Helderrood Bloedverlies na Overgang: 6 Oorzaken

Helderrood bloedverlies na de overgang kan even schrikken zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat dit een veelvoorkomende klacht is bij vrouwen die in de overgang zijn.

Er zijn verschillende oorzaken van helderrood bloedverlies na overgang, zoals afwijkingen in de baarmoeder of endometriose. 

Raadpleeg een arts om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen en om eventuele behandelingen te bespreken.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van helderrood bloedverlies na overgang en wat er tegen gedaan kan worden.

oudere vrouw zit duizelig op bank

1. Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederweefsel zich buiten de baarmoeder bevindt. 

Dit weefsel kan zich op allerlei plekken in het lichaam bevinden, zoals op de eierstokken, in de buikholte of zelfs op de longen. 

Endometriose kan leiden tot ernstige pijn en bloedverlies tijdens de menstruatie, en kan ook leiden tot helderrood bloedverlies na de overgang. 

Het is een chronische aandoening die vaak moeilijk te diagnosticeren is en kan behandeld worden met hormonale therapie of chirurgie. 

2. Afwijkingen in de baarmoeder

dokter-met-recreatie-van-een-baarmoederAfwijkingen in de baarmoeder, zoals poliepen of een baarmoederhalskanker, kunnen ook leiden tot helderrood bloedverlies na de overgang. 

Poliepen zijn kleine uitstulpingen in de baarmoeder die bloedverlies of onregelmatige bloedingen kunnen veroorzaken. 

Baarmoederhalskanker is een zeldzamere oorzaak van bloedverlies, maar het is belangrijk om te weten dat het wel een mogelijkheid is. 

Als je bloedverlies hebt en je bent in de overgang, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en eventuele behandelingen. 

Er zijn verschillende manieren om afwijkingen in de baarmoeder te behandelen, zoals chirurgie of bestraling.

3. Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies kan ook een oorzaak zijn van helderrood bloedverlies na de overgang. Dit kan een gevolg zijn van vaginale infecties, zoals vaginitis of vaginale schimmelinfecties. 

Het kan ook een gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen of hormonale afwijkingen. 

Vaginaal bloedverlies kan ook geassocieerd worden met atropie van de vagina, een proces van veroudering en dunner worden van de wand van de vagina die kan leiden tot bloedverlies. 

4. Hormonale afwijkingen

Hormonale afwijkingen kunnen ook een oorzaak zijn van helderrood bloedverlies na de overgang. 

Tijdens de overgang kunnen de hormonale niveaus fluctueren en dit kan leiden tot onregelmatige bloedingen. 

Dit kan het gevolg zijn van veranderingen in de eierstokken of de hypofyse. 

Hormonale afwijkingen kunnen ook geassocieerd worden met gewichtsveranderingen, vermoeidheid en andere symptomen. 

Hormonale behandelingen zoals hormonale supplementen of anticonceptie kunnen worden gebruikt om de symptomen te verminderen en bloedverlies te reguleren. 

5. Bloedingsstoornissen

Bloedingsstoornissen, zoals een lage bloedplaatjes- of bloedstolselaandoening, kunnen ook leiden tot helderrood bloedverlies na de overgang. 

Dit kan het gevolg zijn van erfelijke aandoeningen of het gebruik van bepaalde medicijnen. 

Bloedingsstoornissen kunnen leiden tot onregelmatige bloedingen en bloedverlies dat moeilijk te stelpen is. Behandelingen kunnen variëren van medicijnen tot bloedtransfusies. 

6. Gebruik van bepaalde medicijnen

medicijnenHet gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, kan ook leiden tot helderrood bloedverlies na de overgang. 

Deze medicijnen zorgen er namelijk voor dat bloed minder snel stolt, waardoor bloedverlies kan optreden. 

Andere medicijnen zoals anticoagulantia, antiplatelet of NSAID’s kunnen ook bloedverlies veroorzaken, daarom is het belangrijk om je arts te raadplegen als je helderrood bloedverlies hebt na de overgang.

Take home message

Helderrood bloedverlies na de overgang is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen die in de overgang zijn. 

Er zijn verschillende oorzaken van helderrood bloedverlies na de overgang, zoals endometriose, afwijkingen in de baarmoeder, vaginale bloedverlies, hormonale afwijkingen, bloedingsstoornissen en gebruik van bepaalde medicijnen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je vermoedt dat je helderrood bloedverlies hebt na de overgang, zodat de oorzaak kan worden achterhaald en eventuele behandelingen kunnen worden besproken. 

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies.

Met de juiste diagnose en behandeling, kun je bloedverlies beheersen en verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen