Hoe kan je Jezelf Laten Niezen? 8 Manieren.

We niezen meestal wanneer er iets in onze neus komt wat we niet willen, zoals stof of pollen.

Maar soms is het ook mogelijk om jezelf te laten niezen zonder dat er iets in je neus zit.

Dus hoe kan je jezelf laten niezen? En welke manieren zijn het meest effectief?

niezen vrouw niest

1. Stevig in je ogen wrijven

Een manier om jezelf te laten niezen is door stevig in je ogen te wrijven. Dit kan een reflex veroorzaken, wat ervoor zorgt dat je gaat niezen. 

Deze reflex is bedoeld om irriterende stoffen uit je neus te verwijderen. Wanneer je in je ogen wrijft, kan deze reflex worden geactiveerd, wat leidt tot een niesreflex. 

Onthoud wel dat het wrijven in je ogen niet goed is en dat je beter andere manieren kunt gebruiken om jezelf te laten niezen als je dat wilt.

Probeer bijvoorbeeld je neus te stimuleren door er licht op te drukken of door ermee te snuiten. Dat is misschien wel een beter idee.

2. Kietel op de brug van je neus 

Een andere manier om jezelf te laten niezen is door op de brug van je neus te kietelen. Dit kan een irritatie veroorzaken in de neusholte, wat kan leiden tot een niesreflex.

Sommige mensen beweren dat het kietelen op de brug van de neus effectief is, terwijl anderen het niet als een effectieve manier beschouwen. 

3. Spiegeltje met licht op je neus 

Je kunt ook een spiegeltje ophouden waarbij het licht op je neus schijnt. Dit kan een reflex veroorzaken, wat ervoor zorgt dat je gaat niezen. 

Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Sommige mensen beweren dat dit effectief is, terwijl anderen het niet als een effectieve manier beschouwen om jezelf te laten niezen. 

4. Stimuleer je neus

Tot slot kun je jezelf laten niezen is door je neus te stimuleren door er licht op te drukken of door ermee te snuiten. 

Dit kan een reflex veroorzaken waardoor je gaat niezen. De neusholte bevat namelijk zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor irritatie en stimulatie. 

Door licht op je neus te drukken of door ermee te snuiten, kun je deze zenuwuiteinden activeren, wat kan leiden tot een niesreflex. 

Dit is een effectieve manier om jezelf te laten niezen en is niet schadelijk voor je neus.

5. Overige manieren

Er zijn nog meer manieren om jezelf te laten niezen. Hieronder een lijst met enkele van deze manieren, met een korte uitleg van hoe ze werken:

  • Koud glas koud water drinken: dit kan een reflex veroorzaken die leidt tot een niesreflex.
  • Ruik naar een scherp geurend parfum of ether: dit kande neusholte irriteren, wat niesreflex kan opwekken.
  • Pittige of scherpe voedingsmiddelen eten: deze kunnen een irritatie veroorzaken in de neusholte, wat kan leiden tot een niesreflex.
  • Aan niezen denken: sommige mensen beweren dat ze kunnen niezen door alleen maar aan niezen te denken. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Onthoud dat het niet goed is om deze manieren te vaak te gebruiken of te misbruiken.

Hoe vaak werken de hierboven genoemde manieren?

De effectiviteit kan variëren van persoon tot persoon. Hieronder enkele factoren die de effectiviteit kunnen beïnvloeden:

  • Individuele verschillen: iedereen reageert anders op stimulatie, dus het is mogelijk dat een manier die voor iemand anders werkt, niet werkt voor jou en andersom.
  • Hoe sterk de stimulatie is: hoe steviger je in je ogen wrijft of hoe harder je op je neus drukt, hoe groter de kans is dat je een niesreflex krijgt.
  • Hoe vaak je de stimulatie gebruikt: als je te vaak dezelfde stimulatie gebruikt, kan je neusholte gewend raken aan de stimulatie en kan de niesreflex afnemen.
  • Andere omstandigheden: bijvoorbeeld hoe droog of vochtig de lucht is, kan ook invloed hebben op hoe vaak deze manieren werken.

Take home message

Dus hoe kan je jezelf laten niezen?

Er zijn een aantal manieren waarop je dat kunt doen. Een van de meest bekende manieren is door stevig in je ogen te wrijven. 

Dit kan een reflex veroorzaken, wat ervoor zorgt dat je gaat niezen. Je kunt ook proberen je neus te stimuleren door er licht op te drukken of door ermee te snuiten. 

Sommige mensen beweren ook dat het helpt om op de brug van je neus te kietelen of door een spiegeltje op te houden waarbij het licht op je neus schijnt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen