Helpt een Bril Tegen Droge Ogen?

Van een plafondventilator tot rook en stof, er zijn verschillende omgevingsfactoren die tot droge ogen kunnen leiden. Zo heeft maar liefst 33% van de mensen op de werkvloer last van droge ogen.

Sinds een bril de ogen gedeeltelijk afschermt, zou je zeggen dat brildragers minder snel last hebben van droge ogen. Klopt dat?

KORT ANTWOORD

Een bril kan koude lucht, stof en vuil tegenhouden en daarmee voorkomen dat je ogen uitdrogen. Een bril kan ook nog eens de verdamping van de tranen helpen vertragen.

Dit geldt echter niet voor contactlenzen. Het zou dus slim zijn zo nu en dan over te schakelen op een bril, voornamelijk als je merkt sneller last te hebben van droge ogen.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van droge ogen en wat je er nog meer aan kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid

Hoe een bril droge ogen kan verminderen

Een bril kan op verschillende manieren helpen bij het verminderen van droge ogen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die een bril kan bieden om verlichting te bieden:

 1. Bescherming tegen omgevingsfactoren: Een bril kan fungeren als een fysieke barrière tussen je ogen en de omgeving. Het kan helpen bij het verminderen van de blootstelling aan verschillende externe factoren die droge ogen kunnen veroorzaken, zoals wind, stof, pollen en andere allergenen. Door het dragen van een bril worden je ogen beschermd tegen deze irriterende stoffen en kunnen ze beter gehydrateerd blijven.
 2. Vermindering van verdamping: Een veelvoorkomende oorzaak van droge ogen is overmatige verdamping van het traanvocht. Tranen verdampen snel als gevolg van blootstelling aan airconditioning, verwarmingssystemen, droge lucht of winderige omstandigheden. Een bril kan als een schild werken dat voorkomt dat de luchtstroom direct op je ogen terechtkomt, waardoor de verdamping van tranen wordt verminderd.
 3. Bevordering van knipperen: Mensen hebben de neiging om minder te knipperen wanneer ze naar een computerscherm, smartphone of andere digitale apparaten kijken. Dit kan leiden tot snellere verdamping van het traanvocht en droge ogen veroorzaken. Het dragen van een bril kan je eraan herinneren om vaker te knipperen, omdat het een barrière vormt tussen je ogen en het scherm. Dit kan helpen bij het behouden van een gezonde vochtbalans in je ogen.
 4. Blauw lichtfilter: Veel moderne brillen hebben speciale coatings die het schadelijke blauwe licht van digitale schermen filteren. Blootstelling aan overmatig blauw licht kan de ogen uitdrogen en vermoeidheid veroorzaken. Door een bril met een blauw lichtfilter te dragen, kun je de hoeveelheid blauw licht verminderen die je ogen bereikt, waardoor het risico op droge ogen wordt verminderd.

Het is echter belangrijk op te merken dat een bril geen permanente oplossing biedt voor droge ogen. 

Het kan de symptomen verlichten, maar het is essentieel om de onderliggende oorzaak van droge ogen aan te pakken. 

Als je last hebt van aanhoudende droge ogen, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passend advies.

Droge ogen verminderen

Op verschillende manieren kun je droge ogen verminderen. Als er geen gezondheidsaandoening aan ten grondslag ligt, zouden de volgende tips je kunnen helpen.

 1. luchtbevochtiger gebruiken (vooral tijdens kouder weer)
 2. ogen dagelijks opfrissen met lauw water.
 3. frequente pauzes nemen als je lang naar een computerscherm kijkt 
 4. als je contactlenzen draagt, geef je ogen dan rust door contactlenzen uit te doen en een bril te dragen
 5. kunstmatige tranen
 6. plaatsen waar de lucht zich veel verplaatst vermijden zoals deuropeningen
 7. niet roken
 8. computerscherm net onder ooghoogte
 9. omega 3-vetzuursupplement

Het hangt natuurlijk van de oorzaak af wat je het beste kunt doen.

Oorzaken droge ogen

Verschillende omstandigheden kunnen de kans op droge ogen verhogen waaronder:

 1. droge lucht
 2. fel licht 
 3. lange schermtijd
 4. dicht bij een ventilatieopening zitten
 5. slechte verlichting: je ogen hebben voldoende licht nodig
 6. minder knipperen wat vaak veroorzaakt wordt door te kijken naar schermen
 7. slechte luchtkwaliteit door hoge aanwezigheid van rook, stof of chemicaliën
 8. warme, droge kamer
 9. veroudering
 10. gezondheidsproblemen zoals reuma, schildklierproblemen, suikerziekte en ooglidklierontsteking
 11. hormoonveranderingen

Take home message

Een bril kan tegen droge ogen helpen door koude lucht, stof en vuil tegen te houden. Een bril is dus een beschermend schild tegen omgevingsfactoren. 

Als je lenzen hebt en snel droge ogen hebt, kan het ook goed zijn om zo nu en dan op een bril over te schakelen.

Ook als je ogen goed zijn kun je nog steeds een bril dragen met heldere, gewone glazen om je te beschermen tegen de hierboven beschreven omgevingsfactoren.

Al die factoren kun je op de werkvloer tegenkomen. Zo kun je bijvoorbeeld na een lange kantoordag last van droge ogen krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sharma, A., & Hindman, H. B. (2014). Aging: a predisposition to dry eyes. Journal of ophthalmology, 2014.

Clayton, J. A. (2018). Dry eye. New England Journal of Medicine, 378(23), 2212-2223.