Helpt een Bril Tegen Migraine?

Vaak zijn mensen met migraine zowel gevoelig voor natuurlijk licht als binnenshuis licht. Licht met specifieke golflengten kan hoofdpijn of migraine uitlokken en tot vermoeide ogen leiden.

Veel mensen met migraine zijn lichtgevoelig waardoor je al snel gaat denken dat het bedekken van de ogen de vervelende klachten kan verminderen.

Helpt een bril tegen migraine?

KORT ANTWOORD

Mensen met migraine kunnen baat hebben bij speciaal getinte brillen omdat het de intensiteit van licht kan reduceren. De bril filtert namelijk de lastige specifieke golflengtes weg. Er bestaan ook therapeutische blauwlichtbrillen die het licht dat hoofdpijn en migraine uitlokt, kan filteren.

Houd er wel rekening mee dat als je onlangs een bril bent gaan dragen of als je sterkte aanzienlijk verandert is, je last kunt krijgen van hoofdpijn omdat je ogen en hersenen aan de nieuwe omstandigheden moeten wennen.

Dit artikel vertelt je hoe een bril migraine kan verminderen en andere manieren om de hoofdpijn te verlichten.

vrouw last van hoofdpijn tijdens studeren

Een bril kan helpen tegen hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, maar als je er regelmatig last van hebt is er misschien een onderliggende oorzaak zoals een refractieafwijking zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme.

Hoofdpijn kan namelijk een bijproduct zijn van een refractiefout. Een refractiefout is een fout waarbij lichtstralen niet goed op je  netvlies komen waardoor je ogen zwaarder belast worden en er hoofdpijn kan ontstaan.

Door een bril of contactlenzen met de correcte sterkte te dragen, kan de hoofdpijn verminderd worden.

Tekenen dat je een bril nodig hebt zijn onder andere:

 1. hoofdpijnhoofdpijn
 2. wazig zien, dubbelzien
 3. scheelzien
 4. vermoeide ogen
 5. geïrriteerde ogen
 6. vervorming van het zicht
 7. wanneer objecten in fel licht zogeheten halo’s of aura’s of om hen heen hebben

Als je geen refractieafwijking hebt kun je naast een bril nog meer dingen tegen de hoofdpijn doen.

Hoe brillen migraine kunnen verminderen

Een bril helpt tegen migraine omdat de speciaal getinte lenzen de lastige golflengtes kunnen wegfilteren.

Hierdoor kan zowel de migrainepijn als de frequentie van de migraine aanvallen minder worden. Bovendien kunnen mensen met algemene lichtgevoeligheid ook baat hebben bij dezelfde speciale getinte lenzen.

Hoofdpijn verminderen

50% van de mensen heeft kampt regelmatig met hoofdpijn wat erg beperkend kan zijn. De volgende remedies kunnen voor een aantal verschillende soorten hoofdpijn effectief verminderen.

 1. Heet kompres
 2. Minder licht
 3. Cold pack
 4. Lichaamsbeweging
 5. kleine hoeveelheid cafeïne
 6. gember
 7. Ontspanning
 8. Massage
 9. Een gezond dieet
 10. voldoende slaap
 11. psychotherapie
 12. acupunctuur

Take home message

Veel mensen met migraine kunnen baat hebben bij een speciaal getinte bril die helpen bij de lichtgevoeligheid. Zo kunnen de speciale lenzen de lastige frequenties wegfilteren.

Ook kunnen mensen met algemene lichtgevoeligheid baat hebben bij deze speciale getinte bril.

Van voeding tot aanpassingen aan levensstijl, er zijn nog meer effectieve manieren om hoofdpijn te verlichten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Puustjärvi, K., Airaksinen, O., & Pöntinen, P. J. (1990). The effects of massage in patients with chronic tension headache. Acupuncture & electro-therapeutics research, 15(2), 159-162.