Helpt een Bril tegen Hooikoorts?

Als het hooikoortsseizoen aanbreekt krijgen mensen weer last van vervelende, jeukende ogen die schreeuwen om gekrabd te worden.

Dan wil je natuurlijk je ogen afschermen om te voorkomen dat er überhaupt pollen in je ogen terechtkomen. Dus helpt een bril tegen hooikoorts?

KORT ANTWOORD

Een bril of zonnebril met wikkelsluiting kan voorkomen dat de pollen je ogen bereiken. Een bril is uiteraard geen remedie, maar het kan een deel van je symptomen wel degelijk helpen verminderen. Je houdt immers de pollen die een histamine reactie teweegbrengen buitenshuis.

Dit artikel vertelt je of een bril tegen hooikoorts helpt en andere handige manieren om hooikoorts tegen te gaan.

hooikoorts

Hoe effectief is een bril tegen hooikoorts?

Een bril kan behoorlijk effectief zijn in het voorkomen dat pollen in je ogen terechtkomen. 

Het werkt als een soort barrière tussen je ogen en de buitenwereld, waardoor de pollen minder kans hebben om direct in contact te komen met je ogen. 

Door het dragen van een bril kun je dus het aantal pollen dat je ogen bereikt aanzienlijk verminderen. 

Het is natuurlijk belangrijk om een goed passende bril te hebben die goed op je gezicht aansluit om een maximale bescherming te bieden. 

Maar het is ook handig om te weten dat een bril niet 100% garandeert dat er geen pollen in je ogen komen, omdat ze nog steeds via andere wegen kunnen binnendringen, zoals door je neus. 

Dus als je echt gevoelig bent voor pollen, kan het dragen van een bril een handige aanvulling zijn op andere preventieve maatregelen zoals het vermijden van gebieden met veel pollen of het regelmatig spoelen van je ogen met water.

Wat voor bril tegen hooikoorts?

Een gewone bril heeft uiteraard een aantal zwakke plekken omdat zowel de boven- als de zijkanten wagenwijd openstaan. Met een gewone bril blijf je dus kwetsbaar voor pollen en andere deeltjes.

Om deze reden kun je beter voor een zonnebril met wikkelsluiting gaan die aan de zijkanten of randen rondbuigen ofwel uitsteken.

Je zou buiten zelfs een veiligheidsbril kunnen dragen, maar de keuze is uiteraard aan jou. Daarnaast zijn er tal van handige manieren om hooikoorts tegen te gaan.

Hooikoorts tegengaan

Je kunt hooikoorts op verschillende manieren tegengaan. We zullen er een aantal bespreken.

  1. Vaseline: deze vette zalf vangt pollen op. En hoe minder pollen, hoe minder klachten. Smeer het rondom je neusgaten. 
  2. Vochtige doek: stof alle pollen af met behulp van een vochtige doek en ga ook regelmatig stofzuigen.
  3. Pollenfilter: plaats een pollenfilter in je auto bij de ventilatieopeningen
  4. Douchen: pollen komen op jou en je kleding, dus ga direct douchen nadat je buiten bent geweest en trek andere kleren aan
  5. Pollenradar: de pollenradar is je grootste vriend en de pollenvoorspellingen kunnen je veel leed besparen. Zo zijn de meeste pollen aanwezig op droge warme dagen. Als de pollenradar op rood staat kun je maar beter binnen blijven
  6. Sluit ramen en deuren om pollen binnenshuis te voorkomen.
  7. Minder stress: stress zorgt ervoor dat stresshormonen en histamine vrijkomen die verantwoordelijk zijn voor de allergische symptomen. Door stress te verminderen kan de hevigheid van de symptomen dus afnemen.
  8. Water drinken: uitdroging kan namelijk de allergische (histamine) reactie verergeren
  9. Vitamine C: deze vitamine kan de aanmaak van histamine verminderen waardoor de milde symptomen af kunnen nemen

Een bril tegen hooikoorts helpt, maar er zijn dus nog veel meer dingen die je tegen hooikoorts kunt doen als de zomer weer aanbreekt.

Take home message

In je ogen wrijven kan een tijdelijk verlichtend gevoel geven waar je later juist spijt van zult hebben. Dan ga je je al snel afvragen of het bedekken van je oog de verschrikkelijke jeuk kan voorkomen. Kortom, helpt een bril tegen hooikoorts?

Een bril is een oogschild dat voorkomt dat de pollen in je ogen terechtkomen. Een zonnebril met wikkelsluiting is daarom erg handig.

Kortom, een bril helpt oogallergieën te verminderen omdat er nou eenmaal minder deeltjes en pollen in je oog terechtkomen. Dit kan de irritatie helpen tegengaan. 

Naast een bril is het ook verstandig om wat vaseline rondom je neusgaten te smeren zodat de pollen opgevangen worden voordat ze leed kunnen veroorzaken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Van Hoecke, H., Vastesaeger, N., Dewulf, L., Sys, L., & Van Cauwenberge, P. (2006). Classification and management of allergic rhinitis patients in general practice during pollen season. Allergy, 61(6), 705-711.

Sheikh, A., Panesar, M. S. S., Salvilla, S., & Dhami, S. (2009). Hay fever in adolescents and adults. BMJ clinical evidence, 2009.