De meeste volwassenen hebben zo nu en dan last van brandend maagzuur, maar kun je in plaats van maagzuurremmers ook gebruikmaken van koude temperaturen?
Het simpelste huismiddeltje tegen brandend maagzuur komt dus mogelijk uit je kraan. Dus helpt koud water tegen maagzuur?
KORT ANTWOORD
Een glas koud water kan de brandende pijn door overtollig maagzuur verminderen. Een paar slokjes water kunnen je klachten al verlichten. Drink het een uur voor het slapen gaan om te voorkomen dat je ‘s nachts wakker wordt van brandende maagzuur. In plaats van maagzuurremmers kun je dus eerst een glas water nemen en kijken of je klachten snel verminderen. Overleg wel eerst met je dokter.
Dit artikel vertelt je of koud water tegen maagzuur helpt en andere manieren waarmee je de klachten kunt verlichten.
Hoe water tegen maagzuur helpt
Het koude water kan namelijk het zuur in je maag helpen neutraliseren waardoor je keel en borst minder zullen branden.
Water heeft een neutrale zuurgraad (pH) van 7 en als een neutrale vloeistof met alle zure maagvloeistoffen mengt zal het geheel natuurlijk verdunnen.
Daarom kan warm water ook de symptomen van brandend maagzuur verminderen. Het komt er dus op neer dat het water de zuren in je maag verdunt.
Nadat je het koude water hebt gedronken kun je eventueel een wandeling maken om het lichaamsvocht te stabiliseren.
8 Manieren waarmee je brandend maagzuur kunt verminderen
Meestal is het niet ernstig als je af en toe last hebt van brandend maagzuur. Daarom kan het in de meeste gevallen behandeld worden met vrij verkrijgbare medicijnen en levensstijlveranderingen.
Brandend maagzuur kun je op verschillende manieren helpen voorkomen.
Neem kleinere maaltijden want grote maaltijden verhogen de druk op de onderste slokdarmsfincter (sluitspier). Hierdoor kan er zuur gaan lekken.
Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en dranken zoals pepermunt, chocolade, gekruid voedsel, vet voedsel, tomaten, citrussappen, citrusvruchten, uien, knoflook, frisdrank, koffie en alcohol.
Verhoog de vezelinname want vezels bevorderen de beweeglijkheid van je maag. Hierdoor kan je voedsel sneller door het spijsverteringskanaal gaan.
Ga na een maaltijd niet liggen en gebruik zwaartekracht juist in je voordeel. Hiermee kun je de druk op de onderste sluitspier van de slokdarm verminderen. Na de maaltijd heb je natuurlijk ook meer maagzuur.
Overige tips:
- loszittende kleding: om druk op de maag te verminderen
- stoppen met roken
- op je linkerkant slapen of het hoofd optillen
- gezond gewicht: overgewicht vormt een risicofactor
Maak een afspraak bij de dokter als je er vaker last van hebt, want mogelijk heb je een chronische aandoening zoals gastro-oesofagale refluxziekte. Dit kan tot ernstige complicaties leiden.
Om onderliggende aandoeningen uit te sluiten kan de dokter het spijsverteringskanaal met een flexibel instrument onderzoeken. Dit wordt ook wel endoscopie genoemd.
Hoe maagzuurklachten ontstaan
Aan de onderkant van je slokdarm (voedselpijp) zit een sluitspier. Wanneer deze sluitspier zich op het verkeerde moment ontspant, kan er maagzuur terug in de slokdarm stromen.
Na het eten een ongemakkelijk gevoel in het midden van de borstkas kan daarom op brandend maagzuur duiden.
Meestal wordt het als een brandend gevoel in het midden van de borst ervaren, achter het borstbeen.
Er lekt dan zuur omhoog vanuit de maag naar het tere slokdarmweefsel waardoor je een brandend gevoel en pijn ervaart.
De symptomen van brandend maagzuur zijn onder andere:
- een brandend gevoel op de borst (paar minuten tot een paar uur lang)
- pijn op de borst bij het liggen of voorover buigen
- een brandend gevoel in de keel
- moeite met slikken
- achter in de keel een zure, hete, of zoute smaak
Constante of frequente reflux kan gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) veroorzaken.
Als je er na elke maaltijd last van hebt kan er sprake zijn van chronisch brandend maagzuur. Dit kan vervolgens leiden tot slokdarmontsteking, ademhalingsproblemen en zelfs slokdarmkanker.
In dat geval is een behandeling waarschijnlijk noodzakelijk.
Brandend maagzuur gevolgen
Chronische ernstig brandend maagzuur wordt met een aantal problemen in verband gebracht zoals ademhalingsproblemen, vernauwing van de slokdarm, ontsteking van de slokdarm, gastro-oesofageale refluxziekte (GORD), chronische hoest en Barrett’s slokdarm wat tot slokdarmkanker kan leiden.
De dokter kan onderliggende problemen opsporen en de juiste behandeling voor stellen.
Take home message
Als er overtollig zuur in je slokdarm lekt, krijg je last van een branderig gevoel in je borstkas. Iets waar de meeste volwassenen af en toe last van hebben.
Elke dag hebben namelijk 25 miljoen mensen last van brandend maagzuur. De oplossing komt mogelijk uit je kraan. Helpt koud water tegen maagzuur?
Koud water drinken kan het maagzuur helpen neutraliseren waardoor het brandende gevoel in je keel en borst minder kunnen worden.
Naast koud water helpen er nog meer dingen tegen brandend maagzuur. Er zijn ook meerdere manieren waarmee je de klachten kunt helpen voorkomen.
Over Diederik
Bronnen
Richter, J. E. (2007). Gastrooesophageal reflux disease. Best practice & research Clinical gastroenterology, 21(4), 609-631.