Muziek kan stresshormonen en je bloeddruk en hartslag verlagen. Het is dus effectief bij stress. Maar kan het ook depressieve gevoelens verminderen?
KORT ANTWOORD
Door dagelijks muziek te beluisteren kun je het geestelijk welzijn flink verbeteren. Muziek kan je humeur oppeppen en depressie tegengaan. Als je naar muziek luistert gaat je lichaam ook nog eens endorfines aanmaken.
Daarnaast ga je door muziek minder stresshormonen aanmaken zoals cortisol. Muziek beschikt dus over ontspannende effecten. De bloeddruk en hartslag worden lager.
Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie in combinatie met een standaardbehandeling beter werkt dan alleen de standaardbehandeling. De patiënten gingen meer vooruit in de onderzoeksgroep met muziektherapie.
Dit artikel vertelt je welke muziek bij depressie helpt, welke muziek je maar beter kunt vermijden en andere gezondheidsvoordelen van muziek.
Welke muziek luisteren best tegen depressie
Muziek kan de stemming bevorderen en depressieve symptomen verminderen. Maar naar welke muziek zou je dan moeten luisteren?
De stemmingsverbeterende voordelen zul je bereiken met meditatiemuziek en klassieke muziek. Anderzijds zijn techno en heavy metal juist ineffectief. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn.
Als je droevige gevoelens hebt zul je sneller naar droevige muziek gaan luisteren. Hoewel het voor positieve emoties kan zorgen kan het ook averechts werken en de droevige of depressieve stemming verergeren. Houd hier rekening mee, misschien is het dus een maladaptieve strategie.
Hoe effectief is muziek bij depressie
Muziek kan een behoorlijk effectieve manier zijn om depressie te bestrijden! Het luisteren naar favoriete nummers of naar muziek die positieve emoties oproept, kan ons helpen om even uit onze eigen gedachten en zorgen te stappen.
Muziek heeft het vermogen om ons te kalmeren, troost te bieden en zelfs op te vrolijken.
Het kan een gevoel van verbondenheid creëren en ons helpen emoties te uiten die we soms moeilijk onder woorden kunnen brengen.
Soms kan het luisteren naar trieste muziek zelfs therapeutisch zijn, omdat het ons in staat stelt onze eigen gevoelens van verdriet te uiten en te verwerken.
Daarnaast kan het maken van muziek, zoals het bespelen van een instrument of zingen, een positieve invloed hebben op onze gemoedstoestand.
Het kan een gevoel van voldoening geven, ons zelfvertrouwen vergroten en een uitlaatklep bieden voor onze emoties.
Hoewel muziek geen wondermiddel is voor depressie en het geen vervanging is voor professionele hulp, kan het zeker een waardevol hulpmiddel zijn in het omgaan met depressieve gevoelens.
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet hetzelfde effect heeft op een ander.
Dus, als je worstelt met depressie, is het raadzaam om ook met een professional te praten en hulp te zoeken.
Wat is muziektherapie?
Muziektherapie kan waarschijnlijk angst- en depressiesymptomen verminderen en het functioneren in het dagelijks leven verbeteren (activiteiten, werk en relaties).
Naast depressie kan muziektherapie ook bij nog andere mentale gezondheidsaandoeningen helpen zoals:
- trauma
- schizofrenie
Muziek is dus een soort van medium waarmee emoties, verdriet en trauma’s verwerkt kunnen worden.
Muziek kan stress verminderen
Muziek kan ontspannende effecten hebben en de volgende effecten bewerkstelligen:
- lagere bloeddruk
- minder stresshormonen zoals cortisol
- lagere hartslag
Als je muziek luistert komen er endorfines vrij waardoor je je beter voelt.
Bovendien zorgt muziek ook nog eens voor afleiding waardoor emotionele en fysieke stress minder kan worden.
Dit kun je bereiken door naar muziek te luisteren met een ritme van rond de 60 bpm. Hierdoor worden je hersenen gesynchroniseerd en ontstaan er alfa hersengolven.
De andere positieve effecten van muziek
Naast het verminderen van depressieve gevoelens en minder stress kan muziek op nog meer vlakken voordelig zijn:
- pijnverlichting, pijnverlichting tijdens operaties
- verbeterde doorbloeding (zelfs vergelijkbaar met medicijnen)
- verbeterde operatieresultaten wanneer er voor de operatie naar muziek wordt geluisterd
Maar welke muzieksoorten zijn goed?
Van keiharde muziek zul je natuurlijk minder snel ontspannen dan klassieke muziek of natuurgeluiden. De muzieksoort maakt dus nogal uit.
De positieve effecten van verschillende muzieksoorten:
- Klassieke muziek: kan de concentratie en efficiëntie bevorderen. Dit wordt ook wel het Mozart-effect. Zo zou het namelijk je hersenactiviteit kunnen versterken.
- favoriete muziek: verbetert de productiviteit en stemming
- cinematische filmmuziek: verbetert concentratie en productiviteit
- natuurmuziek: verbetert de concentratie en het cognitief functioneren
- gamemuziek: kan je zintuigen en focus versterken
- ritme tussen de 50-80 bpm: stimuleert en versterkt creativiteit en leren
Take home message
Van een verhoogde concentratie tot pijnverlichting tijdens operaties, muziek heeft bijzondere effecten op ons lichaam, maar kan het ook je geestelijke gezondheid verbeteren?
Andere bijzondere effecten van muziek zijn verbeterde doorbloeding en verbeterde operatieresultaten wanneer er voor de operatie naar muziek wordt geluisterd.
Muziek kan het geestelijk welzijn verbeteren en depressie tegengaan. Hier zijn meerdere redenen voor.
Voor de meeste stemmingsverbeterende luister je naar meditatie muziek en klassieke muziek. en vermijd je juist techno en heavy metal.
Over Diederik
Bronnen
Tang, Q., Huang, Z., Zhou, H., & Ye, P. (2020). Effects of music therapy on depression: A meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one, 15(11), e0240862.