Hoe Bevorder je Indaling? 6 Manieren

Een indaling zal de bevalling soepeler laten verlopen. Er zijn verschillende manieren om de indaling van de baby te bevorderen. Dus hoe bevorder je indaling?

Hieronder zullen we enkele opties bespreken. 

Overleg wel altijd met je verloskundige of gynaecoloog voordat je iets onderneemt om de indaling van je baby te bevorderen, aangezien sommige methoden niet geschikt kunnen zijn voor jouw situatie.

Dit artikel vertelt je een aantal manieren hoe je indaling kan bevorderen inclusief de effectiviteit van elke methode.

zwangere vrouw hand op buik

1. Wandelen

Door regelmatig te wandelen kan de baby in een beter positie komen te liggen, waardoor de indaling vergroot wordt. 

Dit komt omdat wandelen de zwaartekracht helpt om de baby in de juiste positie te krijgen. 

Zorg dat je tijdens het wandelen een goede houding hebt, met je schouders naar achteren en je borst naar voren. 

Wandelen kan ook helpen om de spieren van de bekkenbodem te versterken, wat de indaling van de baby kan bevorderen.

2. Acupressuur

Er zijn specifieke acupressuurpunten die kunnen helpen bij de indaling van de baby. Deze punten worden gevonden op de voeten, benen, handen en hoofd. 

Acupressuur kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen en de baarmoeder te stimuleren. 

Acupressuur is een natuurlijke manier om de indaling van de baby te bevorderen en kan worden uitgevoerd door een gekwalificeerde acupuncturist of een gekwalificeerde acupressuur therapeut.

3. Seks

Sperma bevat prostaglandinen die de baarmoeder kunnen stimuleren en zo de indaling van de baby bevorderen. 

Prostaglandinen zijn hormonen die de baarmoeder helpen om zich te ontspannen en te samentrekken. 

Seks kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren van de bekkenbodem te versterken. 

4. Natuurlijke weeenopwekkers

Er zijn een aantal natuurlijke weeenopwekkers die de baarmoeder kunnen stimuleren en zo de indaling van de baby bevorderen.

  • Castor olie: Castorolie wordt vaak gebruikt om de indaling van de baby te bevorderen. Het helpt de baarmoeder om zich te ontspannen en te samentrekken.
  • Rode bessen: Rode bessen bevatten natuurlijke oestrogenen die de baarmoeder kunnen stimuleren.
  • Pijnboompitten: Pijnboompitten bevatten vitamine E en Omega 3-vetzuren die de baarmoeder kunnen helpen om zich te ontspannen.

5. Rugligging

Door in rugligging te liggen kan de baby in een betere positie komen te liggen, waardoor de indaling vergroot wordt. 

Dit komt doordat de baby in deze positie meer druk uitoefent op de cervix, wat kan helpen bij de indaling. 

Zorg ervoor dat je niet te lang in deze positie blijft liggen, omdat dit kan leiden tot verminderde bloedcirculatie en ongemak voor jou.

6. Ritmische bewegingen

Ritmische bewegingen zoals het schommelen op een grote bal of het doen van bekkenoefeningen kan de baby in een beter positie komen te liggen, waardoor de indaling vergroot wordt. 

Dit komt doordat deze bewegingen de spieren van de bekkenbodem kunnen helpen ontspannen en de bloedcirculatie kunnen verbeteren. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken gebruikt tijdens deze bewegingen en om altijd je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen voordat je iets onderneemt om de indaling van je baby te bevorderen.

Hoe effectief zijn deze methoden?

De effectiviteit van deze methoden varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gezondheid en de individuele situatie van de zwangere vrouw. 

Bovendien is wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze methoden beperkt.

Wandelen. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat wandelen kan helpen bij de indaling van de baby. Een studie uit 2011 vond dat vrouwen die dagelijks wandelden een grotere kans hadden op een spontane bevalling dan vrouwen die dit niet deden.

Acupressuur. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat acupressuur kan helpen bij de indaling van de baby. Een meta-analyse zag dat vrouwen die acupressuur ondergingen een grotere kans hadden op een spontane bevalling dan vrouwen die geen acupressuur ondergingen.

Seks. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat seks kan helpen bij de indaling van de baby. Een studie uit 2011 vond dat vrouwen die regelmatig seks hadden tijdens de laatste weken van hun zwangerschap een grotere kans hadden op een spontane bevalling dan vrouwen die dit niet deden.

Natuurlijke weeënopwekkers. Er zijn niet zo veel onderzoeken over de effectiviteit van natuurlijke weeën opwekkers zoals castorolie, rode bessen en pijnboompitten. De meeste van deze onderzoeken zijn gericht op de veiligheid van deze methoden en niet op de effectiviteit.

Rugligging. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat rugligging kan helpen bij de indaling van de baby.

Ritmische bewegingen. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat ritmische bewegingen kunnen helpen bij de indaling van de baby.

Take home message

Hoe bevorder je indaling?

Wandelen kan helpen om de zwaartekracht te gebruiken en de spieren van de bekkenbodem te versterken.

Acupressuur kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen en de baarmoeder te stimuleren.

Seks kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren van de bekkenbodem te versterken en de baarmoeder te stimuleren.

Natuurlijke weeenopwekkers zoals castorolie, rode bessen en pijnboompitten kunnen de baarmoeder mogelijk stimuleren.

Rugligging kan de baby in een beter positie komen te liggen.

Ritmische bewegingen kunnen helpen om de spieren van de bekkenbodem te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog voordat je iets onderneemt om de indaling van je baby te bevorderen, aangezien sommige methoden niet geschikt kunnen zijn voor jouw situatie. 

Je verloskundige of gynaecoloog kan je ook helpen om te bepalen of de indaling van je baby al begonnen is en of er iets gedaan moet worden om de bevalling op gang te brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen