Hoe een Liesbreuk bij Mannen Ontstaat

Mannen hebben een 800% grotere kans op een liesbreuk dan vrouwen. Maar liefst 27% van de mannen zal op een gegeven moment in hun leven een liesbreuk oplopen. Maar hoe ontstaat een liesbreuk bij mannen?

KORT ANTWOORD

Een liesbreuk bij mannen ontstaat wanneer de buikwand in de buurt van de liesstreek verzwakt is. Wanneer de druk in de buikholte hoger wordt kan er vervolgens darmweefsel of vetweefsel door deze zwakke plek in de lieskanaal drukken. De mannelijke anatomie loopt namelijk door het lieskanaal heen, hierdoor zijn mannen vatbaarder voor liesbreuken. De druk wordt in de buik hoger door onder andere hoesten, persen en tillen. 

Dit artikel vertelt je hoe een liesbreuk precies ontstaat, de oorzaken, risicofactoren inclusief de verschillende soorten liesbreuken.

man met liesbreuk

Hoe ontstaat een liesbreuk bij mannen?

Mannen zijn met een zwakke plek geboren. Om precies te zijn met een zwakke plek in de buikwand in de buurt van de liesstreek.

De testikels van de man moeten namelijk indalen, en daar moet een doorgang voor zijn. Vrouwen hebben geen testikels en dus ook geen zwakke plek.

1. Zwakke plek

De liesstreek is het gebied tussen de dijen en onderbuik. De zwakke plek bij een liesbreuk bevindt zich dus in het lieskanaal, op de plek waar de zaadstreng doorheen loopt. 

Tijdens de embryonale ontwikkeling loopt de testikel door de liesring heen. Bij een indirecte liesbreuk is de diepe liesring niet goed gesloten. Dit is de meest voorkomende oorzaak van liesbreuken.

2. Drukverhogend moment

Een liesbreuk kan plotseling ontstaan na een drukverhogend moment zoals hoesten of het optillen van iets zwaars. Het kan echter ook na een langdurige periode ontstaan.

3. Darm- of vetweefsel

Vervolgens kan het buikholtevlies of een deel van de darm door gaan uitsteken. 

Hier kan vetweefsel of darmweefsel in het rechter of linker lieskanaal gaan drukken, en uitstulpen (hernia). De uitstulping van weefsel brengt een aantal gevaren met zich mee. 

4. Afstervend weefsel

Het is uiterst belangrijk dat een liesbreuk behandeld wordt. Een onbehandelde liesbreuk kan tot een beknelde hernia leiden met alle gevolgen van dien.

Darmontsteking. Zo kan er een ernstige ontsteking van de darm optreden en sepsis.

Incarceratie. Een liesbreuk wurging treedt op wanneer de darm of vet in de lies vast komt te zitten en niet meer terug in de buik kan. Het is een zeldzame complicatie. De hernia is dus bekneld geraakt en in een wurggreep terechtgekomen. Als gevolg kan de bloedtoevoer afgesneden worden. 

Symptomen van een beknelde hernia:

  1. misselijkheid
  2. braken
  3. plotselinge verergerende pijn
  4. koorts
  5. wanneer je het gas niet meer kan laten ontsnappen of wanneer darmbewegingen niet meer mogelijk zijn
  6. een donker-, paars- of roodkleurende hernia-uitstulping

Symptomen liesbreuk

Je wilt dit natuurlijk ten alle tijde voorkomen, daarom is het belangrijk dat je de symptomen en waarschuwingssignalen tijdig herkent.

Een uitstulping of bobbel in de liesstreek is het belangrijkste symptoom. Deze bobbel kan na een drukverhogend moment plotseling verschijnen, bijvoorbeeld na hoesten of het tillen van zware gewichten. 

Echter, de bobbel kan zich ook in de loop van weken of zelfs maanden ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat je van andere veelvoorkomende symptomen op de hoogte bent.

Symptomen liesbreuk:

  1. een bobbel in de liesstreek
  2. pijn bij het tillen
  3. zwaarte, pijn, ongemak of een brandend gevoel in de lies 
  4. gevoel van volheid
  5. pijnlijk dof gevoel
  6. een uitstulping in de balzak, in de balzak bevinden zich de testikels
  7. meer pijn op de plaats van de uitstulping
  8. groter wordende uitstulping
  9. symptomen van darmobstructie

Het is niet altijd even gemakkelijk, veel liesbreuken veroorzaken geen pijn.

Drukverhogende momenten

Het is dus niet verwonderlijk dat de kans op een liesbreuk toeneemt wanneer de druk op de buikwand toeneemt.

Wanneer de druk in de buik hoger wordt kan de uitstulping pijnlijker worden. Drukverhogende momenten:

  1. hoesten
  2. persen
  3. optillen van zware voorwerpen, gewichtheffen
  4. vooroverbuigen

Oorzaken en risicofactoren van een liesbreuk

Oorzaken liesbreuk:

  1. zwakke plek in de buikwand
  2. drukverhoging in de buik
  3. intensieve activiteiten met veel inspanning
  4. het moeten inspannen tijdens het poepen of plassen
  5. chronisch niezen of hoesten
  6. zwangerschap

Soms is er echter geen duidelijke oorzaak. 

Risicofactoren liesbreuk:

  1. mannelijk geslacht: als man loop je een 800% grotere kans op een liesbreuk dan vrouwen. 
  2. ouderdom: door zwakkere spieren
  3. chronische hoest en/of chronische constipatie: drukverhogende momenten
  4. familiair, wanneer een familielid het ook heeft 
  5. zwangerschap: de druk in de buik kan verhoogd zijn en de spieren kunnen ook verzwakken
  6. herniareparatie
  7. Eerdere liesbreuk
  8. laag geboortegewicht en vroeggeboorte
  9. kaukasisch

Pasgeborenen. Een liesbreuk kan al bij pasgeborenen en kinderen optreden. Jammer genoeg is de zwakte van de buikwand al bij de geboorte aanwezig. Wanneer de zuigeling hoest, huilt of inspant tijdens het poepen kan de hernia zichtbaar worden. Als een ouder kind hoest of zich inspant zal de hernia waarschijnlijk duidelijker zichtbaar zijn.

Dijbeen hernia. Liesbreuken worden soms verward met dijbeenhernia’s. Hierbij puilt een stukje weefsel door de onderbuik naar de bovenbenen uit. Ze komen dus op nabijgelegen plaatsen voor.

Directe en indirecte hernia’s 

Er bestaan directe en indirecte inwendige hernia’s. Bij een directe hernia steekt het weefsel zich door de achterste wand van het lieskanaal terwijl bij een indirecte hernia het weefsel door de liesring heen steekt.

Een directe liesbreuk ontstaat door spierzwakte, zwaar tillen of overbelasting. Na verloop van tijd kunnen de spieren van de buikwand zwakker worden.

Take home message

Een liesbreuk wordt ook wel een inguinale hernia genoemd. Oftewel, een uitstulping in de lies. Bij een liesbreuk gaan namelijk je buikinhoud door de buikwand uitstulpen.

Aan de basis van de buik bevindt zich het lieskanaal. De anatomie van de man kan tegen hem werken. De testikels moeten namelijk indalen. Hierdoor is de man in de liesstreek kwetsbaar geworden.

Dus hoe ontstaat een liesbreuk bij mannen?

Een liesbreuk ontstaat wanneer darm-, of vetweefsel door een zwakke plek in de liesregio drukt. Hierbij kan een bobbel of uitstulping gezien worden. Het ontstaat vaak na hoesten, lachen of door iets zwaars op te tillen.

Vervolgens gaat de buikinhoud door een van de twee lieskanalen heen. Het kan ook door dieper gelegen kanalen gaan, namelijk de femorale kanalen. In dat geval wordt het een femorale hernia genoemd.

Het kan echter ook over een langdurige periode ontstaan, tot zelfs maanden. 

Met behulp van een operatie kan een pijnlijke of zich uitbreidende liesbreuk verholpen worden. Het is een veelvoorkomende chirurgische ingreep.

Kortom, een liesbreuk kent meerdere oorzaken. Er zijn ook tal van risicofactoren die aan een liesbreuk kunnen bijdragen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Öberg, S., Andresen, K., & Rosenberg, J. (2017). Etiology of inguinal hernias: a comprehensive review. Frontiers in surgery, 4, 52.

Ruhl, C. E., & Everhart, J. E. (2007). Risk factors for inguinal hernia among adults in the US population. American journal of epidemiology, 165(10), 1154-1161.

Matthews, R. D., & Neumayer, L. (2008). Inguinal hernia in the 21st century: an evidence-based review. Current problems in surgery, 45(4), 261-312.

Mouravas, V., & Sfoungaris, D. (2015). The etiology of indirect inguinal hernia in adults: congenital, acquired or both?. Hernia, 19(6), 1037.

Abdulhai, S., Glenn, I. C., & Ponsky, T. A. (2017). Inguinal hernia. Clinics in perinatology, 44(4), 865-877.