Helpt Koud Water tegen Kiespijn?

Bij kiespijn grijp je al snel naar pijnstillers, maar kunnen ijskoude temperaturen de pijn verzachten? Helpt koud water tegen kiespijn?

KORT ANTWOORD

IJskoude temperaturen kunnen de kiespijn verlichten. De IJskoude temperaturen verdoven namelijk de zenuwen. De kou geeft dus een tijdelijke verdoving waardoor het ongemak afneemt. 

Daarnaast kan ijskoud water de druk in de kies verlagen, want bij kiespijn zitten er mogelijk gassen in je tand die de druk verhogen en daarmee pijn veroorzaken. Door de kou trekken de gassen samen en neemt de pijn af.

Het zal de oorzaak natuurlijk niet wegnemen, dus ga langs de tandarts. Er zijn ook verschillende bronnen die het eten van erg koud voedsel afraden. Houd daar rekening mee. Hetzelfde geldt ook voor erg warm of erg zoet voedsel.

Dit artikel vertelt je of koud water tegen kiespijn helpt, en andere dingen die de kiespijn kunnen verzachten.

pijnlijke mond kies tandvlees

Het remt je pijngevoelige zenuwen

(IJs) Koud water helpt tegen kiespijn. De pijn gevoelige zenuwen in je keel worden door de kou geremd waardoor pijnsignalen afnemen en je dus minder pijn hebt.

Daarnaast activeert de kou de zogeheten transient potential melastin receptor. Dit zorgt er vervolgens voor dat  je minder pijn hebt.

Koud water vernauwt je bloedvaten

Koud water koelt de ontstoken weefsels en kan daarmee keelpijn verzachten. 

De koude temperaturen zorgen ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor verminderen ontstekingen, zwellingen en pijn.

IJs tegen kiespijn

IJs verdooft dus de zenuwen waarmee de kiespijn afneemt. 

Pak een plastic zakje en doe daar een paar ijsblokjes in. Leg dit vervolgens op het pijnlijke gebied.

Als de pijn erger wordt door zoete dranken of zoet voedsel, moet je dat natuurlijk vermijden. 

Afstervende kies

Als het koude water je kiespijn verlicht, kan er ook meer aan de hand zijn. Mogelijk is het levende weefsel in je tand (pulpa) aan het afsterven.

De kiespijn kan namelijk veroorzaakt zijn door ontstekingen in je tand waarbij het afstervende weefsel gassen afgeeft en de druk verhoogt in de tand.

Door de koude temperaturen neemt de zelling af waardoor ook je pijn af neemt. Er moet dus echt wat aan gedaan worden. Ga daarom langs je tandarts.

Gebruik geen warmte

Bij een infectie kan de warmte naar buiten trekken waardoor de zwelling alleen maar erger wordt. Gebruik dus geen warmte op je gezicht. 

Kortom, warmte verergert de ontsteking terwijl koude temperaturen de ontstekingen en zwellingen juist kunnen verlichten.

Kiespijn verminderen

Je kunt kiespijn op meerdere manieren verminderen. Ga voor zacht voedsel en vermijd kauwen met de pijnlijke kiezen. 

Neem bijvoorbeeld een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol. Houd er rekening mee dat kinderen jonger dan 16 jaar geen aspirine mogen hebben.

Een pijnstillende gel kan ook helpen.

Volwassenen kunnen hun mond met zout water spoelen. 

Take home message

Helpt koud water tegen kiespijn?

IJskoud water kan de kiespijn verlichten want door de kou verdoven je zenuwen.

Dit zorgt voor een tijdelijke verdoving waardoor de kiespijn afneemt. Echter, de oorzaak van kiespijn zal het natuurlijk niet wegnemen.

Naast koud water zijn er ook nog andere manieren om de kiespijn te verlichten. Zo kunnen volwassenen hun mond ook met zout water gorgelen.

Eet zacht voedsel, neem eventueel pijnstillers of gebruik een pijnstillende gel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen