Hoe Ervaren Mannen een Bevalling?

Ook voor mannen is de bevalling een emotionele rollercoaster. Dus hoe ervaren mannen een bevalling?

KORT ANTWOORD

Tijdens de bevalling is de man nerveus en angstig en is het ook zwaar voor hem om zijn vrouw pijn zien te lijden. Het leidt allemaal naar een emotionele ontlading waarin het kind hopelijk veilig geboren wordt en een gezin is gevormd. Uiteraard zijn er ook mindere ervaringen voor de man zoals de chaos, het bloed en uiteraard ook de poep. Maar gelukkig, aan het einde van de dag is de liefde voor het gezin groter dan ooit. Echter, in sommige gevallen kan het een traumatische ervaring voor de man zijn.

Dit artikel vertelt je de verschillende fases die een man tijdens de bevalling doorloopt, de mindere kant van de bevalling inclusief situaties waarin de man er niet eens bij mag zijn.

dramatische man bij bevalling

4 Emotionele fases van de man

Veel mensen denken dat mannen alleen uitkijken naar het einde van de bevalling, wanneer er wat te vieren valt en lekkernijen worden gegeten zoals de taart. Maar zo is het zeker niet.

1. Aanloop naar de bevalling

Mannen zijn nerveus en angstig als de bevalling nadert. Het kan nog stressvoller zijn als een vorig kind bijvoorbeeld te vroeg geboren was.

Dit geldt natuurlijk ook voor de vrouw waardoor er wat woordenwisselingen kunnen zijn. De man wilt de vrouw hier natuurlijk goed in begeleiden.

Echter, wanneer de laatste 14 uur van de bevalling ingaan zal ook de man in een emotionele achtbaan terechtkomen.

Alle emoties zullen voorbij komen zoals opwinding, nervositeit, angst, uitputting, liefde en uiteraard empathische pijn.

2. De geboorte

Hun mond valt open wanneer het hoofdje van de baby tevoorschijn komt en de rest van het lichaam verschijnt.

Het is verbazingwekkend hoe zoiets groots daar vandaan kan komen. Er is ontlading en blijdschap en van de zenuwen kan er nog gelachen worden. Als het kind eenmaal is geboren volgt de ontlading en pure vreugde.

3. Empathie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen mannen zich goed in de vrouw inleven.

Mannen hebben erg veel respect voor de pijn die vrouwen tijdens de bevalling kunnen doorstaan.

Mannen zijn dankbaar dat ze de wonderbaarlijke bevalling mogen meemaken. Een vrouw is een ware held die het kind levend op de wereld heeft gebracht. 

Het is bewonderenswaardig hoe de vrouw zulke moeilijkheden heeft doorstaan. Zelfs met een verdoving is een bevalling voor de vrouw geen pretje. 

4. Familiegevoel 

Zodra de man en de vrouw de baby vasthouden ontstaat er direct een familiegevoel, het gevoel dat het gezin voor altijd bij elkaar blijft.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er veel overeenkomsten tussen mannen en vrouwen wat betreft hoe ze een bevalling ervaren.

Mannen zijn er alleen misschien wat minder open over waardoor je je gaat afvragen of ze wel net zo erg betrokken zijn als dat jij bent.

Te weinig aandacht voor de man

Mannen verbergen vaak hun emoties. ‘’Er is eigenlijk niets met mij gebeurd’’, is iets wat je vaak zult horen. Er is echter een andere kant.

Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de ervaring van mannen tijdens de zwangerschap. Sommige vaders hebben traumatische ervaringen overgehouden aan de bevalling.

Dan vraag je je al snel af wat de impact daarvan op hun leven is geweest en hoe deze mannen precies met deze ervaringen zijn omgegegaan.

Een studie heeft dit onderzocht. Een bevalling kan bij vaders tot extreme angst leiden. Dit kan bovendien door de huidige kraamzorg zelfs verergeren.

De geboorte van het kind verhoogt de kans op geestelijke gezondheidsproblemen bij de vader. Dit kan vervolgens weer de kans op emotionele en gedragsproblemen bij het kind verhogen.

Kortom, kraamzorgdiensten moet dus meer aandacht besteden aan de emotionele reacties van vaders.

De andere kant van de bevalling

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een bevalling is voor mannen prachtig maar tegelijkertijd ook soms wat minder aangenaam.

Het is heel mooi om je partner te zien bevallen, maar soms loopt een bevalling niet zoals gepland, bijvoorbeeld wanneer er complicaties  optreden. Dan kan het een hele zware periode zijn.

Keizersnede

Het gaat natuurlijk wat anders door het hoofd van de man als het kind middels een keizersnede bevalt.

Het is onwerkelijk wanneer je met je vrouw kan praten terwijl je de ingewanden van je vrouw kan zien. Het is even schrikken wanneer de binnenkant als het ware buiten is. 

De geboorte van het kind bij een keizersnede is nog betrekkelijk eenvoudig als je het vergelijkt met het terugplaatsen en hechten van de vrouw.

Kortom, een man ervaart een behandeling heel anders als er dingen gebeuren waar hij niet op gerekend had.

Mannen worden niet altijd toegelaten

In India mogen mannen mannen de bevalling niet altijd bijwonen. Hier zijn een aantal redenen voor. Soms wordt de echtgenoot toch toegelaten als ze bijvoorbeeld medische professionals zijn.

Wanneer ze zien hoeveel pijn de vrouw heeft, wanneer ze bloed zien of wanneer er bepaalde ingrepen worden gedaan kunnen de mannen erg bang worden of zelfs in paniek raken.

Zo kan het zijn dat er binnen de kortste keren een keizersnede uitgevoerd moet worden. In die situaties is er soms helemaal geen tijd om met de echtgenoot te praten en hem te kalmeren.

Een bevalling is nou eenmaal onvoorspelbaar, zo kan een normale bevalling pas vastgesteld worden aan het einde van de bevalling.

Het is misschien een beetje een gekke vergelijking maar je mag natuurlijk ook niet zomaar in de cockpit van een vliegtuig komen.

Take home message

De bevalling staat vaak in het teken van de vrouw en het kind. Hierdoor krijgt de man soms wat minder aandacht.

Dus hoe ervaren mannen een bevalling? De emotionele rollercoaster begint ook voor de man al in de aanloop naar de bevalling.

En tijdens de bevalling zullen alle emoties voorbij komen zoals opwinding, nervositeit, uitputting, angst, liefde en uiteraard empathische pijn.

Het kan echter ook traumatisch zijn. En man probeert zich vaak groots voor te doen en laat de impact van de bevalling vaak achterwege. 

Hoe mannen een bevalling ervaren verschilt ook onderling. Voor de een is het nou net wat moeilijker dan voor een ander.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Etheridge, J., & Slade, P. (2017). “Nothing’s actually happened to me.”: the experiences of fathers who found childbirth traumatic. BMC pregnancy and childbirth, 17(1), 1-15.