Helpt de Zon Tegen Eczeem?

In de zomer ervaren mensen met eczeem vaak een vermindering van klachten zoals droogheid, uitslag en jeuk.

Dan ga je je al snel afvragen of zonnestraling misschien helpt tegen eczeem, en is dat zo?

Zon is vooral goed voor mensen met de contact- en schijfvormige eczeemtypes. Ten eerste vermindert UV-straling huidontstekingen. Ten tweede kan zonlicht stress verlichten, wat een veroorzaker is van eczeem. Ten derde neutraliseert zonlicht schadelijke bacteriën, virussen en schimmels op de huid. Tot slot zal door zonlicht de vitamine D-aanmaak toenemen waardoor eczeem kan verminderen. Echter, soms wordt de zon slecht verdragen waardoor je gaat zweten wat juist tot jeuk leidt of lichtgevoeligheid (zonneallergie).

Dit artikel vertelt je 5 redenen waarom zon goed is voor eczeem, wanneer de zon eczeem verergert en andere handige manieren om eczeem te verlichten.

man last van eczeem in de zon

1. UV-Straling vermindert ontsteking van de huid

Uit studies blijkt dat de UV-straling van de zon de huidontstekingen kan verminderen. Hierdoor kunnen vervelende klachten zoals jeuk, droogheid en uitslag verdwijnen. 

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, toonde aan dat UV-licht de afgifte van stikstofmonoxide in de bloedbaan triggert. 

Door Stikstofmonoxide komen er regulerende T-cellen vrij die een overactief immuunsysteem kunnen remmen.

In zeldzame gevallen kan eczeem juist door ultraviolet licht getriggerd worden. Dit wordt ook wel lichtgevoelig eczeem genoemd. 

Zo kan de huid lichtgevoelig worden na blootstelling aan bepaalde chemicaliën, planten of geneesmiddelen.

2. Vitamine D-productie stimuleert immuunfunctie in de huid

Tijdens de zonblootstelling kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D een rol speelt bij eczeem.

Zo heeft een studie de effecten van orale vitamine D-suppletie op eczeem onderzocht. Hieruit bleek dat de symptomen van eczeem verbeterden. 

Een verhoogde vitamine D productie stimuleert namelijk de immuunfunctie in de buitenste huidlaag (de epidermis).

3. Hoge luchtvochtigheid houdt de huid soepel

In de zomer wanneer de zon veel schijnt zal ook de luchtvochtigheid veranderen. Dit is van belang omdat een droge gure lucht het vocht uit de huid kan onttrekken. 

Een gevoelige huid kan een droge lucht niet goed verdragen. Het kan de huid uitdrogen en de eczeem verergeren. Het is dus niet altijd de zon die de eczeem vermindert. 

4. Klimaat beïnvloed eczeemklachten

Aspecten zoals UV-straling en luchtvochtigheid hebben allemaal betrekking op het klimaat waar mensen met eczeem rekening mee moeten houden. 

Zo kan zonnig, warm en vochtig weer de klachten van eczeem verlichten. Echter, voorkom teveel van het goede. Prikkel hitte kan namelijk krab uitbarstingen veroorzaken.

5. Meer zon, minder stress

vrouw geniet van de zonStress, angst en emotionele stoornissen kunnen de symptomen van atopische dermatitis verergeren. 

Zonlicht kan voor stressverlichting zorgen en kan zo dus de eczeem verminderen.

Wanneer zon slecht wordt voor eczeem

De zon is dus in de meeste gevallen goed voor eczeem. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen.

Zo kan teveel blootstelling aan zonlicht de eczeem juist verergeren bij de mensen met ernstig eczeem. 

De oververhitting kan overmatige transpiratie veroorzaken waardoor er een opflakkering van het eczeem plaatsvindt. 

Houdt hier dus rekening mee en zorg voor een gezonde balans.

Eczeem effectief verminderen

Naast zon kan je je eczeem op meerdere effectieve manieren verminderen.

Drukken. Bij hevig jeuk ben je al snel geneigd om te gaan krabben. Hier is een trucje voor. In plaats van te krabben kan je ook op de huid drukken. Het is daarnaast verstandig om de nagels van kinderen te knippen. Eventueel kan je ‘s nachts handschoenen aandoen als je het in je slaap niet kan tegengaan.

Hydratatie. Je huid dagelijks twee keer hydrateren. Gebruik hiervoor zalven, crèmes, badoliën en sprays. Zalf prikt minder bij het aanbrengen omdat het vetter is. 

Anti-jeukzalf. Door een anti-jeukzalf zoals hydrocortisoncrème (ten minste 1%) op het getroffen gebied aan te brengen kan je je jeuk verlichten. Gebruik het dagelijks niet meer dan twee keer. Hydrocortisoncrème dringt beter in als je daarvoor een vochtinbrengende crème hebt aangebracht. 

Kleding. Om irritatie te voorkomen moet je geen strakke, krassende of ruwe kleding dragen. Draag in plaats daarvan kleding met een gladde textuur. Voorkom overmatig zweten door koele kleding te dragen. 

vrouw ontspant in badWarm bad. Neem een warm bad met zuiveringszout en colloïdale havermout gedurende 10 tot 15 minuten. Eventueel kan je een supervette niet-alkalische zeep gebruiken. Dep de huid vervolgens droog en breng een crème aan. 

Allergie medicijn. Antihistaminica zoals cetirizine verminderen allergische symptomen. Neem het bijvoorbeeld voor het slapen in omdat je er slaperig van wordt.

Take home message 

Je hebt vast wel eens gemerkt dat eczeem in de zomer minder is, terwijl het in de winter juist erger is. Dan ga je al snel denken dat de zon hier verband mee houdt. 

Is de zon goed voor eczeem? In de meeste gevallen is zon goed voor eczeem. De UV-straling beschikt over een ontstekingsremmende werking waardoor eczeem volledig kan verdwijnen. 

Daarnaast  verlicht de zon stress en verhoogt het juist de vitamine D-aanmaak. 

Ga niet overboord. Teveel zon kan namelijk tot oververhitting leiden waardoor je gaat zweten. De eczeem kan in die gevallen juist verergeren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Sargen, M. R., Hoffstad, O., & Margolis, D. J. (2014). Warm, humid, and high sun exposure climates are associated with poorly controlled eczema: PEER (Pediatric Eczema Elective Registry) cohort, 2004–2012. Journal of Investigative Dermatology, 134(1), 51-57.

Letić, M. (2009). Exposure to sunlight as adjuvant therapy for dyshidrotic eczema. Medical hypotheses, 73(2), 203-204.

Berg, M. (1989). Epidemiological studies of the influence of sunlight on the skin. Photo-dermatology, 6(2), 80-84.

Letić, M. (2013). Use of sunlight to treat dyshidrotic eczema. JAMA dermatology, 149(5), 634-635.