan op de uitslag. Spoel de pasta na 10 tot 15 minuten af. Indien nodig herhaal je dit meerdere malen per dag.

9. Kalmerende lotions en crèmes

Krabben kan littekens veroorzaken en de blaren verlengen. Als de jeuk niet verbetert na de hiervoor beschreven manieren, gebruik dan kalmerende lotions en crèmes.

Hoewel lotions en crèmes het genezingsproces niet versnellen, kunnen ze wel het comfortniveau verhogen. Vermijd geparfumeerde lotions omdat ze de irritatie kunnen verergeren. 

Het is het effectiefst als je een lotion met het natuurlijke ingrediënt capsaïcine drie a vier keer per dag aanbrengt. Capsaïcine is het actieve ingrediënt in chili pepers.

Capsaïcine werkt ontstekingsremmend en verzacht de pijn bij gordelroos, omdat er minder pijnsignalen naar je hersenen worden gestuurd. De pijn kan aanvankelijk toenemen nadat je het hebt aangebracht, maar het zal langzaam verdwijnen. 

Gebruik de crèmes en lotions spaarzaam. Als je teveel gebruikt kunnen de zweren uitdrogen waardoor het genezingsproces wordt verlengt. Ook om deze reden moet je geen antibiotische zalf op de zweren smeren.

Overige tips

Een verzwakt immuunsysteem verergert gordelroos. Door je immuunsysteem te versterken voorkom je dat gordelroos zich naar andere delen van het lichaam verspreidt. 

Vooral bij ouderen verlaagt roken de afweer tegen infecties. Daarnaast kan roken het herstel en de genezing vertragen. Bovendien verhoogt roken het risico op veel ziekten.

Door zoveel mogelijk te ontspannen en uit te rusten verminder je stress en bevorder je daarmee het herstel van gordelroos.

Take home message 

Ongeveer 1 op de 3 mensen zal op enig moment in hun leven gordelroos ontwikkelen. In Nederland worden elk jaar 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis.

Gordelroos verwijst naar de reactivatie van het herpes varicella zoster virus die je vaak in de kindertijd hebt opgelopen.

Wanneer het immuunsysteem verzwakt is zoals bij veroudering, trauma, stress of medicatie kan het virus zich reactiveren.

Postherpetische neuralgie (PHN), een vorm van zenuwpijn die wordt gekenmerkt door chronische aanhoudende pijn na een acute gordelroos aanval.

Hoewel er geen remedie voor is voor gordelroos en het virus zijn gang moet gaan, kunnen natuurlijke middelen de symptomen zeker verlichten.   

Wanneer de hierboven beschreven methoden worden gebruikt in combinatie met conventionele therapie kunnen ze het ongemak en irritatie verminderen en bovendien het genezingsproces versnellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Brill, S., Sedgwick, P. M., Hamann, W., & Di Vadi, P. P. (2002). Efficacy of intravenous magnesium in neuropathic pain. British journal of anaesthesia, 89(5), 711-714.

Na, H. S., Ryu, J. H., & Do, S. H. (2011). The role of magnesium in pain. In Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. University of Adelaide Press.

Miguel, F. G., Cavalheiro, A. H., Spinola, N. F., Ribeiro, D. L., Barcelos, G. R. M., Antunes, L. M. G., … & Berretta, A. A. (2015). Validation of a RP-HPLC-DAD method for chamomile (Matricaria recutita) preparations and assessment of the marker, apigenin-7-glucoside, safety and anti-inflammatory effect. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015.

de Groot, A. C., & Schmidt, E. (2016). Tea tree oil: contact allergy and chemical composition. Contact Dermatitis, 75(3), 129-143.

Fabbrocini, G., & Saint Aroman, M. (2014). Cosmeceuticals based on Rhealba® Oat plantlet extract for the treatment of acne vulgaris. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28, 1-6.

Qiu, F., Liang, C. L., Liu, H., Zeng, Y. Q., Hou, S., Huang, S., … & Dai, Z. (2017). Impacts of cigarette smoking on immune responsiveness: up and down or upside down?. Oncotarget, 8(1), 268.

Toti, E., Chen, C. Y. O., Palmery, M., Villaño Valencia, D., & Peluso, I. (2018). Non-provitamin A and provitamin A carotenoids as immunomodulators: recommended dietary allowance, therapeutic index, or personalized nutrition?. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018.

Centers for Disease Control and Prevention. (2018). Shingles (herpes zoster). https://www. cdc. gov/shingles/about/overview. html. Accessed October, 22, 2018.