Helpt een Bril bij Glaucoom? En Welke Bril Precies?

Glaucoom kan naast een verslechtering van het gezichtsvermogen ook tot lichtgevoeligheid leiden. Bovendien is het omschakelen van licht naar donker en vice versa ook moeilijker.

Aangezien brillen het zonlicht kunnen tegenhouden ga je je al snel afvragen of glazen bij glaucoom gewenst zijn. Kortom, helpt een bril bij glaucoom?

KORT ANTWOORD

Brillen kunnen de lichtgevoeligheid bij veel dragers verminderen. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat de lichtgevoeligheid bij 84% van de gebruikers minder werd. Dit kan vervolgens het functioneren verbeteren. 

Dit betekent echter niet dat brillen de oogdruk kunnen verminderen en de verergering van glaucoom kunnen vertragen. Bovendien moet je ook weten welke bril binnen en buiten het beste werkt.

Dit artikel vertelt je of een bril bij glaucoom helpt en wat je nog meer tegen glaucoom kunt doen.

man bij dokter

Beste bril bij glaucoom

Je wilt natuurlijk de glaucoom gerelateerde lichtgevoeligheid verminderen. Welke bril werkt het beste bij glaucoom? Is er een speciale glaucoombril?

Mogelijk zijn precisie getinte glazen het beste om de lichtgevoeligheid bij patiënten te verminderen.

Overleg altijd uiteraard met je oogarts die het beste weet en volg de instructies goed op.

Getinte glazen zijn dus belangrijk. Maar wat voor bril voor binnenshuis en welke voor buitenshuis?

1. Binnenshuis

Zo kunnen getinte glazen precies het licht blokkeren dat voor glaucoompatiënten het meest pijnlijk is. 

Om precies te zijn kunnen bepaalde lenzen blauw en groen licht van fluorescerende verlichting binnenshuis verminderen. Dit is namelijk naast kunstlicht een veelvoorkomende fotofobie trigger.

2. Buitenshuis

Buitenshuis wil je natuurlijk de harde schitteringen en het felle zonlicht blokkeren. Hiervoor kan de gepolariseerde donkere lens bij helpen.

Zowel de bril voor binnenshuis als buitenshuis hebben een therapeutische tint, alleen heeft de zonnebril dus een donkerdere en gepolariseerde lens. Zo kan een gepolariseerde lens schitteringen verminderen.

Zonnebril glaucoom

Het is belangrijk dat je je beschermt tegen de felle ultraviolette straling, met name als je complicaties hebt aan je oogbol.

Zo kunnen glaucoompatiënten met een goede zonnebril zowel het ongemak van lichtgevoeligheid als de verblinding helpen verminderen.

Wat voor bril krijg je bij glaucoom

De oogarts schrijft naast glaucoommedicijnen en bepaalde procedures ook een bril voor dat je zicht zal maximaliseren.

Naast een bril voor maximaal zicht kunnen andere brillen het functioneren ook helpen verbeteren.

Zo kunnen verschillende omgevingen erg lastig zijn voor glaucoompatiënten. Zo heeft het gezichtsvermogen moeite met het aanpassen.

Glaucoom veroorzaakt namelijk een verandering in helderheid wat vervolgens het contrast vermindert.

Simpel gezegd betekent dit dat het scherpstellen moeilijker wordt en dat je moeilijker van een lichte naar donkere omgeving kan omschakelen en andersom.

Dieet en leefstijlaanpassingen glaucoom

Met een aantal dieet en levensstijl tips kun je de oogdruk onder controle helpen houden. 

  1. gezonde voeding
  2. minder cafeïne
  3. je geneesmiddelen innemen
  4. veilige lichaamsbeweging
  5. regelmatig drinken
  6. met het hoofd omhoog slapen

Take home message

Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd door een toenemende druk. Meestal wordt deze schade veroorzaakt door een vochtophoping aan de voorkant van het oog.

Het is belangrijk dat glaucoom in een vroeg stadium ontdekt en behandeld wordt. Onbehandeld kan glaucoom tot verlies van het gezichtsvermogen leiden.

Bij glaucoom raakt je oogzenuw door een toenemende druk beschadigd. 

Veel mensen die glaucoom hebben, kunnen minder contrast zien en moeite hebben om tussen licht en donker aan te passen. 

Dan ga je je al snel afvragen of een bril dit kan compenseren. Dus helpt een bril bij glaucoom?

Bij een groot deel van de mensen kunnen brillen de lichtgevoeligheid verminderen, wat het functioneren vervolgens kan verbeteren. 

Dit wil niet zeggen dat een bril de oogdruk kan verminderen en de verergering van glaucoom vertraagt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Puustjärvi, K., Airaksinen, O., & Pöntinen, P. J. (1990). The effects of massage in patients with chronic tension headache. Acupuncture & electro-therapeutics research, 15(2), 159-162.