Het Verschil Tussen Foster en Ventolin

Foster en Ventolin zijn verschillende luchtwegverwijders. Dus wat is het verschil tussen foster en ventolin?

KORT ANTWOORD

Foster bestaat uit twee bestanddelen, formoterol en beclometason. Formoterol verwijdt de vernauwde luchtwegen en beclometason kan de irritatie en zwelling van de luchtwegen verminderen. Ventolin bestaat enkel uit albuterol dat de gladde spieren in je luchtwegen ontspannen en de ademhalingbuizen in je longen kunnen  openen. Daarnaast is er een verschil in de werkingsduur en snelheid. Ventoline werkt sneller en heeft een werkingsduur van 6 uur. Daarentegen duurt het wat langer voordat Foster inslaat, maar is de werkingsduur 8 tot 12 uur. Ventolin staat daarom ook wel bekend als een reliever puffer.

Dit artikel vertelt je de verschillen tussen foster en ventolin, alles over de bestanddelen in foster, ventolin inclusief de specifieke symptomen die ze verminderen.

vrouw gebruikt inhaler

Verschil in werkingsduur

Er zit dus een verschil in werking uur tussen foster en ventolin. Foster heeft een lange werkingsduur terwijl ventoline een korte werkingsduur heeft. Hier is een logische verklaring voor.

Foster

Foster (formoterol) beschikt over lipofiele eigenschappen. Lipo betekent vet en fiel houdt in dat het kan binden. 

Oftewel foster kan aan het vetweefsel binden waardoor het langer in het luchtweg weefsel kan blijven. 

Het vormt als het ware een depot in de buurt van de beta 2-receptor waar het de effecten kan uitoefenen. Dit verklaart waarom foster een langere werkingsduur heeft. 

Ventolin

Aan de andere kant heeft ventolin juist een snel begin en korte werkingsduur. Ventolin is namelijk hydrofiel. Hydro betekent water en fiel houdt in dat het kan binden. 

In tegenstelling tot foster bindt het dus niet aan het vetweefsel en zal het het lichaam snel binnenkomen en snel verlaten. Het vormt dus geen depot bij de receptoren.

Bijwerkingen

Wanneer foster en ventolin samen worden gebruikt kunnen er cardiovasculaire bijwerkingen optreden zoals een verhoogde bloeddruk of hartslag of een onregelmatig hartritme.

Overleg dus met je arts bij eventuele zorgen of vragen, met name als je bekend bent met hartaandoeningen, hartritmestoornissen of een hoge bloeddruk.

Wat is Foster?

afbeelding van longen en inhalerFoster is een inhalator dat bij astma en COPD wordt gebruikt om de symptomen onder controle te houden. Foster wordt onder de merknaam Fostair verkocht.

Foster inhalatie is een combinatie geneesmiddel en bestaat uit twee bestanddelen: formoterol (fumaraat) en beclometason (dipropionaat).

Formoterol kan de vernauwde luchtwegen verwijden. Om precies te zijn behoort formoterol tot de langwerkende bèta-agonisten (LABA’s).

Orale inhalatie van formoterol kan daarmee de volgende symptomen onder controle helpen te houden:

  1. kortademigheid
  2. piepende ademhaling
  3. beklemmend gevoel op de borst

COPD is de afkorting van chronische obstructieve longziekte. Hiertoe behoren chronische bronchitis en longemfyseem.

Beclometason is een corticosteroïd dat de irritatie en zwelling van de luchtwegen kan verminderen. Hiermee kan beclometason ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten bij astma voorkomen.

Wat is Ventolin?

Ventolin (albuterol) is een bronchodilatator dat de ademhalingsbuizen in je longen kan openen. Ventolin zorgt snel voor verlichting. Daarom wordt het ook wel een reliever puffer genoemd.

Ventolin kan de kortademigheid en een piepende ademhaling behandelen en voorkomen. Ventolin helpt je makkelijker adem te halen en kan de klachten op de bort snel verminderen.

Het wordt gebruikt bij astma en COPD. Ventolin kan ook astma door inspanning voorkomen.

Ventolin bestaat niet uit steroïden. De werkzame stof is albuterol, een bronchusverwijdend middel dat de gladde spieren in je luchtwegen kan ontspannen. 

Hierdoor kan de lucht weer in en uit je longen stromen waardoor de ademhalingsproblemen afnemen. Dit doet ventolin dankzij de sympathomimetisch (bèta-agonistisch) werking.

Take home message

Bij de behandeling van astma en COPD komen nogal wat verschillende geneesmiddelen kijken. De verschillende combinatiemiddelen en merknamen maken het allemaal nogal verwarrend.

Foster en ventolin worden gegeven om ademhalingsproblemen te verminderen en te voorkomen. Maar wat is het verschil tussen foster en ventolin?

Foster heeft een lange werkingsduur terwijl Ventolin een snelwerkende korte werkingsduur heeft. Bestanddelen in foster binden namelijk aan vet terwijl het bestanddeel in ventolin aan water bindt. 

Aangezien foster aan vet kan binden vormt het als het ware een langdurig depot in het luchtweg weefsel bij de receptoren. Dit verklaart waarom Foster langer werkt dan Ventolin.

Foster is een inhaleerbaar combinatie geneesmiddel en bestaat uit beclometasondipropionaat en formoterolfumaraat-dihydraat. Het wordt bij de behandeling van astma en COPD gebruikt.

Beclometason is een corticosteroïd dat de ademhaling kan vergemakkelijken door de irritatie en zwelling in de luchtwegen te verminderen. Het helpt hiermee astma te beheersen en te voorkomen.

We hopen dat we duidelijkheid hebben kunnen verschaffen. Praat uiteraard altijd met een arts voor informatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Calverley, P. M. A., Kuna, P., Monsó, E., Costantini, M., Petruzzelli, S., Sergio, F., … & Brusasco, V. (2010). Beclomethasone/formoterol in the management of COPD: a randomised controlled trial. Respiratory medicine, 104(12), 1858-1868.

Huchon, G., Magnussen, H., Chuchalin, A., Dymek, L., Gonod, F. B., & Bousquet, J. (2009). Lung function and asthma control with beclomethasone and formoterol in a single inhaler. Respiratory medicine, 103(1), 41-49.