Groeit Haar Sneller als je het Knipt? Feit of Fabel?

Na een bezoek aan de kapper lijkt het soms alsof je haar sneller terug groeit, maar klopt dat wel? Groeit haar sneller als je het knipt?

KORT ANTWOORD

Als je je haar knipt zal het niet sneller gaan groeien. Knippen heeft geen invloed op de haargroei. Dit lijkt misschien zo omdat de nieuwe haren donkerder zijn, omdat ze nog niet aan de zon zijn blootgesteld. De lengteverschillen tijdens het groeien vallen ook meer op als je net geknipt bent. Als je haar super lang is, zal een centimeter natuurlijk niet zo opvallen.

Dit artikel vertelt je of haar sneller groeit als je het knipt en of scheren de haargroei beïnvloedt.

vrouw met blond haar geniet van zon

Gezonder haar na het knippen

Je haar groeit niet sneller als je het knipt. Het is dus een mythe. Het haar kan wel gezonder groeien als je het knipt.

Haar dat zou splijten en beschadigde haren worden bij een knipbeurt weggeknipt. Vandaar dat het haar wel gezonder zou kunnen groeien. 

Gezonder haar heeft bovendien minder verzorgingsproducten nodig zoals conditioners. Je kunt het haar gezond houden door eens in de vier maanden langs de kapper te gaan.

Beïnvloedt scheren de haargroei?

Ook denkt men dat het haar sneller of dikker terug groeit na het scheren. Bij het scheren zit je natuurlijk veel dichter op het huidoppervlak. 

Maar is dit een mythe of feit? 

Scheren heeft geen invloed op de haargroei en het heeft ook geen invloed op de dikte of kleuren van de haren.

Zo was deze mythe al in 1928 ontkracht, maar de mythe is nog steeds springlevend. Dit kan door een aantal illusies komen.

Haar kan dikker lijken

Na het scheren houd je een botte stompe punt over die dikker en donkerder lijkt. In werkelijkheid is het dezelfde onveranderde haar.

Het is dus een illusie dat het haar dikker wordt na het scheren. Maar het is niet zo gek dat mensen dat denken.

Waarschijnlijk lijkt dat zo door de volgende optische illusies:

 1. de haarwortel is van nature veel dikker, dus nieuwe stoppels vallen meer op
 2. door de zon wordt je haar zowel lichter als dunner, dus na een scheerbeurt kunnen de oude en nieuwe haartjes er anders uitzien

Meer haargroei

Veel mannen willen een vollere baard. Hoewel de genen de grootst invloed hebben zijn er een aantal dingen die de groei van je baard kunnen optimaliseren:

 1. scrubben
 2. masseren
 3. huid schoon houden
 4. hydrateren
 5. neem eventueel baardproducten
 6. ingegroeide haren verwijderen
 7. minder stress 
 8. vitaminen, supplementen
 9. geduld hebben

Meer haren in de Zomer

Onderzoekers hebben aangetoond dat de seizoenen onze haargroei beïnvloeden. In de zomer groeit ons haar ongeveer 10% sneller dan in het koude seizoen.

Dankzij de warmte stroomt er meer bloed en circuleren er meer voedingsstoffen naar de hoofdhuid dat de haargroei kan stimuleren.

Echter, in de koude seizoenen stroomt er minder bloed naar de hoofdhuid waardoor je haargroei dus trager kan zijn.

Take home message

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je haren sneller groeien na een knipbeurt. Maar klopt dat wel? Groeit haar sneller als je het knipt?

Het haar zal niet sneller gaan groeien als je het knipt.

Misschien lijkt dat zo omdat nieuwe haren donkerder van kleur zijn omdat er nog geen zonlicht op gevallen is. Ook kunnen de lengteverschillen tijdens het groeien meer opvallen.

Mogelijk verklaart dat waarom het haar sneller lijkt te groeien. Een knipbeurt kan het haar wel gezonder maken. Zo worden beschadigde haren en haren die zouden splijten verwijderd. 

Ook heeft scheren zal geen invloed op de snelheid van de haargroei. Het zal de haren ook niet dikker maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Blume, U., Ferracin, J., Verschoore, M., Czernielewski, J. M., & Schaefer, H. (1991). Physiology of the vellus hair follicle: hair growth and sebum excretion. British journal of dermatology, 124(1), 21-28.