Help Ik Heb Luizen: 5 Stappen om er Vanaf te komen.

Het is niet leuk om luizen te hebben en het kan ook nog eens behoorlijk lastig zijn om er vanaf te komen. 

Maar wees niet bang, want je bent zeker niet alleen. Luizen komen voor bij mensen van alle leeftijden en in groepen. Het is dus absoluut geen schande om ermee te maken te krijgen.

In dit artikel gaan we dieper in op luizen en geven we je handige tips om ze te voorkomen en om er vanaf te komen als je ze toch hebt.

warrige man twijfelt met hand op hoofd

Wat je allemaal tegen luizen kunt doen

Luizen zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van mensen. Ze komen voor op het hoofd, de nek en de schouders en zijn meestal te zien in het haar of op de huid. 

Als je luizen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om ervan af te komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om luizen te bestrijden:

 1. Gebruik een luizenkam. Een luizenkam is een speciaal soort kam met fijne tanden die gebruikt wordt om luizen en eitjes (nits) uit het haar te verwijderen. Gebruik de kam op droog haar en werk vanaf de wortels naar de punten van het haar.
 2. Gebruik luizenshampoo. Er zijn verschillende merken luizenshampoo verkrijgbaar die effectief zijn tegen luizen. Volg de aanwijzingen op de verpakking en laat de shampoo minstens 10 minuten intrekken voordat je het uitspoelt.
 3. Was beddengoed en kleding. Was alle beddengoed en kleding waar de persoon die luizen heeft mee in aanraking is geweest op minimaal 60 graden Celsius om luizen en eitjes te doden. Gebruik eventueel een droger op hoge temperatuur om extra zekerheid te hebben.
 4. Verwijder luizen en eitjes handmatig. Als je geen luizenshampoo of luizenkam bij de hand hebt, kun je ook proberen om luizen en eitjes handmatig te verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een pincet of een nagelborstel.
 5. Voorkom dat luizen zich verspreiden. Zorg ervoor dat andere mensen in de omgeving van de persoon die luizen heeft, goed hun haar kammen en wassen om te voorkomen dat de luizen zich verder verspreiden.

Er zijn een aantal extra stappen die je kunt ondernemen om luizen te bestrijden en om te voorkomen dat ze terugkomen:

 1. Maak het haar nat. Luizen kunnen moeilijk te verwijderen zijn uit droog haar. Maak het haar daarom vochtig voordat je de luizenkam of een andere methode gebruikt om luizen te verwijderen.
 2. Gebruik een conditioner. Luizenkammen werken beter als het haar is ingesmeerd met conditioner, omdat dit het haar zacht en gemakkelijk te kammen maakt.
 3. Was je haar regelmatig. Was het haar regelmatig met luizenshampoo om luizen te voorkomen of om de luizenshampoo effectiever te laten werken als je al luizen hebt.
 4. Maak gebruik van huismiddeltjes. Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken om luizen te verwijderen, zoals mayonaise, olijfolie of teerzeep. Laat deze producten minstens 30 minuten intrekken voordat je het haar uitspoelt.
 5. Gebruik chemische middelen. Als andere methoden niet werken, kun je overwegen om chemische middelen te gebruiken om luizen te verwijderen. Dit zijn producten die speciaal ontwikkeld zijn om luizen te doden en die vaak op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en gebruik deze producten met voorzichtigheid.

Onthoud dat elke behandeling tegen luizen tijd kan kosten en dat het belangrijk is om consistent te blijven in het gebruik van de bovenstaande methoden om ervoor te zorgen dat alle luizen en eitjes worden verwijderd. 

Wat is het meest effectief tegen luizen?

Er zijn verschillende manieren om luizen te bestrijden, maar sommige methoden zijn effectiever dan andere. Hieronder een lijst van de meest effectieve manieren om luizen te verwijderen:

 1. Luizenshampoo. Luizenshampoo is een van de meest effectieve manieren om luizen te verwijderen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar en ze werken allemaal op een vergelijkbare manier: door de luizen te verstikken. Volg de aanwijzingen op de verpakking en laat de shampoo minstens 10 minuten intrekken voordat je het uitspoelt.
 2. Luizenkam. Een luizenkam is een speciaal soort kam met fijne tanden die gebruikt wordt om luizen en eitjes (nits) uit het haar te verwijderen. Gebruik de kam op droog haar en werk vanaf de wortels naar de punten van het haar. Het is belangrijk om de kam elke keer dat je hem gebruikt goed te reinigen, zodat je niet per ongeluk luizen van het ene hoofd naar het andere overbrengt.
 3. Chemische middelen. Als andere methoden niet werken, kun je overwegen om chemische middelen te gebruiken om luizen te verwijderen. Dit zijn producten die speciaal ontwikkeld zijn om luizen te doden en die vaak op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en gebruik deze producten met voorzichtigheid.

Hoe lang het duurt voordat luizen weg

Het kan soms enige tijd duren voordat luizen helemaal verdwenen zijn. 

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de luizenplaag, het soort behandeling dat je gebruikt en hoe consistent je bent in het toepassen van de behandeling. 

Hieronder een lijst met dingen die van invloed kunnen zijn op hoe lang het duurt voordat luizen helemaal verdwenen zijn:

 1. De ernst van de luizenplaag. Hoe meer luizen er zijn, hoe langer het kan duren voordat ze helemaal verdwenen zijn. Als je bijvoorbeeld een paar luizen hebt, kan het soms voldoende zijn om een luizenshampoo te gebruiken en het haar goed te kammen om van de luizen af te komen. Maar als je een ernstige luizenplaag hebt, kan het langer duren voordat alle luizen verdwenen zijn.
 2. Het soort behandeling. Sommige behandelingen zijn effectiever dan andere. Luizenshampoo en luizenkammen zijn bijvoorbeeld meestal effectief in het verwijderen van luizen, terwijl huismiddeltjes zoals mayonaise of olijfolie minder effectief kunnen zijn.
 3. Consistentie in het toepassen van de behandeling. Het is belangrijk om consistent te blijven in het toepassen van de behandeling om ervoor te zorgen dat alle luizen en eitjes verwijderd worden. Als je bijvoorbeeld luizenshampoo gebruikt, is het belangrijk om de shampoo volgens de aanwijzingen op de verpakking te gebruiken en om het haar regelmatig te wassen met de shampoo om ervoor te zorgen dat alle luizen verdwenen zijn.

In het algemeen duurt het ongeveer een week voordat alle luizen en eitjes verdwenen zijn na het starten van een behandeling. 

Hoe kun luizen kunt voorkomen

Luizen zijn vervelend en het is niet leuk om ermee te maken te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om luizen in het vervolg te voorkomen:

 1. Vermijd het uitwisselen van kammen, borstels en hoofdbedekkingen: Luizen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via kammen, borstels en hoofdbedekkingen. Probeer daarom deze voorwerpen niet met anderen te delen en was regelmatig beddengoed en kleding om luizen te voorkomen.
 2. Gebruik een luizenbandje: Een luizenbandje is een elastisch bandje dat je om het hoofd kunt dragen en dat helpt om luizen te voorkomen. Luizenbandjes werken door een speciale formule af te geven die luizen verstikt en doodt.
 3. Geef luizen geen kans om zich te vestigen: Luizen hebben bloed nodig om te kunnen overleven. Door regelmatig het haar te kammen en te wassen, verklein je de kans dat luizen zich kunnen vestigen en zich kunnen voeden.
 4. Was regelmatig het haar: Luizen komen vooral voor bij mensen met schoon en niet te vettig haar. Door het haar regelmatig te wassen met luizenshampoo, verkleint je de kans op luizen.
 5. Gebruik een luizenkam: Een luizenkam is een speciaal soort kam met fijne tanden die gebruikt wordt om luizen en eitjes (nits) uit het haar te verwijderen. Gebruik de kam regelmatig, vooral als je in een omgeving bent waar luizen vaker voorkomen, zoals op school of in een crèche.

Hoe vaak hebben mensen luizen?

Luizen komen vrij vaak voor, vooral bij kinderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen jaarlijks tussen de 6 en 12 miljoen mensen wereldwijd luizen. 

Luizen zijn echter niet alleen een probleem voor kinderen: volwassenen kunnen ook luizen krijgen. 

Hieronder een lijst met dingen die van invloed kunnen zijn op hoe vaak mensen luizen krijgen:

 1. Leeftijd: Luizen komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dit komt doordat kinderen vaak in groepsverband zijn en doordat ze hun hoofd vaak dicht bij elkaar hebben.
 2. Omgeving: Luizen komen vaker voor in omgevingen waar mensen dicht op elkaar zijn, zoals op school of in een crèche. Als je veel tijd doorbrengt in een dergelijke omgeving, is de kans groter dat je luizen krijgt.
 3. Hygiëne: Luizen hebben bloed nodig om te kunnen overleven. Als je haar schoon en niet te vettig is, is de kans kleiner dat luizen zich kunnen vestigen en zich kunnen voeden.
 4. Gebruik van hoofdbedekkingen: Luizen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via hoofdbedekkingen, zoals mutsen of petten. Als je vaak hoofdbedekkingen gebruikt, is de kans groter dat je luizen krijgt.

Take home message

Als je luizen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met behandelen om ervoor te zorgen dat de luizen niet verder verspreiden. 

Help ik heb luizen, wat nu?

Er zijn verschillende behandelingen die je kunt gebruiken om luizen te verwijderen, waaronder luizenshampoo, luizenkammen en luizenbandjes. 

Het is belangrijk om consistent te blijven in het toepassen van de behandeling en om regelmatig te controleren of er nog luizen aanwezig zijn.

Om luizen in het vervolg te voorkomen, kun je het haar regelmatig wassen met luizenshampoo, een luizenkam gebruiken, hoofdbedekkingen niet met anderen delen en een luizenbandje gebruiken. 

Het is ook belangrijk om goed op je hygiëne te letten en om te voorkomen dat luizen zich kunnen vestigen en zich kunnen voeden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen