Helpt Koud Water Tegen Puistjes? 3 Voordelige Effecten.

Wanneer je kleine poriën verstopt raken met vuil, dode huidcellen en gifstoffen, kun je puistjes en acne ontwikkelen. 

Water is fundamenteel bij het opruimen van puistjes. Water helpt om vuil, dode huidcellen en gifstoffen te elimineren, 

Water op de huid kan positieve effecten hebben. Water reinigt de poriën. Zo kun je met een douche of bad de huid zowel ontstoppen als zuiveren waardoor je huid gezond en vochtig blijft.

Echter, sommige mensen ervaren dat de acne door warme temperaturen verergert waardoor je je afvraagt of je ook koud water kan gebruiken.

Dus helpt koud water tegen puistjes?

KORT ANTWOORD

Koud water kan acne helpen voorkomen. Hier zijn verschillende redenen voor. Koel water kan ontstekingen verlichten waardoor je huid kalmeert. Het koude water verkleint namelijk de poriën en ontzwelt je gezicht. 

Uit sommige studies blijkt zelfs dat koud water je afweer kan versterken waardoor je acneveroorzakende bacteriën beter kan bestrijden. Het koude water kan ook helpen bij het reguleren van het oliegehalte van de huid. Kortom, een acnegevoelige huid kan baat hebben bij koud water. 

Anderzijds kan warm water de olie (talg) van je huid beroven waardoor de puistjes juist kunnen verergeren. Een hete douche kan je gezicht ook nog eens roder maken.

Dit artikel vertelt je of koud water tegen puistjes helpt, het grote nadeel ervan, en vertelt je meer over wassen met koud water.

jonge vrouw met acne

Bacteriën kunnen vast gaan zitten

Helaas kan koud water op je gezicht er ook voor zorgen dat er bacteriën en vuil vast blijven zitten. Dit komt doordat het koude water de poriën in je huid vernauwt.

Vandaar dat het goed is om je huid als eerste met lauw water te wassen en vervolgens met koud water af te sluiten.

In de meeste gevallen is het dus beter om lauw water te gebruiken. Eventueel kun je een gezondheidsdeskundige inschakelen en vragen of je baat hebt bij koud water.

Water drinken tegen puistjes

Water kan op verschillende manieren puistjes tegengaan. Je huid heeft water nodig om goed te functioneren en om vuil, dode huidcellen en gifstoffen te verwijderen. 

Door dagelijks een paar liter water te drinken kun je afvalstoffen bij de huid afvoeren en voedingsstoffen naar de huid transporteren. 

Daarnaast biedt water bescherming tegen bepaalde acne veroorzakende bacteriestammen en kan het ook nog eens de immuunfunctie verbeteren. 

Momenten is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar de rol van water bij het elimineren van puistjes. Er zullen in de toekomst dus meer studies uitgevoerd moeten worden.

Drink water voor een gezonde huid

Je buitenste huidlaag heeft voldoende water nodig om goed te functioneren. Door een watertekort kun je zowel elasticiteit als stevigheid verliezen waardoor je last kunt krijgen van droogheid, verslapte huid, schilfering, fijne lijntjes en rimpels. 

Of extra water de hydratatie en het uiterlijk van je huid beïnvloedt, is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk zal een grote hoeveelheid water geen verschil maken. 

Door meer water te drinken kun je eczeem en psoriasis helpen tegengaan want in 24 uur zal hydratatie van je huid een snelle boost krijgen en de vochtbarrière bevorderen. 

Veel water drinken lijkt zelfs tegen zachte lijntjes, littekens en rimpels te helpen. Zo kan het mogelijk de tekenen van veroudering voorkomen. Zo gek is dit niet wat water is betrokken bij de huidelasticiteit. 

Take home message

Helpt koud water tegen puistjes?

Koud water kan puistjes helpen voorkomen. Koud water verkleint de poriën, ontzwelt je gezicht en helpt bij het reguleren van het oliegehalte (talggehalte).

Anderzijds verwijdert heet water er de oliën in je huid die voor puistjes kunnen zorgen. Echter, het hete water kan vervolgens de olieproductie weer verhogen.

Het grote nadeel van koud water is dat vuil en bacteriën vast kunnen gaan zitten. Om deze reden is het goed om als eerst lauw water te gebruiken en vervolgens met koud water af te sluiten.

Water drinken is ook belangrijk want water kan gifstoffen helpen uitspoelen wat bij acne zou kunnen helpen. Naast acne kan water ook bij andere huidproblemen helpen zoals eczeem en psoriasis. 

Het is dus belangrijk dat je voldoende water drinkt. Doe je dat niet kan een watertekort de elasticiteit en stevigheid van de huid verminderen, wat kan leiden tot droogheid, verslapte huid, schilfering, fijne lijntjes en rimpels.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen