Helpt een Bril Tegen Vermoeide ogen?

Velen van ons hebben last van vermoeide ogen. Als je ogen overbelast raken kun je last krijgen van vervelende klachten zoals hoofdpijn. Dus helpt een bril tegen vermoeide ogen?

KORT ANTWOORD

De meeste brillen kunnen de druk op de ogen verminderen. Een bril kan daarom de bijkomende symptomen van vermoeide ogen verminderen en kan vermoeide ogen helpen voorkomen.

Dit artikel vertelt je of een bril tegen vermoeide ogen helpt en waar je last van kunt krijgen als je ogen vermoeid zijn.

vrouw met hoofdpijn

Hoe een bril vermoeide ogen kan verminderen

Hier zijn een paar manieren waarop een bril vermoeide ogen kan verminderen:

 1. Vermindering van inspanning: Als je vermoeide ogen hebt, kan het dragen van een bril de inspanning verminderen die je ogen moeten leveren. Een bril kan helpen bij het corrigeren van verschillende oogproblemen, zoals bijziendheid (moeite om ver weg te zien) of verziendheid (moeite om dichtbij te zien), waardoor je ogen minder hard hoeven te werken.
 2. Blue light filter: Veel brillen hebben tegenwoordig ook een blauwlichtfilter. Dit kan nuttig zijn als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm, tablet of smartphone, omdat deze apparaten blauw licht uitstralen dat vermoeidheid van de ogen kan veroorzaken. Een bril met een blauwlichtfilter kan helpen om dit schadelijke licht te verminderen en je ogen te ontlasten.
 3. Vermindering van schittering: Als je vaak last hebt van schittering, bijvoorbeeld van felle lichten of reflecties op een beeldscherm, kan een bril met gepolariseerde glazen erg handig zijn. Deze glazen verminderen de schittering en zorgen voor een comfortabeler zicht, waardoor je ogen minder belast worden.
 4. Bescherming tegen droge lucht: Als je in een omgeving met droge lucht werkt of woont, kunnen je ogen snel uitdrogen en geïrriteerd raken. Een bril kan dienen als een soort barrière tussen je ogen en de omgeving, waardoor vochtverlies wordt verminderd en je ogen gehydrateerd blijven.
 5. Voorkomen van overbelasting: Last but not least, een bril kan helpen om overbelasting van je ogen te voorkomen. Als je merkt dat je ogen snel vermoeid raken tijdens het lezen, tv-kijken of andere activiteiten waarbij je je ogen intensief gebruikt, kan een bril met de juiste sterkte het werk voor je ogen verlichten en vermoeidheid verminderen.

Dit zijn slechts enkele manieren waarop een bril vermoeide ogen kan verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat een bril geen magische oplossing is en dat het altijd het beste is om regelmatig je ogen te laten controleren door een optometrist of oogarts om ervoor te zorgen dat je de juiste brilsterkte en eventuele andere aanpassingen krijgt die nodig zijn voor jouw specifieke situatie.

Tekenen van vermoeide ogen

Het is dus duidelijk dat een bril tegen vermoeide ogen helpt. Het is dan handig om te weten waar je nog meer last van kunt hebben als je ogen vermoeid zijn.

Symptomen van vermoeide ogen zijn onder andere:

 1. zware oogleden
 2. hoofdpijn
 3. droge of juist waterige ogen
 4. jeukende, branderige of pijnlijke ogen
 5. concentratieproblemen
 6. dubbel zicht
 7. wazig zicht
 8. verhoogde lichtgevoeligheid
 9. pijn in je rug, schouders of nek

Refractieafwijking en hoofdpijn

De helft van de mensen heeft regelmatig last van hoofdpijn. Er kan sprake zijn van een refractieafwijking waarbij het licht niet goed op je netvlies terechtkomt en je dus niet scherp ziet. Hierdoor moeten je ogen harder werken, wat dus voor hoofdpijn kan zorgen.

Er zijn verschillende refractieafwijkingen zoals verziendheid, bijziendheid of astigmatisme waarvoor je een bril nodig zult hebben.

Als de refractieafwijking met een bril of lenzen op de juiste sterkte wordt gecorrigeerd, hoeven je ogen minder hard te werken en kan de hoofdpijn dus minder worden.

Als je last hebt van de volgende symptomen moet je misschien langs de opticien gaan voor een bril:

 1. vermoeide ogen
 2. hoofdpijn
 3. wazig zien, dubbelzien
 4. scheelzien
 5. geïrriteerde ogen
 6. vervorming van het zicht
 7. wanneer objecten in fel licht zogeheten halo’s of aura’s of om hen heen hebben

Echter, je kunt ook hoofdpijn krijgen door de bril zelf, bijvoorbeeld als je een bril voor het eerst draagt of wanneer er een aanzienlijke verandering in je brilvoorschrift is.

Dit wordt ook wel een door bril veroorzaakte hoofdpijn genoemd. Dit ontstaat vaak als je voor het eerst een bril bent gaan dragen.

Vaak is het te wijten aan het wennen van de ogen en hersenen aan de de bril. Na de gewenningsfase zou het dus minder moeten worden.

Take home message 

Vermoeide ogen kunnen ook een teken zijn van een refractieafwijking waarvoor een bril nodig is. Je ogen moeten namelijk harder werken waardoor je last kunt krijgen van verschillende symptomen waaronder dus vermoeide ogen.

Een bril kan tegen vermoeide ogen helpen omdat het de druk op het oog vermindert en je ogen dus minder hard hoeven te werken. Zo kunnen de meeste brillen de pijnlijke ogen waar je last van kunt krijgen voorkomen.

Als er sprake is van een refractieafwijking kan een bril dus ook de hoofdpijn verminderen omdat je ogen dan eenmaal minder hard hoeven te werken. 

Er zijn ook nog een aantal algemene tips tegen hoofdpijn waaronder verwarmingskussen, een warme doek, coldpack of koud kompres, zelfmassage, ontspanningsoefeningen en gemberthee en eventueel kan een pijnstiller zoals aspirine of ibuprofen. 

Tot slot zijn er nog een aantal dieet- en leefstijlaanpassingen die kunnen helpen zoals slaap, lichaamsbeweging, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het vermijden van tabak, alcohol en drugs.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Moraska, A., & Chandler, C. (2008). Changes in clinical parameters in patients with tension-type headache following massage therapy: a pilot study. Journal of Manual & Manipulative Therapy, 16(2), 106-112.