Helpt Bleekselderij met Afvallen?

Het kost bijna meer calorieën om bleekselderij te eten en te verwerken, dan dat het daadwerkelijk bevat. Steeds meer mensen nemen bleekselderij, omdat het gewichtsverlies zou bevorderen, maar is dit wel wetenschappelijk bewezen? 

Wellicht heb je ergens gelezen over de voordelen van bleekselderij en vraag je je nu af of het gewichtsverlies kan stimuleren. Kortom, kan bleekselderij je helpen om af te vallen?

Dierproeven hebben aangetoond dat bleekselderij-extract eigenschappen bevat die de spijsvertering stimuleren en vetophoping voorkomen. Bleekselderij is met 10 calorieën per stengel zeer caloriearm. De energie die nodig is om bleekselderij af te breken is ongeveer 86% waardoor het een uitstekende snack is. Hoewel bleekselderij geen bijzondere smaak heeft, maken de voedingsstoffen het zeker goed.

Dit artikel vertelt je op welke manier bleekselderij afvallen effectief kan stimuleren, wat negatieve calorieën voedingsmiddelen zijn, heerlijke combinaties en gezondheidsvoordelen van bleekselderij.

chef snijdt bleekselderij

Hoe bleekselderij helpt met afvallen 

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, afvallen door te eten. Hoewel dit in eerste instantie erg tegenstrijdig klinkt, zijn er wel degelijk onderzoeken die dit kunnen bevestigen.  

Je hebt vast wel eens gehoord van zogenaamde negatieve calorieën voedingsmiddelen. Oftewel, voedingsmiddelen die meer calorieën verbruiken om ze te verwerken en te verbranden dan dat ze zelf bevatten.  

Een recent onderzoek heeft vastgesteld dat bleekselderij net niet tot deze negatieve calorie voedingsmiddelen behoort, maar wel in de buurt komt.

Het aantal vezels dat een voedingsmiddel bevat is hierin leidend. Het lichaam heeft namelijk veel energie nodig om vezels af te voeren.

Er zijn nog meer van deze bijzondere voedingsmiddelen, dit zijn over het algemeen caloriearme groenten en vruchten met veel vezels.

Andere groenten en fruit met hoge thermische waarde: 

 1. sinaasappel
 2. grapefruit
 3. limoen
 4. citroen
 5. sla
 6. appel
 7. kool
 8. broccoli

Gerechten met bleekselderij om af te vallen 

Afvallen is het meest succesvol als je het op de lange termijn weet vol te houden. Het is daarom belangrijk om lekkere voedselcombinaties met bleekselderij te maken. Het milde aroma maakt interessante combinaties mogelijk. 

Een aantal lekkere voedingstips met bleekselderij zijn:

 1. noedelsoep met kip, wortel, ui en bleekselderij 
 2. hummus, bleekselderij en pindakaas 
 3. bleekselderij dippen in hummus
 4. smoothie met bleekselderij, banaan, spinazie en appel
 5. rode pepers met plakjes selderij roerbakken
 6. tonijnsalade met bleekselderij 
 7. bleekselderij met roomkaas en spekjes

Bleekselderij is op zichzelf niet heel smaakvol, maar het milde aroma maakt het een ideaal voedingsmiddel voor heerlijke combinaties. 

Voedingswaarde bleekselderij

Uit de voedingswaarde blijkt waarom bleekselderij afvallen bevordert. 

Een kopje selderij bevat:

 • 14 calorieën
 • 1 gram suiker
 • minder dan 1 gram eiwit
 • ongeveer drie gram koolhydraten
 • minder dan 1 gram vet 
 • maar liefst 1.6 gram vezels

Bleekselderij is zowel caloriearm als zeer voedzaam. Dit zal duidelijk worden in het volgende stukje.

Hoe gezond bleekselderij is

Je zult met bleekselderij afvallen, maar er zijn nog meer voordelen. Het is namelijk erg gezond. Bleekselderij bevat de volgende gezonde bestanddelen: 

 1. vitamine A
 2. vitamine C
 3. vitamine K
 4. flavonoïden
 5. betacaroteen
 6. 12 soorten antioxidanten
 7. fytonutriënten

De hierboven genoemde fytonutriënten verminderen ontstekingen in de bloedvaten, spijsverteringskanaal, cellen en organen. 

Het merendeel van de mensen is zich bewust van de lage hoeveelheid calorieën. Echter, weinig mensen beseffen dat bleekselderij gevuld is met antioxidanten. Deze antioxidanten neutraliseren schadelijk vrije radicalen, die je gezondheid op de korte en lange termijn ten goede zullen komen. 

De combinatie van gezonde voedingsstoffen verlagen de kans op kanker en alzheimer. Ook heeft bleekselderij een positieve invloed op de bloeddruk. Kortom, bleekselderij is super gezond. 

Take home message 

Bleekselderij is één van de populairste caloriearme tussendoortjes en dat is niet zonder reden. Het ligt op bijna elke schotel en veel mensen zijn zich bewust van de lage hoeveelheid calorieën die het bevat. Maar dat was nog niet alles. 

Selderij kan afvallen stimuleren dankzij alle voedingsvezels die de spijsvertering zullen bevorderen. Het thermisch effect van selderij bedraagt ongeveer 86%. 

Eén stengel selderij bevat slechts 10 calorieën, maar zit boordevol vitamine c, flavonoïden, betacaroteen, 12 soorten antioxidanten en fytonutriënten die ontstekingen verminderen. 

Dankzij de grote hoeveelheid water en elektrolyten voorkomt selderij uitdroging. Kortom, bleekselderij zal het afvallen gemakkelijker maken en gelijktijdig de kans op meerdere chronische ziekten verlagen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Clegg, M., & Cooper, C. (2012). Exploring the myth: Does eating celery result in a negative energy balance? Proceedings of the Nutrition Society, 71(OCE3), E217. doi:10.1017/S0029665112003084

Mansi, K., Abushoffa, A. M., Disi, A., & Aburjai, T. (2009). Hypolipidemic effects of seed extract of celery (Apium graveolens) in rats. Pharmacognosy magazine, 5(20), 301.

Cho, B. O., Che, D. N., Shin, J. Y., Kang, H. J., Kim, J. H., & Jang, S. I. (2020). Anti‐obesity effects of enzyme‐treated celery extract in mice fed with high‐fat diet. Journal of food biochemistry, 44(1), e13105.

Gorji, N. E., Farzanegi, P., Habibian, M., Mahdirejei, H. A., & Abadei, S. F. (2015). Celery as an Effective Supplement for Pilates Exercise in Weight Loss Studies. International Medical Journal, 22(3).

Kooti, W., Ghasemiboroon, M., Asadi-Samani, M., Ahangarpoor, A., Noori Ahmad Abadi, M., Afrisham, R., & Dashti, N. (2014). The effects of hydro-alcoholic extract of celery on lipid profile of rats fed a high fat diet. Advances in Environmental Biology, 8(9 SPEC), 325-330.